In tegenstelling tot DSL is een coaxkabel steviger en heeft deze een soort 'beschermlaag'. Hierdoor treedt snelheidsverlies amper op. De beloofde snelheid is dus vaak ook de werkelijke snelheid! Internet via kabel is bij veel providers alleen verkrijgbaar in combinatie met een tv-abonnement.
Gebruik altijd een ronde DSL-kabel, en geen platte kabel. De platte kabels zijn heel geschikt voor telefonie, maar kunnen voor internetstoringen zorgen. Dit is de kabel tussen het modem en het apparaat wat je bekabeld met internet wil verbinden.
De koperen telefoonlijn is met dsl-techniek geschikt gemaakt voor snel internet en digitale televisie en bellen. De data wordt verstuurd via stroomsignalen. Deze techniek is een stuk gevoeliger dan glasvezel. Zeker over langere afstanden.
Het verschil tussen glasvezel en (A)DSL
Een belangrijk verschil met glasvezel is dat het downloaden van data bij (A)DSL sneller gaat dan het uploaden. Bij glasvezel is er geen verschil tussen de down- en uploadsnelheid: het gaat allebei in hetzelfde hoge tempo.
Een glasvezelkabel bestaat uit superdunne glasvezels die ongeveer even dik zijn als een haar. Glasvezel internet geeft het signaal razendsnel door via licht. Bij een coaxkabel en koperen kabel geven stroomimpulsen het signaal door.
Een glasvezelabonnement is niet duurder of goedkoper dan een abonnement via een ander netwerk. De prijs hangt af van welk abonnement je neemt en welke provider je uitkiest. Via onze providerpagina zie je welke providers abonnementen aanbieden op ons netwerk.
Ook bij ons gaat het internetsignaal grotendeels via glasvezel van A naar B. Voor het laatste stukje vanaf de wijkcentrale tot in je (thuis)kantoor gebruiken we coaxkabel. Hierbij ontvangt ieder huis of kantoor, onafhankelijk van elkaar, hetzelfde supersnelle internet.
Veelgestelde vragen over de glasvezel internet check
De snelste manier is door de glasvezelcheck bovenaan de pagina in te vullen. Ook zou je in de meterkast moeten kunnen zien of je een glasvezelaansluiting hebt.
Een glasvezelabonnement is vaak duurder dan een (vergelijkbaar) abonnement bij een dsl- provider. Je hebt dan wel sneller internet. Ook zijn de up- en downloadsnelheid altijd gelijk, wat bij dsl niet zo is.
Het aansluitpunt zit meestal in een hoek van de (woon)kamer aan de straatkant of in de meterkast. Hierop sluit je de KPN apparatuur aan. Er zijn 2 soorten aansluitingen: DSL (koperdraad, ook wel ISRA genoemd)
Internetsnelheid. De Cat5e en Cat6 netwerkkabels zorgen voor een maximale internetsnelheid van 1 gigabit. Cat7 netwerkkabels zijn een stuk sneller en hebben een maximale snelheid tot 10 gigabit. Hiermee bent u goed voorbereid op de toekomst, deze netwerkkabels zijn erg geschikt voor hogere snelheden en glasvezel.
UTP kabel Cat6 - Deze kwalitatief hoogwaardige netwerkkabel is geschikt voor gigabitnetwerken en kun je gebruiken voor het aansluiten van modems en computers op wandcontactdozen of als patchkabel in een patchkast. De kabel is KPN geschikt en goedgekeurd door Ziggo.
KPN beheert al jarenlang het kopernetwerk. Telefonie, digitale tv en ook internet gaat via de koperlijn. De data wordt dan verstuurd via stroomsignalen. Internet via koper wordt ook wel DSL genoemd.
Sneller en stabieler dan wifi
Dan haal je via de kabel echt de allerhoogste snelheden. Bovendien is je internet constant snel. Door de directe verbinding heb je geen vertraging die ontstaat door andere apparaten die wifi gebruiken.
1 DSL-kabel
De volledige kabellengte tussen "aansluitdoos -- DSL-splitter (niet altijd aanwezig) -- FRITZ!Box" mag maximaal 20 meter zijn, maar vaak zelfs nog langer. Dit is afhankelijk van de afstand tussen de centrale van je DSL-provider en je DSL-aansluiting.
Er zijn vele soorten netwerkkabel, de meest gebruikte netwerkkabels op dit moment zijn CAT5E en de CAT6 kabel. CAT5E en CAT6 koperen bekabeling is de aan te bevelen kabel in normale situaties. De lengte van UTP bekabeling mag volgens de standaard niet meer dan 100 meter bedragen.
Ondanks dat Ziggo geen glasvezel internet levert bestaat het Ziggo netwerk wel voor 97% uit glasvezel. Dit komt omdat het Ziggo netwerk een zogenoemd HFC-netwerk is, oftewel een Hybrid Fiber Coaxial netwerk.
Aanleg glasvezel
Nadat glasvezel in een straat is aangelegd, worden individuele huizen of flats aangesloten. De monteur installeert een glasvezel-aansluitpunt, vaak in de meterkast. Een provider kan de verbinding vervolgens activeren en stuurt een installatiepakket op.
Je checkt eenvoudig zelf of je een glasvezelaansluiting hebt. Meestal komt glasvezel je woning binnen via een oranje kabel onder de grond. Het glasvezelaansluitpunt is een vierkant, wit kastje van zo'n 10 centimeter. Deze vind je in de meterkast of op de plek waar ook andere kabels je woning binnenkomen.
Zo ga je over op KPN Glasvezel
Heb je al standaard Internet van KPN?Dan kan je gratis over op KPN Glasvezel, zodra het beschikbaar is op jouw adres. Lees hier hoe het werkt. Glasvezel wordt aangelegd in je straat.
Heb je geen glasvezelaansluiting thuis? Dan kun je deze aanvragen. Wanneer je postcodegebied nog niet is aangesloten op glasvezel, dan zul je nog even geduld moeten hebben. Je woning kan pas aangesloten worden als jouw wijk is aangesloten op het glasvezelnetwerk.
Waarom wordt Ziggo steeds duurder? De prijsverhogingen van de abonnementen zijn volgens Ziggo het gevolg van hogere kosten, zoals energie die nodig is voor het netwerk en de datacenters.
Glasvezelinternet is momenteel vaak wat goedkoper dan het kabelinternet van Ziggo, met hogere download- en vooral uploadsnelheden. Bij kabelinternet bedraagt de uploadsnelheid vaak maar 10 procent van de downloadsnelheid, terwijl die bij glasvezel even hoog is als de downloadsnelheid.
Ziggo-klanten waarderen de internetkwaliteit wat lager dan de klanten van KPN (DSL en glasvezel). Ook rapporteren ze iets meer internetstoringen. Ziggo doet het wat betreft televisiekwaliteit net zo goed als KPN Glasvezel (beide een 7,5) en iets beter dan KPN DSL (7,2).