Met het gooien van de atoombom wilde Amerika het einde van de Tweede Wereldoorlog bespoedigen. Gedurende de oorlog was in Amerika het zogenaamde
De reden voor het aanvallen van Japan met atoombommen was om de oorlog zo snel mogelijk te beëindigen. Een sneller einde van de oorlog betekende namelijk veel minder slachtoffers.
De Verenigde Staten voeren sinds maart 1945 zware bombardementen uit op tientallen Japanse steden. Met brandbommen worden grote delen van de steden vernietigd en honderdduizenden burgers komen om.
De eerste atoombom ontplofte 16 juli 1945 in de woestijn van New Mexico. Duitsland had intussen gecapituleerd op 4 mei 1945. De bom was niet meer nodig om te verhinderen dat Duitsland een atoomwapen zou gebruiken. Maar het werk ging door, in verhevigde mate zelfs.
Bij de aanvallen met atoombommen op Hiroshima en drie dagen later Nagasaki maakten de Verenigde Staten een einde aan de Tweede Wereldoorlog, maar brachten daarbij naar schatting 215.000 mensen om. In Hiroshima overleden zo'n 140.000 mensen als gevolg van het bombardement.
Feiten en cijfers. Op vliegbasis Volkel liggen naar schatting tien tot twintig B61-atoombommen opgeslagen. Ook in diverse andere Europese NAVO-landen zijn bommen van dit type gestationeerd. Ze liggen in België, Duitsland, Italië en Turkije.
Op 6 augustus 1945, rond 8u15, geeft kolonel Paul Tibbets, de bevelvoerder en piloot van de Boeing B-29 Superfortress – die hijzelf naar zijn moeder “Enola Gay” genoemd heeft – Thomas Ferebee het bevel om de atoombom Little Boy' boven Hiroshima af te werpen.
De eerste kernbom is ontwikkeld en tot ontploffing gebracht tijdens het Manhattanproject onder leiding van de Amerikaanse natuurkundige Robert Oppenheimer. Een kernexplosie is de energie (vooral enorme hitte) die vrijkomt bij het splitsen van de atoomkernen van uranium of plutonium.
De Sovjet-Unie had even daarvoor de grootste bom in de geschiedenis tot ontploffing gebracht – de Tsar Bomba. De ontploffingskracht was 10 keer groter dan die van alle in de Tweede Wereldoorlog afgeworpen bommen bij elkaar.
De Tsar Bomba (Russisch: Царь-бомба; "tsarenbom") is de bekendste bijnaam van de AN602 (АН602), een waterstofbom die op 30 oktober 1961, ten tijde van de Koude Oorlog, tot ontploffing werd gebracht door de Sovjet-Unie.
“Hoe dan ook 'denken we' dat we een manier gevonden hebben om de desintegratie van het atoom te veroorzaken.” - President Harry Truman in zijn dagboek. Op 6 augustus 1945 wierp het Amerikaanse leger een atoombom op de Japanse stad Hiroshima. Drie dagen later detoneerde een tweede bom, ditmaal op de stad Nagasaki.
Dat land heeft naar schatting tussen de veertig en vijftig kernkoppen in zijn bezit. Op de Nederlandse luchtmachtbasis Volkel, in Noord-Brabant, liggen Amerikaanse kernwapens opgeslagen. Dat werd al jaren verondersteld, maar in 2019 werd dat per ongeluk bevestigd in een document van de NAVO.
Toen Duitsland op 8 mei 1945 capituleerde had nog geen enkel land een werkend prototype voltooid. Op 16 juli vond de eerste test-explosie plaats (de plutoniumbom Trinity). Vervolgens kwamen twee atoombommen gereed voor gebruik, namelijk een uraniumbom (Little Boy) en een plutoniumbom (Fat Man).
Het is vandaag precies 75 jaar geleden dat Amerika een atoombom op de Japanse stad Hiroshima gooide. Doel was om de Japanners tot capitulatie te dwingen en een einde te maken aan de Tweede Wereldoorlog.
Op 6 augustus 1945 werd tijdens een luchtaanval de eerste atoombom op Hiroshima gegooid. De vernietigende kracht van de bom was enorm, en alles binnen een straal van twee kilometer werd vernietigd. Duizenden mensen kwamen om het leven. Na de oorlog is er enorm hard gewerkt aan de wederopbouw.
Einstein is daarmee - indirect - de mede-uitvinder van zowel kernenergie als de atoombom. Zwaartekracht is niet een echte kracht, liet Einstein zien. Het is de vervorming van de ruimtetijd door zware hemellichamen.
De temperatuur in de kern van een atoombom kan tijdens een explosie oplopen tot 100 miljoen graden celsius. De kracht van atoomwapens wordt uitgedrukt in kiloton of megaton.
Hij wordt daarom ook wel de "vader van de atoombom" genoemd. De vernietiging van de Japanse steden Hiroshima en Nagasaki met zijn atoombommen schokte Oppenheimer.
Met het gooien van de atoombom wilde Amerika het einde van de Tweede Wereldoorlog bespoedigen. Gedurende de oorlog was in Amerika het zogenaamde Manhattan Project van start gegaan, een uitermate geheim project waarbij gewerkt werd aan de ontwikkeling van de atoombom.
De Japanse steden Hiroshima en Nagasaki worden augustus 1945 getroffen door Amerikaanse atoombommen. Het doel is om Japan tot capitulatie te dwingen en een einde te maken aan de Tweede Wereldoorlog. Honderdduizenden Japanners komen om het leven.
De Verenigde Staten hebben 1.389 operationele strategische kernkoppen op 665 intercontinentale raketten, ballistische raketten die vanop onderzeeërs gelanceerd kunnen worden en strategische bommenwerpers. De Verenigde Staten hebben ook zo'n honderd B61-kernwapens, die door vliegtuigen gedropt kunnen worden.
Die bevinden zich volgens de Amerikaanse Arms Control Association op zes NAVO-bases in vijf Europese landen: Kleine Brogel in België, Volkel in Nederland, Büchel in Duitsland, Incirlik in Turkije en Aviano en Ghedi in Italië. Oekraïne bezit geen kernwapens, net als Wit-Rusland en Kazachstan, maar dat was ooit anders.
Een onderzoeker aan de Universiteit van Cambridge schat de kans dit jaar op 1 op 80. Een groepje 'superforecasters' kwam uit op een kans van 0,067 procent in de komende maand (en 0,8 procent voor dit jaar). Een gelauwerd natuurkundige zegt 1 procent per maand.
Dat meldt het Stockholm International Peace Research Institute (Sipri) in een jaarlijks rapport over de kernwapens in de wereld. Volgens het Sipri zijn er nu zo'n 12.512 kernkoppen, waarvan er 9576 operationeel en dus gebruiksklaar zijn. Dat zijn 86 meer operationele kernwapens dan vorig jaar.