Plaats een ovenplaat bedekt met aluminiumfolie in de oven en leg de pan ondersteboven op een grillplaat daarboven. De folie zal er voor zorgen dat eventuele druppels olie worden opgevangen. Laat de pan een uurtje op 200 °C inbranden. Laat de pan afkoelen en herhaal dit proces nog 1 of 2 keer.
Een gietijzeren pan kan een leven lang meegaan. Mits deze goed behandeld en onderhouden word. Een nieuwe gietijzeren pan moet je eerst inbranden. Dit houd in dat je een laag vet op de gietijzeren pan aanbrengt en deze hiermee in de oven een uur laat bakken.
Gebruik onverzadigde oliën aan die neutraal van smaak zijn met een hoog rookpunt van minimaal 200°: canola olie, avocado olie, zonnebloemolie en andere plantaardige olie met een hoog brandpunt zijn geschikt voor het inbranden van zowel gietijzer als plaatstaal.
Voor het inbranden van het gietijzeren rooster geldt dat je deze een uur lang bij 180 tot 200 graden in de Big Green Egg laat inbranden. Het is van belang dat het rooster eerst geleidelijk opwarmt, voordat het een uur wordt ingebrand. Plaats het rooster daarom al in de Big Green Egg bij het verwarmen tot 180 graden.
Smeer de gietijzerenpan (of het nu een gietijzeren braadpan is of een gietijzeren koekenpan, ofwel skillet) in met een heel dun laagje olie en smeer het uit met keukenpapier. Het laagje moet echt heel dun zijn, de pan moet licht glimmen maar de olie moet helemaal zijn uitgesmeerd.
Niet geschikt voor zure ingrediënten
De natuurlijke anti-aanbaklaag die een gietijzeren pan na verloop van tijd krijgt is gevoelig voor zure ingrediënten. Zo is de pan minder geschikt voor het maken van bijvoorbeeld tomatensaus. Dit tast de anti-aanbaklaag aan.
Als je net een plaatstalen of gietijzeren pan hebt gekocht, moet je die eerst inbranden (ook wel seasoning genoemd) om te voorkomen dat bij het bakken eten blijft plakken aan het metaal. Het inbranden van de pan gaat niet altijd goed. De pan bakt dan bijvoorbeeld snel aan en soms laat het laagje ook weer los.
Verwarm je bbq naar 160 graden, plaats het gietijzeren product ongeveer 30 minuten in de bbq en laat het gietijzer goed heet worden. Door de hitte gaan de poriën van het gietijzer open en kan het vocht verdampen. Dat is heel belangrijk; hoe meer vocht, hoe meer roest!.
Was met heet water terwijl het gietijzeren rooster of pan nog warm is. Gebruik van zeep of vaatwasser is niet aan te bevelen. Gebruik grof zeezout om hardnekkige resten te verwijderen zonder de season laag aan te tasten. Gebruik keukenpapier of een borstel om het oppervlak goed met zout in te wrijven.
Gebruik dan arachide- of grill-olie op uw grillplaat. Veel mensen gebruiken olijfolie, maar dit is niet ideaal. Wanneer u olijfolie verhit tot zeer hoge temperaturen, is het aroma en de smaak niet meer lekker.
De Faitout braadpan van Le Creuset is van hoge kwaliteit, maar dankzij het geëmailleerde gietijzer een stuk goedkoper dan de traditionele braadpannen van het merk. Dit komt mede door de deksel, deze is gemaakt van rvs.
Gietijzeren pan inbranden met extra vierge olijfolie is dus een no go. Dit komt omdat extra vierge olijfolie is niet bestand is tegen hoge temperaturen. Hetzelfde geldt voor boter en lijnzaadolie deze hebben een lager rookpunt en maakt het dus niet geschikt voor het inbranden van een gietijzeren pan.
Vaak heb je na een keer of 5 branden al een heel behoorlijk resultaat. Je zult merken dat vlees in de pan eventjes nodig heeft om zich los te bakken van de ondergrond, maar daarna bakt de pan ontzettend goed. Na een keer of 10 zit je op een optimaal resultaat.
Wat is pan inbranden
Inbranden is niks anders dan een anti-aanbak/beschermlaag op je pan aanbrengen. Door een dunne laag olie in de pan aan te brengen en de pan te verhitten totdat de olie gaat walmen ontwikkel je een natuurlijke antiaanbaklaag die door gebruik alleen maar beter en dikker gaat worden.
Giet gelijke hoeveelheden water en witte azijn in een afwasteil en leg de roestige pan erin. Laat de pan een tijdje weken en controleer elke 10 minuten of de roest al gemakkelijk weg te krijgen is. Haal vervolgens de pan uit de teil en schrob je de roestvlekken weg met staalwol en een kleine hoeveelheid milde zeep.
Hoe verwijdert u vlekken op gietijzer? Verwijder kleine of hardnekkige vlekken op gietijzer met een schuurmiddel, zoals Cif. Behandel het gietijzer na met schoon water en droog af met een schone theedoek. Poets met vaseline, dat reinigt en geeft een mooie donkere glans.
Roest verwijderen van gietijzer of gietstaal. Ranex Rustbuster is het middel om roest te verwijderen van gietijzer. Het product maakt snel en eenvoudig een einde aan roestige oppervlaktes. Dit krachtige middel verwijdert en vernietigt zware roest, putroest, vliegroest, roeststrepen én kalk.
Heb je je gietijzeren pannen niet goed afgedroogd en in de kast gezet, dan kan er roest ontstaan. Voor veel mensen is het een doodzonde om je pan te laten verroesten, maar als het eenmaal gebeurd is wil je er toch iets aan doen. Weggooien is niet nodig, maar het maakt wel verschil hoe sterk de roest aanwezig is.
Vul de (kleine) vuurkamer met hout, houtskool of briketten. Laat de Smoker branden op een temperatuur van 120 graden voor de duur van 2 uur. Dit regel je met de lucht schuif en de rook schoorsteen. Indien nodig voeg je mondjesmaat wat kolen/briketten of hout toe.
Gietijzer wordt in mallen gegoten en na afkoeling wordt de mal weggehaald. Gietijzer herken je aan gietnaden bij gegoten objecten. Het oppervlak is vaak ruw en het is erg hard. Hierdoor ook erg bros en bij het breken van gietijzer zie je een korrelige structuur.
Daaruit kwamen de Le Creuset Signature, de BK Bourgogne Braadpan en de Lodge Enamel Gietijzeren braadpan als beste keuzes. Ondanks het hoge prijskaartje komt de Le Creuset Signature nipt als beste uit de test, omdat deze ook wel een leven lang mee gaat, dus dan is het wél een goede prijs kwaliteit verhouding.
En omdat de braadpan van Le Creuset extreem stevig is, zul je je niet druk hoeven te maken of het wel allemaal goed gaat. De deksel van de Dutch Oven kun je op de pan plaatsen, deze sluit namelijk zeer goed af zodat je al het vocht tijdens het koken in de pan houdt. En dat is precies de bedoeling.