Wanneer je naar suiker snakt, schommelt je bloedsuikerspiegel en heeft je lichaam een energietekort. Je kan jezelf dan het beste voeden met onbewerkte koolhydraten (zoete aardappelen, quinoa en wilde rijst) of met natuurlijke suikers uit vers fruit.
Omdat er ineens veel insuline vrij komt, daalt de bloedsuiker na de maaltijd weer. Dit kan zorgen voor zoete trek na de maaltijd, je lichaam gaat opzoek naar een nieuwe piek. Om dit te voorkomen kan je proberen om minder en meer langzame koolhydraten te eten, zoals volkoren producten, groente en peulvruchten.
Deze 'suikerdip' zorgt ervoor dat je lichaam weer vraagt om energie. Je lichaam vraagt om suikers, maar heeft eigenlijk behoefte aan glucose welke wordt gebruikt voor energie. Ook als je gedurende de dag te weinig eet heeft dit invloed. Tegen de tijd dat je gaat dineren is je bloedsuikerspiegel erg laag.
Je lichaam maakt insuline aan om deze suikers uit je bloed te halen en op te nemen in je lichaam. Als je teveel suiker binnenkrijgt daalt je bloedsuikerspiegel weer.Hierdoor krijg je deze dip en krijg je ontzettende zin in zoet. Je lichaam vraag dus om nieuwe energie en jij haalt dit dan uit iets lekkers.
Wat je kunt doen om deze cravings te bedwingen is: meerdere kleine maaltijden eten per dag en veel water drinken. Het kan ook handig zijn je cyclus bij te houden; weten dat de zoete trek door je hormonen komt kan ook al helpen om juist even niets te eten en een lekkere kop thee voor jezelf in te schenken.
De snack die het 'gezondste' uit de test komt is: chips! Chocolade bevat een stuk meer suiker en dat zijn toch wel echt de boosdoeners als het gaat om toename van je lichaamsgewicht. Let op: chips is wel veel zouter. Qua calorieën loopt het bijna gelijk op.
Je voeding bevat te weinig voedingsstoffen
Zo niet, dan wordt het hongerhormoon ghreline aangemaakt en ga je je hongerig voelen. Dus zelfs na een maaltijd kan je je nog onverzadigd voelen. Iets zoets geeft snel energie, wat kort een gevoel van verzadiging geeft. Daar snakt je lichaam dan naar.
Dopamine is het welkbekende stofje in je hersenen waar je gelukkig van wordt. Je gelukkig voelen is verslavend, dus elke keer als je lichaam zich weer zo goed wil voelen, krijg je enorm veel zin in zoetigheid. De beste manier om dit patroon te doorbreken is een tijdje helemaal stoppen met zoet eten of drinken.
Krijg je 's avonds trek, dan kun je gerust wat eten. Kies bijvoorbeeld voor wat fruit of snackgroente, een handje ongezouten noten of smeer een boterham met mager beleg. Bewaar ongezonde snacks, frisdrank, sap en alcohol voor speciale momenten. Wat zijn gezonde tussendoortjes?
Er zijn verschillende oorzaken waardoor je minder trek kunt hebben, denk aan: verandering van smaak- en geurwaarneming, medicijngebruik, ziekte, weinig beweging, je alleen voelen en moe zijn. Heb je een verminderde eetlust?
Je hersenen weten dat suiker tijdelijk een lekker gevoel veroorzaakt, dus dat wil je graag ervaren. Door toe te geven aan de drang naar suiker maakt je lichaam dopamine aan waardoor je je weliswaar tijdelijk, lekkerder gaat voelen. Ook kan het met het hormoon serotonine te maken hebben.
Hoe eet ik minder suiker als tussendoortje? Vervang koekjes, chocolade en snoep door vers(e) groente en fruit zoals snacktomaatjes, worteltjes, appel of banaan. Of neem een volkoren boterham, handje ongezouten noten of een schaaltje magere of halfvolle yoghurt.
Na enkele weken tot maanden geeft de weegschaal een kilo minder aan. Stel bijvoorbeeld dat je dagelijks 200 calorieën minder binnenkrijgt, dan weeg je na vijf weken een kilo minder. Je kunt zelfs nog sneller afvallen, omdat je minder gauw naar andere zoetigheden grijpt.
Veelgestelde vragen over afkickverschijnselen van suiker
Niet iedereen krijgt last van heftige afkickverschijnselen en het varieert daarnaast per persoon welke afkickverschijnselen er worden ervaren. Hoe lang ze duren wisselt ook per individu. Over het algemeen duren afkickverschijnselen twee tot zeven dagen.
Chocola is namelijk rijk aan magnesium, een belangrijk mineraal dat betrokken is bij onder meer de opbouw van spieren en botten, de aanmaak van hormonen en de ontspanning van zenuwen en spieren. Volgens voedingsexperts heeft maar liefst 80 procent van de mensen een tekort aan magnesium.
Tot de groep Zoetwaren behoren snoep, chocolade, zoet broodbeleg, suiker, honing en stroop en siropen (bijvoorbeeld onverdunde limonadesiroop).
Sterker nog, er gaat juist extra veel energie naar de spijsverteringsorganen en daardoor kun je je moe voelen. Daarom "roept" ons lijf direct na de maaltijd om zoet, omdat suiker zo lekker snel energie geeft.
Suiker stimuleert namelijk de ontspanningsreflex van de maag.Doordat de maag verder gaat uitzetten, is er minder druk en voel je je minder verzadigd. Het lijkt dus alsof je helemaal nog niet vol zit en gerust nog een toetje op kan. Met andere woorden, het dessert maakt dus zélf een gaatje om in te passen.
1 gram suiker levert 4 kilocalorieën aan energie. Een lichaamscel gebruikt de vrijgemaakte energie voor verwarming, groei en herstel van het lichaam en voor het transport van stoffen. Daarnaast geeft suiker een zoete smaak aan eten. Als je suiker eet geven je hersenen dopamine af.