Je reactiesnelheid neemt sterk af en je lichaamscoördinatie verslechtert. Het praten gaat moeizamer, je struikelt soms over je woorden. Je gezicht kan rood worden en je pupillen worden wijder. De vrolijke stemming wordt uitbundigheid, of slaat om in neerslachtigheid of kwaadheid.
0,5 -1,5 promille (ongeveer 2-5 glazen voor een vrouw, 3-7 glazen voor een man): je bent 'aangeschoten', je kan niet meer veilig aan het verkeer deelnemen. 1,5 -3,0 promille (ongeveer 6-9 glazen voor een vrouw, 8-14 glazen voor een man): je bent dronken, je kan absoluut niet meer aan het verkeer deelnemen.
Kenmerkend voor dronkenschap zijn: (Sterke) gedragsveranderingen. De gedragsverandeiringen kunnen variëren van heel vrolijk (goede dronk) tot melancholiek of juist agressief (slechte dronk); ethanol of alcohol is een dempende stof.
Je wordt vrolijk en je kan dingen gaan doen die je normaal niet zou durven. Maar de belemmerde signaaloverdracht kan ook problemen veroorzaken. Zo kan je je versuft voelen, je ziet en hoort minder, en zelfs heel belangrijke lichaamsfuncties zoals de hartslag kunnen belemmert worden. Dat kan gevaarlijk zijn.
Het duurt ongeveer 1,5 uur voordat een standaardglas alcohol uit je bloed is. Dus drink je tussen 6 en 7 uur 's avonds drie glazen wijn, dan is de alcohol om ongeveer half 11 uit je bloed. Hoelang het precies duurt, verschilt per persoon. Er bestaan geen speciale middelen om de afbraak van alcohol te versnellen.
Wanneer je te veel drinkt, bestaat de kans dat je nog steeds misselijk bent na alcohol de volgende dag. Sommige mensen hebben er geen last van, anderen zijn wel 2 dagen misselijk na alcohol.
Je hebt vast wel eens gehoord van het gezegde 'dronken mensen en kinderen spreken altijd de waarheid'. Deze gedachte, dat we met een flinke slok op de waarheid vertellen, is al eeuwenoud. Zo hadden de Romeinen hiervoor de uitspraak 'in vino veritas'; de waarheid bevindt zich in de wijn.
Agressie & impulsiviteit
Alcohol werkt niet alleen verdovend, maar ook ontremmend. Vandaar dat onder invloed van alcohol gevoelens dikwijls sneller en heftiger geuit worden.
Je drinkt teveel bij de volgende symptomen:
Steeds meer alcohol nodig hebben om er iets van te voelen (tolerantie). Heftig verlangen naar alcohol (craving). Risicovol gedrag (bijvoorbeeld rijden met drank op). Veel tijd kwijt zijn aan het gebruik van alcohol of herstellen van alcoholgebruik.
Alcohol werkt ook als vasodilatator, wat betekent dat het de bloedvaten in gezicht en lichaam verwijdt. Overmatige alcoholconsumptie zorgt ervoor dat de bloedvaten steeds wijder worden. Na verloop van tijd resulterend in verlies van huidskleur en blijvende roodheid van het gezicht.
Een alcoholverslaving ontstaat op het moment dat je het drinken van alcohol niet meer onder controle kunt houden. Een alcoholist voelt een oncontroleerbare drang om te drinken en heeft ongelooflijk veel moeite om te stoppen met drinken.
Geen 18, geen alcohol
Volgens woordvoerder Pim Leeflang van Flügel gelden dezelfde regels voor het ijsje als voor het drankje: 'geen 18 geen alcohol'.
0,5 promille (ongeveer 1 glas voor een vrouw, 2 glazen voor een man): u voelt zich meer ontspannen, maar u bent minder alert in het verkeer. 0,5 -1,5 promille (ongeveer 2-5 glazen voor een vrouw, 3-7 glazen voor een man): u bent 'aangeschoten', u kunt niet meer veilig aan het verkeer deelnemen.
Ga naar een site met een alcoholcalculator, en vul in hoeveel je gedronken hebt, hoe zwaar je bent en hoe lang je aan het drinken bent geweest. De calculator berekent dan je bloedalcoholgehalte (BAG). Aan de hand van dit getal weet je of je volgens de wet dronken bent.
Alcohol beschadigt je hersenen. Daardoor kun je last krijgen van cognitieve problemen als geheugenverlies en concentratieproblemen. Ook kun je psychische problemen als depressie, angst, psychoses en agressie krijgen.
Drink je meer alcohol (4 tot 7 glazen) dan verandert je stemming en je gedrag duidelijk. Je overschat jezelf sneller en je geheugen wordt slechter. Je ziet ook steeds minder goed. Drink je nog meer (meer dan 7 glazen), dan word je sneller emotioneel.
Het woord aangeschoten – in de betekenis van lichtelijk beneveld zijn, tipsy of teut zijn, tegen dronken aanzitten – komt volgens de verklaringen die op Etymologiebank te lezen zijn van het werkwoord 'aanschieten' en is een uitdrukking uit de jagerswereld (net als bijvoorbeeld 'op het vinkentouw zitten').
Overgeven kan meestal geen kwaad. Bij misselijkheid is overgeven vaak een opluchting. Als de maag leeg is, komen de maag en darmen meestal vanzelf weer tot rust. Let op: u verliest wel veel vocht als u vaak moet overgeven, zeker als u ook diarree of koorts heeft.
Hierdoor raakt het maagslijmvlies geprikkeld en krijgen mensen de neiging om te gaan braken. Je lichaam verzet zich van nature tegen giftige stoffen. Alcohol is een voor het lichaam giftig product. Overgeven is voor het lichaam de kortste weg om dit gif zo snel mogelijk kwijt te raken.
Niet doen: cola drinken
Als je dacht dat cola tegen alles helpt, heb je het mis. "Dat moet je echt niet doen. In cola zit koolzuur en de naam zegt het al: dat is heel zuur. Je hebt door alle alcohol al een geïrriteerde maagwand en dan doe je er nog meer zuur bij, dat is geen goed idee.
De afbraak van alcohol kan helaas niet versneld worden. Niet door koffie, niet door veel bewegen, niet door een koude douche en niet door een wandeling in de frisse lucht en ook niet door vitamines. Alcohol wordt afgebroken door de lever. De lever doet 1 tot 1,5 uur over de afbraak van 1 standaardglas alcohol.
Een standaardglas alcohol heeft ongeveer anderhalf uur nodig om afgebroken te worden. Dus wanneer men één glas alcohol gedronken heeft, zou men dit in principe binnen de anderhalf nog kunnen ruiken.