Het zaaien van goudsbloemen is simpel: je strooit de zaden uit in de tuin op een stukje geschoffelde grond. Bedek het een klein beetje met aarde. Zaaien kan je doen in maart, april, mei of juni als je dat jaar nog bloemen wilt. Als je goudsbloemen in de zomer of herfst zaait gaan ze het volgende voorjaar bloeien.
Voor het zaaien worden goudsbloem zaden vanaf eind maart tot eind mei direct in de volle grond gezaaid. In plaats van in de volle grond kan de calendula ook in grote potten gezaaid worden. Goudsbloemen ontkiemen binnen 7 – 10 dagen als ze binnen gezaaid worden.
In de maanden april tot mei kun je goudsbloem het beste voorzaaien, om vervolgens in mei en juni uit te planten in de vollegrond. Het liefst op een zonnige, niet te natte plaats. Vanaf juni tot aan de vorst kan de goudsbloem volop bloeien.
Afrikaantjes tegen slakken
Een manier om slakken te voorkomen in je tuin is door het zaaien van afrikaantjes. Het klinkt gek, maar toch is het een effectieve wijze om (naakt)slakken af te weren. Het kan ook zeker in de moestuin geen kwaad om wat afrikaantjes in te zaaien tussen de gewassen.
Zet ze aan de rand van de moestuin of gewoon naast en tussen de groenten. Het ziet er heel vrolijk uit.
Goudsbloemen fleuren je bak op. De planten verbeteren de bodem, weren schadelijke insecten en nare aaltjes in de mix en trekken nuttige insecten aan. Kortom: goudsbloemen horen in elke moestuin ð.
Phacelia zaaien is mogelijk van maart tot half augustus, op rijen met een afstand van 30 cm, in augustus verminderen tot 20 cm, omdat de plant dan minder uitgroeit. Hoogte ongeveer 70 cm. Vriest 's winters dood. Zaaidichtheid: 10 kg/ha.
Als je geen zaad van de bloemen wilt bewaren, kun je het beste wekelijks de dode bloemen eruithalen. Op die manier kun je er heel lang plezier van hebben, want dan groeit hij gewoon door. Als je een paar uitgebloeide bloemen laat zitten, kun je zaad oogsten voor volgend jaar.
De goudsbloem is eenjarig en breidt zich uit via zaad. Het is een donkerkiemer: de zaden moeten worden afgedekt met aarde om te kunnen ontkiemen. Bij een zachte winter kan de soort ook de winter overleven en dus tweejarig worden.
Goudsbloem is een makkie en heeft, eenmaal ontsproten, weinig nodig als 'ie in de volle grond staat. In hele droge periodes houd je 'm natuurlijk in de gaten. Staat 'ie in een krappe pot, dan kan 'ie op hete zomerse dagen wel dagelijks een waterbeurt gebruiken. Na het zaaien houd je de grond wel licht vochtig.
Hoe winterhard is goudsbloem? Deze plant is zeker winterhard, verdraagt zelf een temperatuur van -20 graden.
Vóórzaaien doe je dus binnen, in potjes. Die zet je in een kas of op de vensterbank. Daar geef je de plantjes precies genoeg licht, voeding en warmte om goed op te groeien. Net zo lang tot ze sterk en groot genoeg zijn om buiten in je bak te planten.
Afrikaantjes zijn dé beste buurplanten voor in je moestuin. Ze verjagen aaltjes in de mix, weren schadelijke insecten - zoals luizen - en trekken massa's bijen en vlinders aan.
Goudsbloem is een prachtige eenjarige plant die zich spontaan uitzaait. De enkele of gevulde bloemhoofdjes zijn oranje of geel van kleur. De lichtgroene bladeren zijn lancetvormig en geuren. Zaaien kan vanaf maart tot juni, dan verschijnen de bloemen nog hetzelfde jaar.
Phacelia zaaien als snijbloem
Dan zaai je de zaden zo'n 10 cm uit elkaar en 1 cm diep. Houd ongeveer 30 cm afstand tussen rijen. Na een paar weken is het aan te raden om de jonge plantjes uit te dunnen op 30 cm afstand. Je kunt de bloemen plukken wanneer je wil.
De plant kan twee maanden na het zaaien al gaan bloeien. Phacelia wordt ongeveer 70 cm hoog. Als je de bloei wilt verlengen, zaai dan meerdere keren met telkens een paar weken ertussen.
Voor het eerste teeltdoel zijn Japanse haver en gele mosterd de aangewezen groenbemesters. Engels- en Italiaans raaigras kunnen ook als groenbemester worden toegepast voor het vastleggen van organische stof. Houd bij deze grassen wel rekening met de volgvrucht.
Is de goudsbloem eetbaar? De bloemen zijn echt een goudmijntje, want naast alle bovenstaande functies, kun je de bloemen óók nog eten. Ze worden bijvoorbeeld gebruikt in salades of om boter, vla en koekjes kleur en smaak te geven. Het meest bekend is de thee die van goudsbloemen gemaakt wordt.
Goede buren van tomaten
Als je tomaten met bloemen en kruiden in één pot wilt zetten, kies dan planten die dezelfde behoeften hebben. Bijvoorbeeld basilicum en goudsbloemen. Basilicum smaakt heerlijk met tomaat. Knaloranje goudsbloemen zijn eetbaar, zorgen voor meer kleur en trekken bestuivende insecten aan.
Lavendel ruikt heerlijk en is bijna onmisbaar in de tuin. Ook komen hier heel veel bijen, hommels en vlinders op af. De bloemen kun je aan het einde van het jaar ook gemakkelijk oogsten en gebruiken in geurzakjes.
Afrikaantjes zijn echt goede buren van tomaten. Afrikaantjes, ook wel stinkertjes genoemd, zorgen ervoor dat de aaltjes uit de grond blijven. Tomatenplanten zijn namelijk gevoelig voor aaltjes. Tomaten kun je beter buiten de koelkast bewaren.
Je ziet ze veel bij boeren en dat heeft een reden. Afrikaantjes bevatten een stof die aaltjes dood. Aaltjes zijn miniwormen die de wortels van planten eten. Daarnaast zorgen Afrikaantjes er ook voor dat mieren, witte vliegen en ander ongedierte op afstand blijven.
Standplaats. Door de Zuid-Amerikaanse herkomst is het afrikaantje gewend aan warmte en droogte. In je tuin geeft de plant daarom een voorkeur aan een standplaats in de volle zon. In het algemeen is het echter een plant die zich gemakkelijk aanpast en zowel bestand is tegen schaduw als wind en zware regen.