Auto door bliksem getroffen
Als je auto door bliksem is getroffen, hoef je geen lantaarnpaal of vangrail aan te tikken om hem te ontladen. Het casco van een auto werkt namelijk als een kooi van Faraday, waardoor de stroom via het dak en de zijkanten naar de grond wordt geleid.
Het komt heel weinig voor dat een auto wordt getroffen door bliksem. Met een elektrische auto zal dit dan ook niet anders zijn. Elke auto tegenwoordig heeft een zogenoemde kooi van Faraday. Deze constructie zorgt ervoor de elektrische lading verdeeld over het gehele frame naar de grond wordt afgevoerd.
Het is beter om niet te rijden als het onweert
Feit: Bij een flinke onweersbui is het verstandiger om niet in de auto te stappen. U zit dan wel droog en veilig, maar door een bliksemaanslag kunt u van schrik de macht over het stuur verliezen of verblind raken door de flits. Bent u al onderweg? Parkeer de auto dan.
In een auto ben je veilig, omdat de metalen carrosserie werkt als een beschermende kooi, de kooi van Faraday, die ervoor zorgt dat de stroom van een blikseminslag om je heen kan afvloeien, zonder dat je binnen geëlektrocuteerd wordt. Binnen de metalen kooi is het veilig.
Het lijkt een klassiek fabeltje, maar het is toch echt waar: vermijd contact met stromend water. Slaat de bliksem dichtbij in, dan zoekt de stroom een uitweg langs leidingen. Dus niet alleen een douche en een bad kunnen gevaarlijk zijn, of kranen in het algemeen, maar ook radiatoren.
Als de bliksem daar in slaat, kan het raam namelijk springen door de klap en de energie van de bliksem. Ook door metalen voorwerpen (dit kan zelfs een mobiele telefoon zijn) verplaatst de elektrische lading van onweer zich erg snel. Vermijd deze dus om bliksemschade te voorkomen.
Een volledig metalen auto is een goede schuilplaats. Sluit ramen en deuren. Een cabrio of een auto uit kunststof is niet veilig .
Ga gehurkt zitten als je je in een open veld bevindt.
Duik ineen met je voeten tegen elkaar.Ga nooit liggen!Ga direct uit het water zodra je donder hoort. Water is een goede bliksembegeleider en door het grote oppervlak kan de bliksem op veel plekken inslaan.
Centraal Afrika en Florida tellen de meeste bliksems. Dat blijkt uit satellietmetingen van de NASA, die wereldwijd in kaart zijn gebracht. Door de warmte stijgt de lucht daar sterk waardoor gemakkelijk buien ontstaan.
Tijdens het onweer: wat wel en niet te doen
✔ Hou alle ramen en deuren gesloten. ✔ Haal de elektrische toestellen uit het stopcontact: ze kunnen beschadigd raken bij een blikseminslag. Niet doen: × In de buurt van een raam zitten of staan: inslaande bliksem kan het glas verbrijzelen.
Het is je misschien weleens opgevallen dat onweer de ene keer klinkt als geknetter en gekraak, en de andere keer meer als een soort gerommel. Zulk scherp geknetter betekent dat het onweer erg dichtbij is. Dat gezellige gerommel hoor je als het onweer iets verder weg is, of zich op grotere hoogten bevindt.
Ga dan niet op de grond liggen. Als de bliksem vlakbij inslaat loop je namelijk het risico dat je in de wegvloeiende bliksemstroom ligt. Ga in plaats van liggen juist op je hurken zitten, met je voeten tegen elkaar aan.
In een huis ben je ook redelijk veilig, mits je niet in de buurt van koperen leidingen of elektrische kabels bent. Ook schijnt douchen en badderen een afrader te zijn. De kans dat je geraakt wordt door de bliksem is gemiddeld 1 op 2 miljoen.
Het is veilig om uw EV op te laden onder alle weersomstandigheden. Het kan echter verstandig zijn om niet op te laden tijdens onweer met bliksem.
Gebruik de airco niet tijdens onweer of wanneer het bliksemt. Schakel de netstroomschakelaar uit om te voorkomen dat het apparaat beschadigd raakt.
Van de stations die onweer waarnemen onweert het in Eelde (nabij Groningen) het minst: slechts 21 dagen per jaar komt hier onweer voor.
Als de bliksem bij jou in de buurt inslaat, moet die stroom ergens naartoe kunnen. Via een elektriciteits- of antennekabel of waterleiding kan de stroom zo jouw huis binnenkomen. Als je stekkers dan nog in het stopcontact zitten, kan apparatuur beschadigen. Denk bijvoorbeeld aan een laptop die nog aan de oplader zit.
Is het gevaarlijk om tijdens onweer voor een raam te gaan staan kijken (naar de bliksem), en/of is dit gevaarlijker wanneer het raam open is? Zolang je niet het hoogste punt bent en het metaal niet vast hebt is er geen probleem , er zal dan steeds een hoger punt zijn.
Bliksem kan ook direct op je huis inslaan. Dat kan leiden tot brand, ontzette muren of schade aan je dak of dakpannen. Blikseminslag zelf kun je helaas niet voorkomen, maar gelukkig zijn er wel manieren om de schade die het oplevert, te beperken.
Het meeste onweer komt voor in het gebied rond de evenaar tussen ongeveer 10 graden Noorderbreedte en 10 graden Zuiderbreedte. Ten noorden en zuiden van de poolcirkels onweert het zelden of nooit.
Een blikseminslag kan dus schade veroorzaken aan zowel je inboedel (de elektronische apparatuur) als de opstal (het huis zelf). Zowel de opstalverzekering als de inboedelverzekering vergoedt deze schade.
"Voorafgaand aan onweer kan er sprake zijn van warm, drukkend en vochtig weer. Dan kunnen bacteriën zich snel vermeerderen", legt Van der Heijden uit. "Dan wordt soep of welk ander gerecht zuur. Het is heel belangrijk om dingen snel af te koelen als je kookt en niet te lang bij warm weer te laten staan.
Kan bliksem inslaan op zonnepanelen? Ja, bliksem kan inslaan op uw zonnepanelen.
Een bliksemschicht heeft gemiddeld een hoogte van 15km, zodat deze, afhankelijk van de bewolking, van op grote afstand zichtbaar kan zijn. Wanneer het geluid dan niet zo ver draagt, door bijvoorbeeld tegenwind, zal men geen donder horen.