Wanneer de bodem veel zout of klei bevat, dan wordt de groei van de wortels van een citrusboom aanzienlijk geremd. Fijn zand, zoals zilverzand, is een goede keuze voor je eigen gemaakte citruspotgrond. Dit zand is grof genoeg om water door te laten, maar fijn genoeg om de wortels van voldoende stevigheid te voorzien.
Iedere 2 tot 3 jaar moet je je citrusplant in verse aarde verpotten of verplanten. Een speciale aarde met een deel kwartszand en een combinatie van voor de plant geschikte voedingsstoffen is ideaal. Als de potgrond in een kuip geheel doorworteld is, moet je de citrusplant naar een grotere kuip verpotten.
Geef de planten, als ze eenmaal buiten staan, organische mest met relatief hoog stikstofgehalte bijvoorbeeld NPK 10-4-6. Een enkele keer tussendoor eventueel Peters mest NPK 20-20-20.
Zorg er voor dat de plant 5 tot 6 uur zonlicht per dag heeft. Vooral in de winter is het belangrijk dat de plant voldoende zonlicht ontvangt. Ook in de zomer is veel direct zonlicht belangrijk. Direct zonlicht zorgt namelijk dat de vruchtontwikkeling kan plaatsvinden.
De citroenboom houdt van een warme, zonnige standplaats. Bij volledig volle zon in het voorjaar en de zomer is het echter verstandig om de boom na een tijdje in de schaduw te zetten, anders kan het blad verbranden. Plant de citroenboom in voedingsrijke, vochtige bodem en in een ruime pot.
Om de groei te stimuleren geef je de citrusboom het hele jaar door elke 14 dagen ongeveer 10 gram pure stikstof. FOSFOR - Een citroenboom of limoenboom van twee jaar oud heeft 10 gram pure fosfor per jaar nodig.
De citroenboom vraag in de groeiperiode (april-september) veel water: 2 à 3 keer per week een scheut water. Maar let op: de kluit moet eerst droog aanvoelen, vóórdat de volgende scheut water wordt gegeven. In de wintermaanden is 1 keer per maand een scheut water voldoende, zodat de kluit niet geheel uitdroogt.
In een terracottapot kan de boom 2 tot 3 meter hoog worden. In een Mediterraans klimaat kunnen ze in de vaste grond tot 6 meter hoog worden. Ze zijn langlevend, er zijn namelijk exemplaren van vele honderden jaren oud.
Waarschijnlijk zijn de wortels aangetast door een teveel aan water in de grond of door een ziekteverwekker. Hierdoor kan de citrusboom minder water en stikstof uit de grond opnemen, waardoor de bladeren geel worden, slap gaan hangen, verdorren en uiteindelijk van de citrusboom af vallen.
Met een Citroenboom in je tuin creër je direct een echt zomers sfeertje. De Citroenboom moet je in het Nederlandse klimaat wel in een pot of plantenbak plaatsen. Citroenbomen zijn namelijk erg gevoelig voor vorst en overwinteren graag in een beschutte en warmere omgeving.
Zoals bij de meeste potplanten tijdens het overwinteren het geval is, zijn ruimtes met een koele tot matige temperatuur ideaal. Citroenbomen verdragen zonder problemen enkele graden boven het vriespunt. Het mag alleen niet vriezen. De optimale temperatuur ligt tussen 3 tot 13° C.
Nu vraag je je wellicht af of de vruchten van de citrus die in Nederlandse tuinen groeien eetbaar zijn? Ja, deze kan je zeker consumeren, tenminste als je van zuur en bitter houdt. Door de geringe zonkracht in Nederland is de vrucht niet voldoende gerijpt zodat de smaak altijd bitter zal blijven.
In het voorjaar kunnen de citrusplanten worden gesnoeid. Snoei ze net als appel- en perenbomen: eerst de rechtopstaande takken, dan de zijtakken (houd vijf tot zes ogen over). Snoei ook de takken weg waar het blad naar beneden groeit. Zorg voor een open boomvorm: de takken die naar binnen groeien, mogen ook weg.
De best scorende potgrond in de groeitest (van Central Park) heeft alleen het 'keurmerk goede grond' en ook de RHP-loze potgrond van DCM doet het prima.
Citroenen hebben ongeveer twee jaar nodig om door te groeien en dan veranderen ze vanzelf van groen naar geel.
Zodra de nachtvorst verdwenen is, kan een citroenboompje buiten staan, liefst op een zonnig plekje zonder tocht en wind en met zijn voetjes in een voedselrijke en vochtige grond.
De Citroenboom bloeit het hele jaar, de hoofdbloei vindt plaats in het voorjaar. Dan groeien er gelijktijdig bloemen en vruchten in diverse stadia aan dezelfde plant. De bloesem van de Citroenboom is wit en geeft een intens zoete geur af.
Citroenen rijpen geleidelijk aan en bereiken hun zoetzuurheid in ongeveer 9 – 15 maanden. Als de Citroenen eenmaal volwassen zijn, kunnen ze een paar weken aan de boom blijven hangen, maar ze rijpen niet verder.
Wanneer je zelf zaait, kan het namelijk wel zo'n 5 jaar duren voor er daadwerkelijk vruchten aan de boom komen.
Citrusboom - Citroenboom
Deze Citroenboom ook wel bekend als de Citrus Limon heeft een stamomvang van 18-20 cm en een totale hoogte van ca. 200-250 cm inclusief pot.
Bloedmeel kopen bij Graszaaddirect
Gebruik bloedmeel en verbeter de kwaliteit van de bodem. Bloedmeel kopen doe je voordelig bij Graszaaddirect!
Zomer. Tijdens de zomer is het heel belangrijk dat deze plant, wanneer hij buiten staat, goed vochtig gehouden wordt. Vooral tijdens de warme dagen moet er elke dag water gegeven worden, dat de kluit goed vochtig is. Met de wat minder warme dagen mag dit wel eens een aantal dagen overgeslagen worden.
Bloedmeel van DCM is rijk aan organische stikstof en zorgt voor een weelderige groei van de stengels en de bladeren. Deze organische meststof activeert bovendien het bodemleven, waardoor bacteriën zorgen voor extra humus.