Wanneer u niet goed weet wat u moet zeggen dan kunt u zich altijd redden met de woorden: “Gecondoleerd”, “Veel sterkte” of “Mijn oprechte deelneming”. “Heel veel sterkte, ik zou wel meer willen zeggen, maar ik weet niet zo goed hoe”. “Woorden schieten te tekort, gecondoleerd”. “Ik denk aan je en leef met je mee”.
Deel een korte herinnering of anekdote.
In plaats van te praten over de dood of het gemis, kun je ook ingaan op het leven van de overledene. Deel bijvoorbeeld een mooie herinnering of anekdote en sluit het af met de woorden: 'Hans was een goede vent, ik denk heel graag aan hem terug.
Als je het woord gecondoleerd niet prettig vindt om te zeggen, zou je ook kunnen zeggen: “Mijn oprechte medeleven met het verlies van…” of “Voor dit verdriet zijn geen woorden.” Het verlies is soms nog niet te bevatten en dan kan je dat ook benoemen: “Ik weet niet wat ik zeggen moet”.
Als u de persoon in kwestie niet goed gekend hebt, zijn “gecondoleerd (met uw verlies)” , “sterkte”, “innige deelneming” of “oprechte deelneming” de meest gebruikte uitdrukkingen van medeleven. Heb je de overledene in kwestie wél goed gekend, dan is een persoonlijke boodschap op zijn plaats.
De manieren om iemand te condoleren zijn:
Gecondoleerd met het verlies van (naam) Gecondoleerd met dit verlies en enorm veel sterkte gewenst. Gecondoleerd met het verlies van je vader/moeder/broer/zus/opa/oma. Troostende woorden zijn moeilijk te vinden voor dit onmetelijke verlies.
Zeg niet: "Dat heb ik ook meegemaakt"
Plotseling gaat het over jouw ervaringen en wordt de ander niet erkend in zijn verdriet. Zeg ook niet "Ik weet hoe het voelt" ook al heb je iets vergelijksbaars mee gemaakt. Verdriet is niet met verdriet te vergelijken. iedereen ervaart rouw en verlies op zijn eigen manier.
De woordgroep van harte betekent 'oprecht, gemeend'. Wie van harte gecondoleerd zegt of schrijft, wil haar of zijn medeleven dus iets nadrukkelijker en persoonlijker overbrengen. Alleen gecondoleerd zeggen komt op sommigen wat kort en afstandelijk over.
We hopen dat jullie veel liefde en kracht vinden bij elkaar. Samen zoveel opgebouwd, maar nu alleen verder. Hopelijk haal je kracht uit de vele mooie herinneringen die je zult bewaren en koesteren. Gecondoleerd met het verlies van jouw grote liefde.
Als je iemand wil condoleren via WhatsApp, is het belangrijk om te beginnen met een persoonlijke noot.Begin dus niet meteen met “gecondoleerd”, maar schrijf bijvoorbeeld eerst dat je het nieuws hebt gehoord en dat je aan de nabestaanden denkt. Op die manier laat je zien dat je echt betrokken bent.
Denk aan een kunstwerk dat symbool staat voor de overledene. Dit kan zowel voor iets in huis zijn, als in de tuin. Heeft u een mooie foto van de overledene of een met de overledene en de nabestaande dan kan het een heel mooi gebaar zijn om deze af te laten drukken en te geven.
Sluit invoelend af. Dat kan op veel manieren, kijk wat bij jou past. Je kan bijvoorbeeld diegene sterkte wensen of aangeven dat je aan hem of haar denkt. Ben je gelovig of weet je dat de ander gelovig is, dan kun je iemand ook Gods rust of kracht toewensen.
“Voor altijd in ons hart” of “We houden van je” zijn hier voorbeelden van. Stond u iets verder in uw relatie? Houdt het dan vooral neutraal. “Een laatste groet”, of de zachtere variant “Een laatste lieve groet” zijn dan zeer toepasselijk.
Wat is juist: ter nagedachtenis aan iemand of ter nagedachtenis van iemand? Zowel ter nagedachtenis aan als ter nagedachtenis van is goed. Alle hedendaagse woordenboeken vermelden beide mogelijkheden naast elkaar, zonder gebruiks- of betekenisverschil.
Mensen reageren al snel met "gecondoleerd" of "sterkte" gevolgd met een emoticon van een hartje of een roos.
In principe is er geen vaste regel over de termijn wanneer u iemand kunt condoleren. Het gaat er bij condoleren om dat u uw medeleven betoont. Dit kan schriftelijk door middel van een condoleancebrief of -kaart, in de vorm van een telefoontje of tijdens de plechtigheid van de overledene.
Wat een intens verdriet en gemis, in onze gedachten zijn we bij jullie. Hier zijn geen woorden voor. Wij wensen jullie veel sterkte in deze zware tijd. Ik weet niet wat ik zeggen moet, hier zijn echt geen woorden voor.
Bij een crematie wordt het lichaam van de overledene verbrand.Hierbij komt veel warmte vrij, wat niet bepaald rustgevend is. Daarnaast kan het idee van verbranding bij sommige mensen ook als beangstigend worden ervaren. Daarom wordt er bij een crematie vaak niet meer gesproken van 'rust zacht'.
Adresseren van rouwkaarten
Adresseer de rouwkaart zo volledig mogelijk en vermeld wanneer de kaart aan meerdere personen gericht is het geslacht en de naam van de geadresseerden. Controleer ook altijd goed of de adressen de juiste postcode hebben.
Zo'n rouwkaart met alleen maar 'met oprechte deelneming' vind ik te weinig meelevend. Zowel deelname als deelneming betekent: 'het deelnemen aan'. Deelneming in deze betekenis wordt vooral gebruikt in de financiële sfeer. Voor condoleances is het altijd: deelneming betuigen.
Zet jij hem of haar met naam en toenaam op de kaart, kan dit de nabestaande het gevoel geven dat hun dierbare niet wordt vergeten. Herinneringen aan de overledene – Schrijf op wat jij je herinnert van hem of haar. Wanneer je haar voor het laatst zag, een grappige situatie tussen jullie of wat hem zo typeerde.