Die rente staat vanaf januari vijf jaar vast. Alles wat je daarna leent, wordt gezien als nieuwe schuld. In 2023 betaal je daarover ook die 0,46 procent rente, maar vanaf 2024 geldt over de hele nieuwe schuld de rente van het nieuwe jaar: 2,56 procent. En ook die rente staat vanaf januari vijf jaar vast.
U hebt 15 jaar de tijd om uw lening terug te betalen. De rente in 2023 voor deze leningen is 1,78%. Vanaf 2024 is de rente 2,95%.
Vanaf 2024 wordt daar nog een schepje bovenop gedaan. Dit is er aan de hand: In plaats van een rentepercentage van 0,46 procent gaat vanaf 1 januari 2024 voor het hoger onderwijs een percentage van 2,56 gelden. Dat scheelt voor iedereen met een gemiddelde studieschuld van ruim 17.000 euro zo'n 350 euro per jaar.
De rente voor leningen van studenten wordt per 1 januari 2024 meer dan vijf keer zo hoog. De rente is nu nog 0,46 procent, maar stijgt vanaf volgend jaar naar 2,56 procent. Dit wordt ook de nieuwe rente voor mbo'ers, zij zitten nu nog op 1,78 procent.
Na afloop van de aflosfase, van zowel 15 jaar als 35 jaar, wordt een eventuele restschuld kwijtgescholden. Dit gaat automatisch, studenten hoeven hiervoor geen actie te ondernemen. Eventuele achterstallige maandbedragen worden niet kwijtgescholden. Je kan er voor kiezen om zogeheten “jokerjaren” in te zetten.
Wat gebeurt er als ik na 35 jaar mijn schuld niet heb afgelost? Als je na de maximale aflosperiode je studieschuld niet volledig hebt afgelost, wordt de rest kwijtgescholden. Hier hoef je niets voor de doen, dit gaat automatisch.
Het is verstandig om zo snel mogelijk je studieschuld af te lossen of te beginnen met aflossen. Hoe eerder jij van de schulden af bent, hoe minder rente je uiteindelijk betaalt. Wil je weten hoe hoog jouw rente is?
Kwijtschelding van je restschuld na 15 of 35 jaar
Als je na het aflopen van de aflosfase je studieschuld nog niet volledig hebt afgelost, terwijl je elke maand wél je verplichte aflossing hebt betaald, dan zal het resterende deel van je studieschuld kwijt worden gescholden.
De rente geldt op jaarbasis, maar kun je wel omrekenen naar een maandpercentage, ook wel een 'maandperunage' genoemd. DUO heeft een rekenvoorbeeld op de website geplaatst. Ze gaan daarvoor uit van een studieschuld van 10.000 euro. Op jaarbasis betaal je 256 euro rente, dat komt neer op 21,09 euro per maand.
Studieschuld neemt toe
Ook zijn er sinds de invoering van het leenstelsel meer mensen met een studieschuld van meer dan 30.000 euro: van 120.000 in 2015 tot 300.000 in 2022. Ruim 100.000 mensen hadden dit jaar een schuld van meer dan 50.000 euro. En 1400 mensen hadden een schuld van een ton of meer.
Dan moet je je studieschuld aflossen in 15 jaar. Hier hoort een eigen rentepercentage bij, dat omhooggaat van 1,78 naar 2,95 procent. Dit zal je alleen direct merken als in 2024 bij jou een nieuwe rentevaste periode ingaat.
Renteverwachting. Geldverstrekkers hebben de eerste weken van 2024 gebruikt om hun hypotheekrentes is verlagen. Daarmee wordt de trend van de laatste twee maanden van 2023 voortgezet. We zien vaker aan het begin van het jaar dat geldverstrekkers aan het begin van het jaar de rentes verlagen.
Het aantal mensen met een hoge studieschuld is toegenomen. In 2022 hadden ruim 300.000 mensen minimaal 30.000 euro studieschuld. Dat zijn maar liefst 194.000 mensen meer dan in 2015. Begin 2022 was de totale studieschuld van studenten en oud-studenten 26,6 miljard euro.
In 2016 lag de gemiddelde studieschuld op 6,6 duizend euro. In 2023 was dit 11,8 duizend euro (CBS, 2023a).
U krijgt kwijtschelding als u voldoet aan alle voorwaarden:U haalde het diploma niet binnen 10 jaar.U heeft een laag inkomen.U vraagt de kwijtschelding op tijd aan.
Hoe de rente wordt berekend
Dit wordt als volgt berekend: het rentepercentage dat geldt voor de saldoklasse, gedeeld door 365 (dagen in het jaar), vermenigvuldigd met het saldo. In een schrikkeljaar wordt het jaar op 366 dagen gesteld. Alle genoemde rentepercentages zijn nominaal en op jaarbasis.
De rente voor de studieleningen stijgt volgend jaar naar 2,56 procent omdat het voor de overheid zelf ook duurder wordt om geld te lenen. Ter vergelijking: wie bij een commerciële bank leent, bijvoorbeeld voor een hypotheek, betaalt als snel 4,5 procent rente en dat was in 2018 2,5 procent.
Politieke partijen D66 en SP maakten eind oktober bekend dat zij willen dat voor alle studenten van de leenstelselgeneratie de rente op 0 procent wordt vastgezet.
Zo werkt terugbetalen van een studieschuld
Als uw studiefinanciering stopt, dan begint op 1 januari daarna de 'aanloopfase'. Dit is een periode van 2 jaar waarin u nog niet hoeft terug te betalen. De rente wordt vanaf de aanloopfase steeds voor 5 jaar vastgezet. Dit noemen we een 'rentevaste periode'.
Sommige schulden kunnen niet worden kwijtgescholden: penale boetes, onderhoudsgelden, schulden die een schadevergoeding inhouden, toegestaan voor het herstel van een lichamelijke schade veroorzaakt door een misdrijf en eventuele restschulden na faillissement.
U valt onder 1 als u na uw mbo-opleiding doorstroomde naar hbo of universiteit en studiefinanciering kreeg onder het nieuwe stelsel. U valt onder 2 als u voor het eerst studiefinanciering kreeg vanaf 1 augustus 2009 (mbo) of 1 september 2009 (hbo/universiteit).
Over de lening loopt rente, vanaf de maand nadat u de lening krijgt. Daarna wordt elke maand rente berekend over de schuld en rente die u al hebt opgebouwd. Het rentepercentage kan per jaar verschillen. U hoeft niet maximaal te lenen, minder mag ook.
Er moet namelijk sprake zijn van een studie of opleiding die minstens € 20.000 per jaar kost, exclusief levensonderhoud. Naast deze voorwaarde voor deze vrijstelling, is er de vraag of het betalen van de kosten voor uw kind wel een schenking is.
Doe dat dan eerst op de kleinste schuld. Zo zorg je ervoor dat een schuld op jouw naam verdwijnt en het werkt ook nog eens motiverend. Denk wel na over de hoogte van de besparing door het aflossen. Extra aflossen op een schuld met een hogere rente geeft natuurlijk een groter financieel voordeel.