Baby en kind Waterpokken komen vooral bij peuters en kleuters voor. 95 procent van alle kinderen krijgt vóór het 6e levensjaar waterpokken. Met name in de winter en vroege lente gaat het virus rond op scholen en in de kinderopvang.
Als je baby jonger is dan 3 maanden, kan waterpokken ernstiger verlopen. Dit is het geval wanneer jij zelf nooit eerder waterpokken hebt gehad en dus ook geen antistoffen tegen waterpokken hebt aangemaakt. Houdt je baby in dit geval extra goed in de gaten en trek aan de bel als hij er veel last van lijkt te hebben.
Wat zijn symptomen van waterpokken? Waterpokken start meestal met lichte koorts en hangerigheid bij kinderen.Na 1 of 2 dagen komen er kleine rode bultjes op de huid. De bultjes beginnen op het hoofd of de romp.
Vlak na de geboorte is waterpokken erg gevaarlijk voor de baby. Het virus kan de pasgeborene zeer ziek maken, in 30% lijdt dit zelfs tot de dood.
Waterpokken komt vooral bij kinderen voor meestal tussen de 1 en 8 jaar. Op 15 jarige leeftijd heeft al zo'n 90-95% van de kinderen waterpokken gehad. Hoewel zeldzaam kunnen ook volwassenen en bejaarde mensen voor het eerst waterpokken krijgen.
Kinderen met waterpokken kunnen beter niet zwemmen tot de blaasjes goed ingedroogd zijn. Het warme zwemwater kan de jeuk erger maken. Ook kunnen de wondjes van de waterpokken na zwemmen gaan ontsteken.
In het kort. Bijna iedereen in Nederland krijgt als kind waterpokken. Als je waterpokken hebt gehad, kun je het niet nog een keer krijgen. Als je ouder bent dan 12, kun je van waterpokken erg ziek worden.
De virusdeeltjes verspreiden zich in de lucht door te niezen, hoesten of praten.Het inademen van de druppeltjes of direct contact met vocht uit de blaasjes, kan een besmetting veroorzaken. Het is daarom moeilijk te voorkomen dat een baby waterpokken krijgt.
Mag een persoon met waterpokken op kraambezoek? Ja, dat mag. Postnataal verworven varicella verloopt in het algemeen mild.
Er is helaas geen medicijn om waterpokken sneller te behandelen, waterpokken zijn zeer besmettelijk maar gaat ook vanzelf weer over binnen 10 dagen. Wel kun je je kind helpen door de jeuk te verlichten en de waterpokken te behandelen met een verkoelende gel.
Snel en effectief de jeuk verlichten
Waterpokken kunnen ontzettend jeuken, maar gelukkig bieden Pure talkpoeder en Talkpoeder met natuurlijke menthol verlichting. Menthol, natuurlijke extract verwijdt bloedvaten, waardoor het een verkoelende en licht verdovende uitwerking op de huid heeft.
Als je als aanstaande moeder laat in de de zwangerschap waterpokken had, krijgt je baby in de baarmoeder al waterpokken. Dat kan gevaarlijk zijn voor de baby. Als je baby in de baarmoeder al in contact is gekomen met het herpes zostervirus, krijgt je kind in de eerste twee jaar meestal gordelroos.
Het waterpokkenvirus is overdraagbaar en erg besmettelijk. Daarom mag je niet vliegen met een kind met waterpokken. Door hoesten, niezen en praten komen kleine druppeltjes met het virus in de lucht. Je kunt die druppeltjes inademen en zo besmet raken.
De primaire infectie uit zich d.m.v. een varicelle of waterpokken. Behalve huiduitslag en een slijmvliesontsteking, raakt het oog meestal verder niet aangedaan.
Je kind mag in principe naar buiten.
Windpokken, waterpokken, wijnpokken of varicella zijn allemaal namen voor dezelfde ziekte, veroorzaakt door het varicella zoster virus. Windpokken zien eruit als rode bultjes of blaasjes op de huid. Je kind kan tegelijkertijd zowel rode vlekjes, bultjes, blaasjes als korstjes (opgedroogde bultjes) hebben.
Kinderen met waterpokken kunnen beter niet zwemmen tot de blaasjes goed ingedroogd zijn. Het warme zwemwater kan de jeuk erger maken. Ook kunnen de wondjes van de waterpokken na zwemmen gaan ontsteken.
Meestal beginnen waterpokken met verkoudheid gerelateerde klachten zoals koorts, hoest of een hangerig gevoel. Vervolgens ontstaan er bultjes op de romp in de eerste paar dagen die zich verder verspreiden op de armen, hoofdhuid en benen. Let hierbij specifiek op de jeukende bultjes en blaasjes die ontstaan.
De meeste baby's worden uit de vagina van de moeder geboren. Eerst heeft ze pijn in haar buik en dan krijgt ze weeën. Die zorgen ervoor dat de baby zachtjes naar buiten wordt geduwd. De moeder moet dan hard drukken, wat persen heet.
Waterpokken Waterpokken wordt veroorzaakt door het waterpokkenvirus, ook wel het varicellazostervirus genoemd. Het virus is zeer besmettelijk: bijna iedereen die met het virus in aanraking komt, wordt besmet.
Het is bovendien verstandig een kind met waterpokken uit de zon te houden. De warmte zorgt namelijk vaak voor meer zweten, waardoor het kind meer last van jeuk krijgt. Ook zijn de aangetaste plekjes gevoeliger voor verbranden en gaan ze sneller over in littekens wanneer ze aan teveel zonlicht blootgesteld worden.
Dit is het virus dat waterpokken veroorzaakt op kinderleeftijd. Als je als kind nog nooit besmet bent geweest met het waterpokkenvirus kun je dus geen gordelroos krijgen. Echter, als je als volwassene voor de eerste keer besmet wordt met het waterpokkenvirus, kunnen de symptomen ernstiger verlopen.