. Inmiddels zijn er naar schatting 400 (f-)act-teams die zorg bieden aan circa 70.000 mensen met ernstige psychische aandoeningen. Vanaf 2009 voert het ccaf modelgetrouwheidsmetingen uit bij (f-)act-teams om de kwaliteit en transparantie van de zorg voor patiënten met ernstige psychische aandoeningen te bevorderen.
De doelgroep van elk individueel FACT-team bepaalt de mate waarin de verschillende disciplines en competenties aanwezig dienen te zijn. Er zijn FACT-teams die zich specifiek richten op jeugd, LVB, forensisch en ouderen en zij hebben hun teamsamenstelling, werkwijze en aanbod daarop aangepast.
FACT staat voor Flexibele Assertive Community Treatment. Het is een methode die is overgenomen uit Amerika, waarbij wij zorg, behandeling en ondersteuning bieden aan patiënten met ernstige psychiatrische problematiek die ook complexe maatschappelijke problemen ervaren. De behandeling richt zich op herstel.
Waar ACT zich richt op cliënten die de meest intensieve langdurende zorg nodig hebben, daar richt FACT zich in een bepaalde wijk of regio op álle patiënten met een ernstige psychiatrische aandoening. Aan hen biedt een FACT-team behandeling, begeleiding en praktische ondersteuning bij het zo zelfstandig mogelijk leven.
(F)ACT staat voor (Flexible) Assertive Community Treatment. Het gaat hierbij om behandeling en begeleiding van mensen met een ernstige psychiatrische aandoening (EPA). Naast problemen op psychiatrisch gebied is er veelal sprake van problemen op meerdere levensdomeinen.
Het bieden van ondersteuning aan naasten. Outreachend te werk gaan, daar waar nodig is. Het onderhouden van contacten met andere hulpverleners, instanties en organisaties. Zorg dragen voor een adequate registratie, verslaglegging, rapportage en dossiervorming van contacten met cliënten en de uitvoering van zorgplannen.
FACT betekent Flexible Assertive Community Treatment. Uitgangspunt is dat mensen meer grip krijgen op hun dagelijks leven. De behandeling gaat over het verminderen van psychische klachten en ondersteuning om kwaliteit van leven terug te vinden, te behouden en te vergroten.
FACT-cliënten
Door de FACT-zorg kunnen ook ernstig ontregelde verslaafde, (en vaak ook psychiatrische) cliënten zelfstandig in een wijk wonen. Met als doel (meer) meedoen in de samenleving. De zorg aan cliënten vanuit de FACT-teams is van lange duur omdat de problematiek vaak ernstig en hardnekkig is.
Je zorgt als casemanager FACT voor afstemming, coördinatie en uitvoering van zorg rondom de cliënt. Je bent medeverantwoordelijk voor de continuïteit van de werkzaamheden van het FACT-team.
Wat is het FACT jeugdteam? Fact is de afkorting van het engelse 'Functional Assertive Community Treatment'. FACT is een vorm van ambulant werken, dat wil eigenlijk kortweg zeggen dat de hulp naar een jongere toe komt en geboden wordt op een plek naar keuze, bijvoorbeeld op school, thuis, of op straat.
FACT is een intensieve behandeling voor mensen met ernstige psychiatrische aandoeningen, die vastlopen in het dagelijks leven. Vaak is er sprake van psychosegevoeligheid al dan niet in combinatie met verslavingsproblemen.
IHT is een kortdurende intensieve crisisbehandeling samen met de omgeving van de patiënt zorg draagt voor de behandeling die de patiënt nodig heeft. Het IHT team levert vanaf het moment van de eerste beoordeling intensieve ambulante crisiszorg.
Mediant is een organisatie voor geestelijke gezondheidszorg in de regio Twente die hulp, advies en begeleiding biedt aan mensen met psychische en psychiatrische problemen. Mediant beschikt over afdelingen voor kinderen en jongeren, volwassenen en ouderen en enkele specialistische centra.
ACT-teams richten zich op de moeilijkste 20% van de mensen met ernstige psychiatrische aandoeningen. Dat gaat soms gepaard met een verslaving en complexe maatschappelijke problemen, zoals dakloosheid en schulden.
Onder 'ambulante zorgen' verstaan we alle medische zorgen die je krijgt buiten een ziekenhuisopname. Denk maar aan een bezoek aan de huisarts of de specialist, een scan of echo, een behandeling bij de kinesist, ... Ook wanneer je medicatie koopt bij de apotheker, valt dat onder de ambulante medische kosten.
GGZ Drenthe biedt hulp bij psychische problemen aan ouderen, volwassenen, kinderen en jongeren. Samen met onze patiënten werken wij aan herstel en kwaliteit van leven. Onze hulp is eenvoudig en kort als het kan, intensief of langdurig als het nodig is.
Wat is High Intensive Care (HIC)?
High & Intensive Care is een intensieve, klinische behandeling die ervoor zorgt dat mensen in een psychiatrische crisis zo snel mogelijk stabiliseren.
Een crisissituatie kan door verschillende factoren uitgelokt worden: verlies van werk, eenzaamheid, dreigende uithuiszetting, schulden, scheiding, overlijden, ziekte, aanhoudende stress, afhankelijk zijn van anderen, pessimistische verwachtingen naar de toekomst toe, afhankelijk van alcohol, medicatie of drugs, ….
Het gaat om het snel inzetten van behandeling voor een korte periode om te voorkomen dat iemand in crisis raakt of als dat toch gebeurt, deze zo kort mogelijk duurt.
We spreken bij mensen van een ernstige psychiatrische aandoening (EPA) als zij langer dan twee jaar lijden aan een psychiatrische stoornis en daardoor ook in de problemen komen met bijvoorbeeld hun werk, woonplek, relaties, financiën.
In totaal zijn er ongeveer 215.000 EPA-patiënten
Het totaal aantal patiënten in de EPA-groep door de jaren heen is licht gestegen, rond de 215 duizend personen. De meesten van hen worden niet opgenomen: ongeveer 187 duizend patiënten ontvangen alleen ambulante zorg in de ggz of Wlz.
'Onder psychiatrische aandoeningen versta ik de ernstigere ziektebeelden. Hierbij gaat het bijvoorbeeld om ernstige depressies, angststoornissen en psychoses of psychiatrische problematiek bij dementie. Bij psychische aandoeningen gaat het om lichtere vormen daarvan, zoals somberheid bij rouw.
In Nederland wonen ongeveer 281.000 mensen met ernstige psychische aandoeningen (1,7% van de totale bevolking). Daarvan is ongeveer 75% in zorg (inclusief verslavings- en forensische zorg), dat zijn rond de 210.700 mensen. Van deze mensen in zorg zijn 160.000 mensen tussen de 18 en 65 jaar.
Telefonische hulplijnen
MIND Korrelatie : 0900 1450. de Luisterlijn : 088 0767 000. 113.nl (voor mensen die aan zelfdoding denken): 0800 0113. Meldpuntzorgwekkendgedrag.nl : 0800 1205.
Tijdens een psychische crisis zijn uw psychische klachten zo hevig, dat ze uw dagelijks leven helemaal verstoren. Mogelijke verschijnselen zijn: U voelt zich diep ellendig, uw leven lijkt totaal zinloos. U voelt zich heel angstig.