1. Het was al warmer en hoeft dus minder verwarmd te worden om tot het kookpunt gebracht te worden. 2. Het geleidt de warmte beter en komt dus zo sneller tot het kookpunt.
Maar een korte online speurtocht wijst uit: koken met warm water is wel degelijk altijd sneller. Kijk aan, pap! Oké, helemaal mis had hij het niet: de warmteoverdracht bij een groter temperatuurverschil is namelijk wel sneller, dus een koude pan water neemt sneller warmte op dan een warme pan water.
Door de verwarming van water zijn bijvoorbeeld veel opgeloste gassen uit het water verdwenen. Hoe minder gassen in het water, hoe makkelijker het water bevriest. Ook bevriest koud water langzamer, doordat er al snel een ijsvliesje ontstaat aan de buitenkant.
Je moet de kosten van het benodigde gas berekenen, hoeveel kost warm water uit de kraan en hoe groen is het allemaal? Maar uit verschillende bronnen blijkt toch dat een waterkoker het dichtst in de buurt van groen en goedkoop komt.
Met een doorstroomboiler wordt het water direct verwarmd door middel van een elektrisch verwarmingselement. Of terwijl een doorstroomboiler zorgt voor warm water zonder gas te verbruiken. Dit gebeurt alleen op het moment dat er warm water gevraagd wordt, bijvoorbeeld als je wilt gaan douchen.
Als je bijvoorbeeld weinig kokend water op een dag nodig hebt, dan zou je aan een waterkoker genoeg hebben. Het water in een reservoir van Quooker wordt namelijk altijd op temperatuur gehouden: ook als dat niet nodig is. Indien je meerdere keren per dag kokend water nodig hebt, is een Quooker een betere optie.
Warm water is lichter dan koud water. Daarom drijft warm water op koud water. Het warme water wil naar boven, terwijl het koude water naar beneden zakt.
Als je je diepvriezer niet opent tijdens het proces, moet je rekenen op zo'n drie uur. Moet je in de tussentijd wel in de vriezer zijn, dan neemt het wat meer tijd in beslag.
De truc om ijsklontjes in no time bevroren te hebben lijkt in de eerste instantie juist niet te werken: kokend water! Giet water dat net van de kook af is in je ijsblokjesvorm, schuif de vorm voorzichtig in de vriezer en je zult versteld staan van het resultaat, want zo snel heb je nog nooit ijsblokjes gemaakt!
“Als je aardappelen meteen in kokend water legt heb je de kans dat de buitenkant te snel gaar wordt, terwijl de kern nog niet mee opgewarmd is. Met koud water voorkom je dus dat de ze oneven gaar worden.” Snijd de aardappels in gelijke stukken en kook ze in 15 tot 20 minuten gaar, afhankelijk van de grootte.
De enige manier waarop de samenstelling van gekookt water verandert, is dat exact dezelfde opgeloste stoffen (mineralen) nu in een kleiner volume zitten, maar dit gebeurt ook al na één maal koken. Iedereen kan dus met een gerust hart een kopje thee zetten met water dat al één of meerdere keren heeft gekookt.”
Warm water om te koken
Maar wist je dat dat eigenlijk helemaal niet gezond is? Wanneer water opgewarmd is door de boiler, verliest het namelijk heel wat zuurstof. Daardoor ontstaat er ruimte voor giftige bestanddelen, bacteriën en metalen. Je mag het dan ook niet meer als drinkwater beschouwen.
Bovenop de berg. Water kookt sneller op een berg omdat het voor de waterdeeltjes veel makkelijker is om te ontsnappen. De lucht is veel ijler waardoor de deeltjes minder hoeven te knokken om te ontsnappen uit de pan. Water op de Mount Everest (9 km hoog) kookt al bij 69 graden!
Het is beter om water op te warmen met de waterkoker of op het gasfornuis. Waterleidingen zijn gemaakt van metalen zoals koper, lood of cadmium. Deze stoffen lossen op in warm water en komen dus mee uit de kraan. Dit is niet goed voor de gezondheid.
Drinken invriezen: drinken in PET-fles
Zo ja, dan kun je het drinken in de PET-fles laten zitten en deze fles in zijn geheel invriezen. Zit de PET-fles voor je gevoel net te vol? Haal er dan een beetje drinken uit, schroef de dop er weer stevig op en vries de PET-fles dan in.
Heb je ijsklontjes gemaakt in een open bakje? Die kun je tot 2 weken bewaren in je vriezer. Luchtdicht verpakte ijsklontjes kun je zo'n 3 maanden bewaren. Water uit de kraan heeft namelijk ook een houdbaarheidsdatum.
Als je geen elektriciteit in het hok hebt kan het bevriezen van het water ook worden uitgesteld door wat suiker aan het water toe te voegen, 50 gram suiker per 1,5 liter water (GÉÉN ZOUT). Hierdoor duurt het langer voordat het water bevriest.
Warm en koud water hebben een verschillende dichtheid.
Ja, de temperatuur verandert de dichtheid van het water. In koud water zitten de watermoleculen dichter bij elkaar. Koud water heeft dus een grotere dichtheid. Dat betekent dat koud water meer weegt dan warm water.
Standaard zit de aansluiting voor warm water links en voor koud water rechts. Op een kraan zelf is dit te herkennen aan een rood symbool links voor warm water en een blauw symbool rechts voor koud water (bij een mengkraan).
Binnenin een koelkast onttrekt een vloeistof die in een leiding verdampt warmte aan de lucht in de koelkast. De opgewarmde damp wordt door een pomp in buisjes aan de buitenkant van de koelkast weer samengeperst tot vloeistof en geeft daarbij de warmte weer af, aan de lucht in de keuken.
De energiekosten van een Quooker komen daarom - afhankelijk van de huidige stroomprijzen - zo rond de € 112,- per jaar. Dit zijn de kosten van het verwarmen én het warm houden van het water. Een Quooker koopt u daarom niet omdat u graag energie wilt besparen, maar omdat het gewoon erg handig is!
Nadelen van een Quooker. Het kokende water van een Quooker is altijd op temperatuur, maar heeft als nadeel heeft dat het de nodige energie kost indien u hem niet in gebruik heeft. Het is dus voordelig als u met enige regelmaat kokend water nodig heeft.