Is kerrie gezond? Jazeker, kerrie kan heel gezond zijn. Dat komt doordat de toegevoegde kruiden verschillende gezondheidsvoordelen bevatten. Kerriepoeder kan ontstekingsremmend werken, doordat het de kruiden kurkuma, koriander en chilipoeder bevat.
Net als andere kruiden en specerijen is kerrie heel erg gezond. Veel van de specerijen die worden gebruikt om kerrie te maken, zoals kurkuma, koriander, komijn en korianderzaad, zijn rijk aan antioxidanten en hebben anti-inflammatoire eigenschappen.
Kerry Group is een grote, wereldwijd opererende producent van voedingsmiddelen en smaakmakers. De productielocatie in Zwijndrecht maakt onderdeel uit van de Kerry Group. Arbeids- en voedselveiligheid zijn bij Kerry essentieel. Een van de aspecten om beide te waarborgen zijn Hazard en Operability (HAZOP) studies.
Currypoeder (of kerrie) is een mengeling van diverse specerijen, onder andere kurkumapoeder. Het kurkuma zorgt voor de bekende gele kleur van de mix. Zuiver kurkumapoeder is inderdaad gezond, maar het bezit eerder weinig smaak. Dus beide zijn zeer verschillend.
Wist je dat kerrie een specerijenmengsel is en niet één specerij? Dit mengsel bestaat uit minimaal 12 ingrediënten. De Verstegen Kerriepoeder bestaat uit kurkuma, korianderzaad, mosterdzaad, peper, gember, komijn, piment, nootmuskaat, selderijzaad, venkelzaad, fenegriek en lavas.
Curry en kerrie zijn standaardtaal in het hele taalgebied in de betekenis 'specerijenmengsel in poedervorm, met onder meer kurkumawortel. ' In die betekenis zijn ook de samenstellingen currypoeder en kerriepoeder gangbaar. De woorden kerrie en kerriepoeder worden vooral in Nederland gebruikt.
Het kruid werkt niet alleen ontstekingsremmend, maar heeft ook nog eens een licht laxerende werking. Het kan je stoelgang dus bevorderen. Gooi een theelepel kurkuma door curry's of soepen, of drink het in een kop thee. Let wel: het is sterk van smaak, dus gebruik er niet te veel van.
Kurkuma helpt bij de vertering van vetten. Het voorkomt winderigheid en een opgeblazen gevoel. Aangezien kurkuma ontstekingen in de darmwand tegengaat, kan het ook belangrijk zijn bij het prikkelbaredarmsyndroom of de ziekte van Crohn. Bovendien is kurkuma is een natuurlijke ontgifter voor de lever.
De werking van kurkuma
De verbindingen in de werkzame stof hebben veel positieve effecten op ons lichaam. Zo staat curcumine vooral bekend als een stof met krachtige antioxidante en ontstekingsremmende eigenschappen. Dat zorgt ervoor dat kurkuma gebruiken in je gerechten niet alleen lekker, maar ook gezond is!
In een 'gewoon' zakje kerriepoeder zit kurkuma, koriander, mosterdzaad, zwarte peper, fenegriek, karwijzaad, gember, komijn, selderijzaad, piment, nootmuskaat, venkelzaad en lavas.
Je kan vadouvan het beste vergelijken met kerriekruiden, maar je proeft vast en zeker het verschil. Deze 'Franse kerrie' is milder en brengt je gerechten met nuance op smaak. Hoewel het best lastig is om de smaak van vadouvan te omschrijven, doen we allereerst een poging.
Wist je dat kerrie niet één specerij is, maar een mix van verschillende kruiden en specerijen? De smaak varieert dan ook per bereider. De Verstegen kerrie bestaat o.a. uit kurkuma, koriander, mosterdzaad, peper en gember.
Kerriepoeder is geen specerijsoort op zich, maar een samenstelling van diverse kruiden en specerijen. De mix bestaat uit kurkuma, mosterd, koriander, komijnzaad, venkelzaad, paprika, gember, fenegriek, peper, foelie, kardemom en chillies.
Zowel garam masala als kerrie wordt gebruikt om smaak en kleur aan gerechten toe te voegen. Een van de grootste verschillen tussen beide kruiden is dat garam masala geen curcuma- kurkuma bevat. Dit is een van de hoofdingrediënten van kerrie die zorgt voor de gele kleur van het eten.
Kerrie smaakt zoet pittig, met veel aroma. Waar kun je Kerrie goed voor gebruiken? Kerrie staat toch wel bekend om het gerecht kip kerrie. Kip met rijst en kerriesaus.
Matig. Dit product kan de dagelijkse uitzondering zijn op een verder gezond voedingspatroon. Sauzen zoals Hela Curry kruiden ketchup zijn niet geschikt als onderdeel van een gezonde dagelijkse voeding.
Mensen die problemen hebben met de galblaas of de lever
Als je dus last hebt van galstenen of een galblaasontsteking, is het gebruik dus absoluut te mijden. Ook als je een leverziekte hebt, is het niet raadzaam om kurkuma te nemen. Bij twijfel, raadpleeg altijd eerst je arts alvorens je kurkuma gaat gebruiken.
Curcuma heeft een gunstig effect de op de werking van hart en bloedvaten*. Een positief effect van het regelmatig nuttigen van dit kruid is een verlaging van een te hoge bloeddruk*. Onderzoek wijst uit dat kurkuma een gunstig effect heeft op de productie van de neurotransmitters dopamine en serotonine*.
Kurkuma helpt de lever ontgiften. Dit is de reden waarom kurkuma met curcumine wordt ingezet bij een detoxkuur. Zoals we net leerden stimuleert kurkuma de werking van de galblaas. De galblaas is verbonden met de lever (en het bovenste gedeelte van de dunne darm).
Kurkuma heeft een gunstig effect op de werking van de bloedvaten. Een positief effect van het regelmatig nuttigen van dit kruid is een verlaging van een te hoge bloeddruk.
Gember heeft een scherpe, pittige smaak en wordt gewaardeerd om zijn culinaire veelzijdigheid en mogelijke medicinale eigenschappen, terwijl kurkuma een milde, aardse smaak heeft en bekend staat om zijn heldergele kleur en potentiële ontstekingsremmende eigenschappen dankzij curcumine.
Kurkumapoeder of verse kurkuma? Kurkuma is in meerdere vormen te verkrijgen, bijvoorbeeld verse kurkuma (de wortel) of in poedervorm. Wat ons betreft is kurkumapoeder een zekere winnaar. Kurkumapoeder hoef je niet verder te bewerken, je kunt het gecontroleerd toevoegen en het is langer houdbaar dan verse kurkuma.
Volkorenbrood, groente, fruit, noten en peulvruchten zijn goede bronnen van vezel. Vezels werken in de darm als een soort spons waardoor ze water opnemen. Zo zorgen ze voor een soepele ontlasting en geven volume aan de ontlasting.
Komijn, venkel, kamille, gember en anijs zijn kruiden die een positieve, verzachtende en ontkrampende invloed hebben op de spijsvertering, zeker als zij in combinatie worden gebruikt.
Kamille helpt bij maag- en darmklachten. Het kruid kan ook nuttig zijn bij serieuze darmaandoeningen zoals het Prikkelbare Darm Syndroom en het helpt maagzweren te voorkomen. Kamille helpt infecties te bestrijden in de darmen, de spijsvertering te verbeteren en zuurbranden te kalmeren.