Polycarbonaat platen kun je zowel met een cirkelzaag als decoupeerzaag zagen. Een cirkelzaag is het aangewezen gereedschap als je grotere lengtes polycarbonaat wilt zagen. Door de materiaaleigenschappen zal polycarbonaat niet scheuren of rondom de zaagsnede afbrokkelen.
Zowel hard PVC als geschuimd PVC dikker dan 5 mm kun je met verschillende soorten machines zagen. Denk zoals aan lintzagen, cirkelzagen, platenzagen en decoupeerzagen. De sleutel tot een mooie zaagsnede is een hoge zaagsnelheid (toerental) en een rustige doorvoer van het materiaal.
Zaagsnelheid en plaatdikte
Wanneer je Plexiglas met een cirkelzaag gaat zagen, is het belangrijk om een fijn zaagblad te gebruiken. Bij een standaard cirkelzaagblad gebruik je 4.000 toeren per minuut. Stel bij een decoupeerzaag een middelhoog toerental in en druk de zaag lichtjes door de zaaglijn heen.
Polycarbonaat is net als vele andere kunststoffen geschikt om te buigen. Platen van Polycarbonaat kun je buigen als ze koud of warm zijn. Polycarbonaat wordt zacht als je het verwarmd, hierdoor kun je het kunststof buigen met bijvoorbeeld een buigbank.
Om de polycarbonaat platen te plaatsen moet je de achterkant aftapen met dichte tape. Dit voorkomt dat er vuil en vocht in de platen loopt. Vervolgens tape je de kopse kant af met tape met gaatjes, zo kan de condens ontsnappen zonder dat er stof en insecten in de plaat kunnen komen.
Bij polycarbonaat panelen is condensvorming geen reden tot vervanging van de panelen onder garantie. De verwachte levensduur van polycarbonaat panelen zijn 20 tot 25 jaar.
Deze schroeven zijn namelijk speciaal ontworpen voor gebruik in combinatie met polycarbonaat platen. Zo weet je zeker dat je met een kwalitatief product aan de slag gaat en je aan een stevige constructie werkt. Kortom, de Schroefset Lexan 30 stuks is de ideale tool bij montage van polycarbonaat platen.
Polycarbonaat kanaal-platen. Scherp geprijsd slechts € 19,50 / meter - 123polycarbonaat.nl.
De warmtebestendigheid van Polycarbonaat is hoog, langdurig 115°C. Voor warm vervormen moet de temperatuur 180°C tot 210°C bedragen. Bij het toepassen als beglazing en dergelijke moet men rekening houden met de uitzetting.
Je kunt grotere stukken piepschuim zagen met een vossenstaart, een fretzaag of een decoupeerzaag. Maar maak eerst een grove zaagsnede met een frees om het zagen te vergemakkelijken. Begin met twee zachte snijbewegingen en maak dan lange, gelijkmatige zaagbewegingen.
Het zagen van plexiglas met een decoupeerzaag is alleen geschikt voor gegoten plexiglas, geëxtrudeerd plexiglas heeft een groot scheur- en breukrisico als je het met een decoupeerzaag gaat zagen. Gebruik een fijnvertand zaagblad, bijvoorbeeld voor metaal, bij voorkeur non-ferro metalen.
Je kunt snijden met een goed hobbymes (Stanleymes) of een glassnijder. Daarnaast is het natuurlijk handig om een goede watervaste fineliner te gebruiken. Hoe dunner de aftekenlijn, des te nauwkeuriger kun je snijden. Snijden van plexiglas betekent niet dat je door de plaat heen snijdt.
Als het een dunne laag plastic betreft, is het mogelijk om het materiaal met een scherp stanleymes te snijden. Als het materiaal wat dikker is, is het vaak een betere keuze om het harde plastic te zagen. Voorwaarde is wel dat hiervoor een zaag met fijne tanden gebruikt wordt om nauwkeurig te werk te kunnen gaan.
Polycarbonaat lijmen werkt eigenlijk exact hetzelfde als plexiglas lijmen. Je kunt er zelfs dezelfde lijm voor gebruiken: Acrifix 192 acrylaat lijm. Het fijne van Acrifix is dat het ervoor zorgt dat de contactoppervlakken week worden en samensmelten. Het lijkt dus meer op lassen, maar je brengt het wel als lijm aan.
Met de laminaatsnijder van Actielaminaat kun je zowel laminaat als PVC snijden, dit is een groot voordeel aangezien dit niet vaak voorkomt.
Polycarbonaat is nog sterker dan Plexiglas en enorm slagvast. Zo wordt het bijvoorbeeld gebruikt bij de ME of politie als beschermschild. Ook is het flexibeler en brandbestendiger dan Plexiglas. Plexiglas is namelijk normaal brandbaar, terwijl Polycarbonaat brandvertragend werkt.
Het voornaamste verschil tussen glas en polycarbonaat is de prijs. Polycarbonaat is een stuk goedkoper dan glas. Budget terrasoverkapping Iseo wordt dan ook standaard geleverd met polycarbonaat. Bij terrasoverkapping Ledro maak je zelf een keuze tussen polycarbonaat platen of glas.
Als je op de kunststof platen gaat staan is de kans groot dat je er doorheen zakt. Niet alleen kun je jezelf daar lelijk mee blesseren, maar het beschadigd ook je overkapping. Om dit te voorkomen leg je houten balken over de houten of aluminium dwarsliggers van de overkapping.
Voor een terrasoverkapping wordt meestal een dikte van zestien millimeter gekozen. De gemiddelde prijs per vierkante meter polycarbonaat van deze dikte ligt rond de twintig euro, inclusief btw.
Glas heeft een langere levensduur dan polycarbonaat en is daardoor een duurzamer materiaal. Daarnaast is polycarbonaat gevoeliger voor krassen dan glas. Zo kunnen er krassen op dit materiaal ontstaan als er bijvoorbeeld takken op vallen.
PC (Polycarbonaat)
Polycarbonaat is een glasheldere kunststof met een zeer hoge slagvastheid, hoge taaiheid en een relatief hoge mechanische belastbaarheid. Daarnaast is Polycarbonaat zelfdovend en heeft het materiaal een goede chemische resistentie.
Belangrijk! De kant waar de letters op de folie staan van de polycarbonaatplaten, is de bovenkant. Verwijder de beschermfolie zo laat mogelijk. Tape uw polycarbonaatplaten eerst aan de bovenkant met boventape en aan de onderkant met ondertape (tape met gaatjes).
Handig om te weten: polycarbonaat heeft een uitzettingsgraad van 0,065 millimeter per meter per graad Celsius. Dit is niet erg, zolang je er tijdens het bewerken maar rekening mee houdt. Maak je montagegaten ruim genoeg. Zo voorkom je dat de bout of schroef klem gaat zitten als de plaat uitzet.
Vanaf 180 graden Celsius gaat polycarbonaat vorm verliezen. Bij 280 graden Celsius is het polycarbonaat vloeibaar, te vergelijken met dikke olie. In praktijk kan een 10 mm meerwandige polycarbonaat plaat 5 minuten 300 graden Celsius weerstaan.