De glycemische index van rijst Witte rijst heeft bijvoorbeeld een hoge GI, terwijl bruine rijst en basmatirijst een lagere GI hebben. Het kiezen van lage-GI-voedingsmiddelen is belangrijk om een stabiele bloedsuikerspiegel te behouden en chronische ziekten te voorkomen.
Zilvervliesrijst beter voor bloedsuiker dan witte rijst. Bruine zilvervliesrijst in plaats van witte rijst eten zorgt voor een gezondere bloedsuikerspiegel. Deze onderzoeksresultaten uit India zijn belangrijk voor landen waar veel rijst wordt gegeten.
Pasta, peulvruchten en fruit vallen onder producten met een lage GI. De GI van een product kan variëren. Zo verandert de GI van een product door de manier waarop het wordt klaargemaakt. Door een voeding met een lage GI lijkt het risico op chronische ziekten iets verminderd.
Voorbeeld. Watermeloen en banaan hebben allebei een hoge GI.
Bananen hebben een lage GI (47-53), tenzij ze overrijp zijn, dan is hun GI gemiddeld (57) .
De glycemische index van rijst
Witte rijst heeft bijvoorbeeld een hoge GI, terwijl bruine rijst en basmatirijst een lagere GI hebben. Het kiezen van lage-GI-voedingsmiddelen is belangrijk om een stabiele bloedsuikerspiegel te behouden en chronische ziekten te voorkomen.
Havermout is verzadigend
Daardoor heeft havermout een lage score op de glycemische index (GI). Die score geeft aan hoe snel koolhydraten in je lichaam omgezet worden in glucose. Een handige tool die je kunt gebruiken tegen honger. 'Hoe hoger de glycemische index, hoe sneller je bloedsuikerspiegel stijgt.
Een brood van spelt bevat niet minder koolhydraten dan een tarwebrood. De hoeveelheid is met elkaar vergelijkbaar. Speltbrood is dus in basis niét koolhydraatarm, zoals soms gedacht wordt.
In klinische onderzoeken wordt gewezen op het feit dat gedroogd fruit, zoals dadels, vijgen, pruimen en rozijnen, ondanks een hogere suikerconcentratie een hoog vezelgehalte en lage tot matige GI heeft, waarmee het effect op de bloedsuiker kan worden beperkt [3,9].
Iemand met diabetes mag in principe alles eten, dus ook nog best een gebakje. Als hij er wel rekening mee houdt wat hij verder eet die dag. Suikervrije producten zijn niet nodig. Wel is het voor mensen met diabetes extra belangrijk om gezond en regelmatig te eten, en veel te bewegen.
Groene bladgroenten, zoals spinazie, boerenkool en andijvie zijn gezond voor mensen met diabetes type 2 omdat ze laag zijn in calorieën, koolhydraten en suikers en juist rijk zijn aan voedingsstoffen. Ze bevatten veel onverteerbare vezels en kunnen hierdoor helpen de bloedsuikerspiegel te stabiliseren.
Volkoren Basmatirijst heeft de laagste GI (glycemische index) van alle rijstsoorten. Dat betekent dat de energie na vertering langzaam vrijkomt, waardoor de bloedsuikerspiegel stabieler blijft. Dat is een belangrijk onderdeel van diabetesmanagement.
Konjac rijst. Volg je een low-carb dieet of wil je gewoon even rustig aan doen met je koolhydraatinname? Vervang dan je rijst eens voor konjac-rijst. De vorm lijkt op rijst, maar dan bijna zonder koolhydraten (maar 1,5 g per portie), zonder vet en zonder gluten.
Hartig beleg bevat geen koolhydraten. Kies bijvoorbeeld voor: kaas, smeerkaas, cottage cheese/Hüttenkäse, Zwitserse strooikaas. Of kies voor vleeswaren. Magere soorten hebben hierbij de voorkeur, omdat vette soorten veel verzadigd (ongunstig) vet bevatten.
Spijsverteringsproblemen door havermout
Een overdaad aan fytinezuur zorgt ervoor dat bepaalde vitaminen en mineralen zoals calcium, zink, ijzer en magnesium minder goed door de darmen kunnen worden opgenomen, met als gevolg dat je in ernstige gevallen bijvoorbeeld een magnesium tekort opbouwt.
Wat betekent glycemische index
Voedingsmiddelen met een hoge GI (meer dan 70) doen het bloedsuikergehalte snel stijgen. Voedingsmiddelen met een lagere GI (minder dan 55) doen het bloedglucosegehalte meer geleidelijk toenemen. Een middelmatige GI situeert zich tussen 55 en 70.
De beste keus voor het ontbijt zijn volkorenbrood, havermout, fruit, maar ook vezelrijke producten zoals muesli. Een ontbijt dat eiwitten en vezels bevat is voor mensen met diabetes type 2 beter om hun bloedsuikerspiegel onder controle te houden.
Niks geraffineerds of bewerkts dus. Gewoon puur natuur, zoals het 't lekkerst is. Voor mensen met diabetes heeft dit dus geen tot weinig gevolgen. Pindakaas en andere notenrijke producten staan voor diabetespatiënten zelfs bekend als ontzettend gezonde voedingskeuzes.
Een vetarm dieet met koolhydraten en veel vette vis (bijvoorbeeld zalm, haring of makreel) helpt om diabetes bij dikke mensen te voorkomen.
Basmatirijst : Basmatirijst heeft een lagere GI vergeleken met veel andere rijstsoorten, waardoor het een gunstige keuze is voor diabetici. Het staat ook bekend om zijn aparte aroma en uitstekende smaak. Basmatirijst levert koolhydraten met een lagere impact op de bloedsuikerspiegel.
Onderzoekers van de Harvard Medical School hebben in een studie ontdekt dat bruine rijst het risico op diabetes kan verminderen. De reden hiervoor is dat bruine rijst langzamer wordt afgebroken door de maagenzymen en het aanwezige zetmeel dus minder snel wordt omgezet in suiker.
Zilvervliesrijst bevat over het algemeen een hoger arseengehalte dan witte rijst. Arseen is een giftig zwaar metaal dat van nature in het milieu aanwezig is, maar in sommige gebieden waar rijst verbouwd wordt is toegenomen als gevolg van vervuiling. Hoge consumptie van arseen kan slecht zijn voor je gezondheid.