De maag van mensen heeft de vorm van een gekromde zak en ligt links boven in de buikholte. De maag grenst aan de lever, de milt, de alvleesklier, het middenrif en voor een gedeelte aan de dikke darm.
Rond de maag zitten veel lymfeklieren. Aan de onderkant van de maag hangt een vetschort. Dit vetschort bedekt een groot deel van de darmen. In de buurt van de maag liggen veel andere organen, zoals de alvleesklier, de darmen en de milt.
De maag is een rekbaar orgaan dat boven in de buikholte ligt, links van het midden en vlak onder het middenrif. Als de maag leeg is, is hij helemaal plat. Als u net gegeten hebt, is de maag ongeveer 30 centimeter lang. Hij heeft dan de vorm van een omgekeerde peer, van boven breed en van onder smal.
De slokdarm mondt uit in de maag: een zakvormige verwijding van het maagdarmkanaal die boven in de buikholte ligt, vlak onder het middenrif. Het bovenste deel van de maag, het maaglichaam (corpus), is het wijdst. Hier is het slijmvlies sterk geplooid.
Voedingsmiddelen die de maag tot rust brengen, zoals yoghurt, melk, gekookte spinazie, wortelen en aardappelen, kunnen helpen. Een efficiënt huismiddeltje tegen maagzuur is te slapen met uw bovenlichaam iets hoger, zodat het maagzuur niet in de slokdarm kan vloeien.
De banaan kalmeert de maag en met de hulp van de honing verlaagt ze het bloedsuikerniveau. De melk kalmeert en herbevochtigt uw systeem. BRANDEND MAAGZUUR: Bananen hebben een natuurlijk zuurwerend effect op het lichaam. Eet dus een banaan als u last hebt van brandend maagzuur.
De alvleesklier ligt achter in de bovenbuik, voor een deel achter de maag en de twaalfvingerige darm. De alvleesklier bestaat uit drie delen: De 'kop' van de alvleesklier; ligt midden in de buik, onder de lever en tegen de twaalfvingerige darm.
De kankercellen zijn goed gedifferentieerd. Dat betekent dat de tumorcellen voor een groot deel lijken op gezonde cellen van het orgaan waarin ze zijn ontstaan. De kankercellen groeien meestal langzaam.
Aan de onderzijde van het linkerdeel van het middenrif bevindt zich onder andere de maag en een deel van de dikke darm die met het middenrif verbonden zijn. Links naast de linker 'steunpilaar' van het middenrif ligt de linker nier. Het middenrif is hierdoor een 'kapstok' voor de buikorganen.
Het begin stadium van maagkanker geeft het meestal weinig of geen klachten. Wel kunnen klachten als een verminderde eetlust, onverklaarbaar gewichtsverlies, misselijkheid of pijn in de bovenbuik en/of borstbeen te maken hebben met maagkanker.
Mogelijke oorzaken van maagpijn zijn: Te veel en/of te snel eten. Het eten van bepaalde voedingsmiddelen, bijvoorbeeld sterk gekruid of pittig eten, vet eten, chocolade, pepermunt en citrusvruchten. Het drinken van bepaalde dranken, zoals koffie, koolzuurhoudende dranken, zure dranken en alcohol.
Maagpijn is een drukkende, zeurderige of hevig stekende pijn in de bovenbuik. Meestal wordt de pijn minder als u iets eet of als u een medicijn gebruikt dat het maagzuur neutraliseert. Maagpijn is vaak het gevolg van een ontsteking van het slijmvlies van de maag of de twaalfvingerige darm.
Buikpijn in het midden van de bovenbuik
Je kunt deze plek ook omschrijven als het kuiltje in het midden van de bovenbuik. Brandende buikpijn in het midden van de bovenbuik wijst op problemen in de maag, bijvoorbeeld een maagzweer. Deze pijn kan ook duiden op zure reflux of gastritis.
Aan de linker kant van de maag ligt nog de milt, een orgaan dat bijvoorbeeld belangrijk is voor het opruimen van oude of abnormale rode bloedcellen. Direct onder het middenrif vinden we aan de rech- terzijde de lever; deze loopt deels over de maag. Aan de bovenzijde is de lever vergroeid met het diafragma.
Klachten van een wekedelensarcoom in de buik
Pas als het sarcoom tegen een orgaan of zenuwen gaat drukken, kun je klachten krijgen. Je kunt dan last hebben van een vol gevoel, een opgezette buik, darmklachten of bloed bij de ontlasting. Een wekedelensarcoom dat tegen organen aandrukt, kan pijn veroorzaken.
Bij acute alvleesklier treedt plotseling hevige buikpijn op. De pijn kan uitstralen naar de linkerzij, schouder en rug. Ook koorts en een snelle ademhaling zijn veel voorkomende klachten, net zoals misselijkheid en braken. Na een maaltijd nemen de klachten vaak toe.
Acute en hevige pijn boven in de buik is de meest kenmerkende klacht bij acute alvleesklierontsteking. Mensen hebben de neiging om door de pijn voorovergebogen te gaan zitten met opgetrokken knieën. De pijn kan uitstralen naar de rug, de zij en de schouders.
Een tumor in de kop van de alvleesklier kan leiden tot afsluiting van de grote galbuis. Door opeenhoping van gal kunnen uw huid en oogwit geel kleuren. Door een verstoorde vertering van voedsel, kunnen klachten ontstaan als misselijkheid, braken en diarree.
Heeft u last van brandend maagzuur of maagpijn en heeft u een pijnstiller nodig? Kies dan bij voorkeur paracetamol. Andere pijnstillers kunnen de maag irriteren, waardoor de pijn verergert.
Kijkonderzoek van de maag bij maagklachten. Voor een kijkonderzoek van de maag moet u naar het ziekenhuis. De maag-darm-lever-arts kijkt naar de binnenkant van uw slokdarm, maag en het eerste stukje darm na uw maag (twaalfvingerige darm). De arts kan zien of u bijvoorbeeld een ontsteking of maagzweer heeft.
Wees voorzichtig met vet- en vezelrijk eten Vet en vezels kunnen de maagontlediging remmen. Wees daarom voorzichtig met vette en vezelrijke producten. Eet vloeibaar voedsel als de klachten heel erg zijn Vaste voeding blijft langer in de maag dan vloeibare voeding.
Melkproducten. Melk lijkt de maagzuurklachten even te verminderen. Dit gebeurt tijdelijk doordat melk alkalisch is en de calcium in de melk bidt het maagzuur. Daarentegen stimuleren de melkeiwitten juist de aanmaak van maagzuur en verergeren de klachten!