Als u een 3-fasen groepenkast in uw meterkast heeft, staat er 3x220/230V of 380/400V op uw elektriciteitsmeter. Er komen in totaal ook vier draden - de drie fasedraden en de nuldraad - uit de onderkant van uw groepenkast.
1 Fase of 3 Fase aansluiting
Om erachter te komen of je een 1 of 3 fase aansluiting hebt kan je dat aan de volgende kenmerken zien: - Wanneer er onderuit je groepenkast 2 draden komen, dan heb je een 1 fase aansluiting. - Wanneer er onderuit je groepenkast 4 draden komen, dan heb je een 3 fase aansluiting.
Een 1- of 2-pits kookplaat heeft een aansluitwaarde onder de 3,6 kW en kunt u dus gewoon op een normaal stopcontact gebruiken. Bij een 3- of 4-pits kookplaat heeft u over het algemeen te maken met een 2-fasen aansluiting. Vanaf een 5-pits en hoger geldt over het algemeen een 3-fasen aansluiting.
Een 3 fase aansluiting kun je niet zelf maken. Dat doet altijd je netbeheerder. Je kunt een nieuwe aansluiting regelen of je bestaande aansluiting laten 'verzwaren' door je netbeheerder. Wanneer je installateur of leverancier van zonnepanelen aangeeft dat dat nodig is bijvoorbeeld.
Als je 24 zonnepanelen of meer wilt plaatsen heb je altijd een 3-fasen omvormer nodig. Het grootste voordeel bij een 3-fasen omvormer is dat de stroom over 3 verschillende fasen wordt verdeeld. Er is hierdoor sprake van minder kabelverlies. De energie wordt daarnaast ook over 3 fasen verdeeld.
Als u een 3-fasen groepenkast in uw meterkast heeft, staat er 3x220/230V of 380/400V op uw elektriciteitsmeter. Er komen in totaal ook vier draden - de drie fasedraden en de nuldraad - uit de onderkant van uw groepenkast. De standaard huisaansluiting is de 3x25A-aansluiting.
Aansluiting opvragen via de website van uw netbeheerder
Weet u via welke netbeheerder u uw stroom ontvangt? Dan kunt u in sommige gevallen gebruikmaken van hun website om uw actuele elektriciteitsaansluiting op te vragen.
Hoe ziet de hoofdschakelaar in de meterkast eruit? De hoofdschakelaar, welke we ook wel lastschakelaar noemen, is relatief eenvoudig te herkennen. In de meeste meterkasten vindt u een grote zwarte knop, die u niet direct kan omdraaien.
Verschillende soorten hoofdschakelaars
Een hoofdschakelaar van 40 Ampere in een groepenkast is ruim voldoende als deze achter een 1-fase hoofdaansluiting met een capaciteit van 1x 25 of 1x 35 Ampere of bij een 3-fase hoofdaansluiting van 3x 25 Ampere van de netbeerder zijn aangesloten.
De kosten voor een 3 fase aansluiting zijn gemiddeld tussen de €740 en €1.100 inclusief btw. Wanneer je alleen de capaciteit moet verhogen betaal je zo tussen de 200 en 300 euro.
Je kan een 3 fasen kast tijdelijk gebruiken als een een fasen kast door een brug te maken onder de hoofdschakelaar zodat alle fasen 230v krijgen. in dat geval zullen ook alle groepen werken en ook de testknoppen gewoon werken.
Elke normale kookplaat is geschikt voor aansluiting op een 3-fase exemplaar. Andersom niet.
Hoe kan ik zien welke ruimtes in huis op welke groepen in de groepenkast zijn aangesloten? Bij uw groepenkast is een zogenaamde groepenkaart meegeleverd. Uw erkende installateur heeft hierop aangegeven welke ruimtes precies op welke groepen zijn aangesloten.
Krachtstroom werkt iets anders dan de normale stroom, namelijk met een driefase-aansluiting. Bij krachtstroom worden geen twee, maar wel vier draden gebruikt. Drie van de draden zijn spanningsdraden, de drie fase-aansluitingen. En er is één nuldraad, de nulaansluiting.
In Nederland hebben woonhuizen een 1-fase of 3-fasen aansluiting. Dit betekent dat er 1 draad of 3 draden van 230V je meterkast binnenkomen vanaf het stroomnet.
Hoofdschakelaar verplicht of niet? Heeft je woning een bouwvergunning van na 2005 of zijn er na 2005 ingrijpende aanpassingen verricht aan de elektrische installatie of de groepenkast? Dan is een hoofdschakelaar verplicht. Met de schakelaar is het mogelijk om je gehele installatie in één keer uit te schakelen.
Een hoofdschakelaar is sinds 1 september 2005 verplicht in elke groepenkast voor woningen waarvan de bouwvergunning na deze datum is afgegeven. Ook indien er ingrijpende aanpassingen worden aan oudere installaties is een hoofdschakelaar verplicht.
Hoofdschakelaar. De hoofdschakelaar is onderdeel van uw binneninstallatie en u bent daar dus verantwoordelijk voor. De hoofdschakelaar zit altijd boven de elektriciteitsmeter. De hoofdschakelaar kan alle groepen in de groepenkast in één keer in- en uitschakelen voor de veiligheid.
Meestal staat niet in de meterkast weergegeven wat je aansluitwaarde is. Deze kun je terugvinden in je jaarafrekening. Ook kun je deze opvragen bij je netbeheerder.
Hoofdzekering vervangen
Zoals gezegd is de hoofdzekering het domein van uw energie leverancier. Deze stoppen mag u niet zelf vervangen, dit dient te gebeuren door een erkend installateur of uw netbeheerder welke ook de kast waarin de hoofdzekering zich bevinden verzegeld.
Het vastrecht van elektra voor een 3x35A is ongeveer 750 euro per jaar!!! Dat is 3x zo hoog, of 500 euro per jaar extra! Als je elektrisch kookt (32 Ampere), verwarmt met warmtepomp (16A) en een elektrische auto laadt (48A), dan gebruik je al 96A en is een 3x25A aansluiting onvoldoende.
Wanneer er grotere elektrische ingrepen plaats gaan vinden dan is het volgens de regelgeving wel verplicht om deze oude stoppenkast te laten vervangen. In het geval van zonnepanelen aansluiten moet dit volgens de regelgeving dus worden vervangen voor de moderne groepenkasten.