Van een dierproef is sprake als de dieren door het onderzoek 'ongerief' ondervinden. Alleen onderzoek met gewervelde dieren en inktvissen valt onder de Wet op dierproeven. Onderzoek met ongewervelde dieren, zoals bijen en muggen, valt niet onder die wet.
Dierproeven zijn niet toegestaan voor het maken van cosmeticaproducten en ook niet voor het testen van de veiligheid. Het verbod geldt niet alleen voor het product zelf, maar ook voor de losse ingrediënten én er is een handelsverbod. Het verbod heeft dus een grote impact op het aantal proefdieren gehad.
Dierproeven zijn vaak nodig om nieuwe medicijnen te ontdekken en de kwaliteit en veiligheid van medicijnen, stoffen en voeding te testen. De overheid bekijkt daarbij steeds hoeveel leed een proefdier ondervindt. En weegt dit af tegen de risico's voor de mens wanneer geen dierproeven worden gedaan.
Zwitsal producten worden niet op dieren getest. Wij gebruiken wetenschappelijke-, maar geen diertest-methoden om de veiligheid van onze producten vast te stellen.
Op de vraag of Unilever hun producten op dieren test, antwoord ze: We testen geen van onze producten op dieren. We maken gebruik van een breed scala van niet-dierlijke methoden om de veiligheid van onze producten voor consumenten te beoordelen.
Hema, Etos, Kruidvat en Rituals hebben aangegeven dat ze dierproefvrije producten aanbieden en geen dierproeven uitvoeren. Colgate, Garnier, Maybelline, Nivea en Loreal zijn grotere merken en hebben in sommige gevallen dierproeven uitgevoerd of gebruiken ingrediënten waarvan bekend is dat ze getest zijn op dieren.
Merken zijn dierproefvrij wanneer er tijdens het productieproces van een product geen ingrediënten of producten zijn getest op dieren. Of een product dierproefvrij is, hangt dus af van het productieproces en heeft niets te maken met of het product wel/geen dierlijke ingrediënten bevat.
Maar hoewel het aantal dierproeven in Nederland fors is afgenomen, is het de laatste jaren toch gestegen. Het gaat hier dan enkel om dierproeven voor bijvoorbeeld medicijnonderzoek, niet voor het testen van cosmeticaproducten. Dat is sinds 1997 in Nederland en later in de gehele EU verboden.
Vandaag de dag test L'Oréal zijn ingrediënten niet meer op dieren. L'Oréal tolereert geen enkele uitzondering op deze regel meer. Bepaalde gezondheidsautoriteiten kunnen echter besluiten om zelf dierproeven uit te voeren voor bepaalde cosmetische producten, zoals dit nog steeds het geval is in China.
WAAROM DRAGEN DE NIVEA-PRODUCTEN NIET DE VERMELDING 'NIET GETEST OP DIEREN' OF 'COSMETICA ZONDER TESTEN OP DIEREN'? Het testen van cosmetica op dieren is sinds 2004 verboden in de EU - en alle ingrediënten in deze producten sinds 2013.
Het testen van cosmetische producten en grondstoffen op dieren is in Europa wettelijk verboden, de producten van HEMA zijn dan ook niet op dieren getest.
In veiligheidstesten worden potentiële gevaarlijke stoffen of handelingen getest op proefdieren. Bij virusonderzoek en onderzoek naar ziekten, worden dieren opzettelijk besmet met een virus of infectie. In weer ander onderzoek worden de organen beschadigd en/of getransplanteerd naar andere dieren.
E-mail van P&G klantenservice op 24 juli 2019: “Ik kan u laten weten dat voor zowel Ariel als Lenor die beide onder P&G vallen, bevatten geen ingrediënten afkomstig van dieren of van dieren afgeleide producten en deze producten worden ook niet op dieren of watervlooien getest.
“NIET GETEST OP DIEREN”
Want vegan betekent niet alleen: geen dierlijke ingrediënten, maar ook diervriendelijk én dierproefvrij!
M·A·C doet niet aan dierproeven.
Zonder siliconen, minerale oliën, paraffine en parabenen. Dierproefvrij Met keurmerk al meer dan 30 jaar zelf verbouwd door familiebedrijf.
Andrélon producten worden niet op dieren getest. Wij gebruiken wetenschappelijke-, maar geen diertest-methoden om de veiligheid van onze producten vast te stellen.
Bij de L'Oréal groep - en daarmee Maybelline - geven wij om het welzijn van dieren en testen we niet op dieren.
Zijn de Etos cosmeticaproducten dierproefvrij? Vanaf 11 maart 2013 zijn alle make-up en persoonlijke verzorgingsproducten in Europa dierproefvrij.