Ook als u de belastingaangifte al hebt verstuurd, kunt u iets aanpassen, een fout verbeteren of gegevens aanvullen. Zelfs als u al een definitieve aanslag hebt ontvangen. Uw aangifte wijzigen kan tot 5 jaar na het jaar waarover de aanslag gaat.
Bij opzet bedraagt de boete 50% van de belasting die u opzettelijk hebt verzwegen. Bij grove schuld is dat 25%. Hebt u opzettelijk of met grove schuld inkomen uit sparen en beleggen niet of onjuist aangegeven (box 3 inkomen)? Dan is de boete 150% van de belasting die u opzettelijk hebt verzwegen.
U doet dat door eenvoudig opnieuw aangifte te doen. U opent dus wederom de belastingaangifte via www.belastingdienst.nl en verandert de gegevens. Als u de aangifte opnieuw opstuurt, wordt deze in behandeling genomen. De eerder opgestuurde aangifte vervalt automatisch.
Als u echter opzettelijk onjuist of onvolledig aangifte doet, krijgt u wel een vergrijpboete. Dit is een boete die kan oplopen tot 100% over de belasting die u alsnog moet betalen.
Vragen over belasting
Ben je iets vergeten of heb je een fout gemaakt in je aangifte die je al hebt ingediend dan kun je deze nog corrigeren. Dit kan altijd tot zes weken na de datum die op de definitieve aanslag staat. Door opnieuw in te loggen en de correctie in te voeren en dan opnieuw te verzenden.
U kunt een bezwaarschrift indienen binnen de 6 maanden na het versturen van het aanslagbiljet (te rekenen vanaf de derde werkdag volgend op de datum van verzending). Het bezwaarschrift moet worden gericht tegen een gevestigde belasting, dus tegen een ingekohierde aanslag.
U kunt uw aangifte inkomstenbelasting zelf aanpassen tot 5 jaar na het boekjaar van de aanslag. Ook als u al een definitieve aanslag heeft gekregen. U past uw oude aangifte aan, slaat de veranderingen op en verstuurt deze opnieuw. Lees op Belastingdienst.nl hoe u de aangifte aanpast .
Op belastingfraude staat een maximale gevangenisstraf van zes jaren. Niet alleen celstraf, maar ook een taakstraf of geldboete kan worden opgelegd. Daarnaast kan de fiscus u een navordering opleggen of kan uw voordeel worden ontnomen.
De inspecteur van de Belastingdienst moet dat aan de hand van de normale regels van stelplicht en bewijslast aannemelijk maken. Dat wil zeggen: de inspecteur moet aangeven wat de onjuistheden volgens hem zijn en indien de belastingplichtige dit betwist, moet de inspecteur zijn stellingen aannemelijk maken.
Moet u uw gegevens aanpassen, doe dat dan in Mijn Belastingdienst. Zo past u de vooraf ingevulde gegevens aan: Vergelijk de gegevens die wij voor u hebben ingevuld met de gegevens op uw eigen papieren. Vul aan of verbeter wat ontbreekt of niet klopt.
Gelukkig is er een eenvoudige manier om snel te reageren als je een fout in de belastingaangifte hebt gemaakt. Je kunt rechtstreeks bellen met het belastingkantoor, of een mail of brief sturen. Je kunt zelfs een afspraak ter plaatse maken (afhankelijk van de heersende coronavoorschriften bij de belastingadministratie).
Met een suppletieaangifte kun je een eerdere belastingaangifte corrigeren. Let op: de termijn voor het indienen van een suppletie is vijf jaar, maar je bent verplicht om een verschil in opgegeven omzetbelasting zo snel mogelijk te corrigeren.
Aftrekbare zorgkosten die vaak vergeten worden:
Vervoerskosten van en naar ziekenhuizen en artsen.
Om een verstuurde of goedgekeurde aangifte te verwijderen, zal deze aangifte eerst moeten worden afgekeurd. Nadat de aangifte is afgekeurd kan deze verwijderd worden met behulp van de Verwijderen knop aan het begin van de regel van de aangifte.
Ga naar Mijn Belastingdienst en log in met uw DigiD. Op de welkomstpagina klikt u op 'Correspondentie'. In het overzicht zoekt u de aangifte die u nodig hebt. Klik op de link en u kunt de pdf downloaden en opslaan op uw computer óf afdrukken.
Hebt u geen bericht gehad dat u aangifte moet doen voor de inkomstenbelasting? Dan kunt u dat tot 5 jaar terug doen. In 2022 kunt u dus nog aangifte doen over 2017.
De normale onderzoekstermijn om het bedrag van uw inkomsten na te gaan, is 3 jaar. Deze termijn begint te lopen op 1 januari van het jaar van de belastingheffing waarvoor de belasting verschuldigd is. Voorbeeld: Voor het aanslagjaar 2019 (inkomsten 2018), zal deze termijn op 31/12/2021 verstrijken.
Een definitieve aanslag is normaal gesproken een definitieve afsluiting van een fiscale periode. Dit is - evenzo als in het normale leven - soms echter niet zo. De Belastingdienst kan terugkomen op een definitieve aanslag via een navorderingsaanslag, bijvoorbeeld na een boekenonderzoek.
U kunt een navorderingsaanslag krijgen binnen 5 jaar na het einde van het belastingtijdvak (meestal het kalenderjaar) of binnen 5 jaar na afloop van het tijdstip waarop uw belastingschuld is ontstaan.
Belastingfraude is gronddelict voor witwassen
In artikel 69 van de Algemene Wet inzake Rijksbelastingen (AWR) staat dat het opzettelijk doen van een onjuiste aangifte, dus belastingfraude, een misdrijf is.
De wet spreekt van valsheid in geschrifte als iemand een geschrift dat bestemd is om tot. » Meer over bewijs bewijs van enig feit te dienen, valselijk opmaakt of vervalst, met het oogmerk om het als echt en onvervalst te gebruiken of door anderen te doen gebruiken.
De Belastingdienst (inclusief de Douane) kan zelf een straf opleggen. Dat kan op grond van de Wet OM-afdoening. Dit gebeurt met een fiscale strafbeschikking (FSB). In veel gevallen zult u een geldboete moeten betalen.
Komt uw aangifte ná deze termijn bij ons binnen? Dan krijgt u een verzuimboete van € 385. Doet u vaker te laat aangifte, dan kan deze boete zelfs oplopen tot € 5.514. Daarnaast kunnen wij de uitbetaling van uw toeslagen en uw voorlopige aanslag inkomstenbelasting stopzetten.
We streven er naar om alle mensen die vóór 1 april aangifte hebben gedaan, vóór 1 juli een bericht te sturen over de afhandeling van hun aangifte. Helaas is dat proces vertraagd. Houd de website van de Belastingdienst in de gaten voor meer informatie.
De Belastingdienst kan niet alle aangiften controleren. Op jaarbasis signaleert de Belastingdienst circa 1 miljoen meldingen van mogelijke fouten in de aangiften, terwijl er daarvan uiteindelijk 350.000 door een belastinginspecteur nader bekeken kunnen worden.