Is frozen yoghurt gezond of ongezond? Het kán gezonder zijn dan ijs. Dat bevat namelijk van nature al minstens tien procent vet. En dat is bij frozen yoghurt meestal niet zo.
"Zelfs al is de bevroren yoghurt vetarm, als ze rijk zijn aan suikers, dan zal je lichaam die suiker opslaan als vet", vult voedingsdeskundige Alice Mackintosh aan. "Het biedt ook niet veel nutritionele waarde, dus mag het niet gezien worden als een gezond tussendoortje.
"Het is goed om te weten dat yoghurtijs minder verzadigd vet bevat dan een roomijsje, maar tegelijkertijd wel relatief veel suiker. Yoghurtijs klinkt daarom mogelijk wat gezonder in de oren dat het is." De Vries geeft nog wat tips om minder calorieën binnen te krijgen.
Frozen yoghurt is een dessert en een heerlijke verwennerij. Het wordt gemaakt van melk en yoghurt in plaats van room. Het lijkt op gewoon roomijs, maar heeft een frissere smaak door de yoghurt. Het is niet per se 'gezonder' dan gewoon ijs, omdat er door fabrikanten vaak vrij veel suikers aan toegevoegd worden.
Waterijs, zoals een raket, is de verstandigste keuze. Een waterijsje bevat ongeveer 50 calorieën per ijsje. Sorbetijs komt hierna: 2 bolletjes sorbetijs bevatten ongeveer 90 calorieën (zonder hoorntje). Yoghurtijs levert iets meer energie dan sorbetijs.
Roomijs wordt, de naam zegt het al, gemaakt van vette room. Kies daarom minder vaak voor roomijs en kies in plaats daarvan voor bijvoorbeeld yoghurtijs. Het heeft een vergelijkbare smaak, maar is een gezondere keuze. Ter vergelijking: 1 bolletje yoghurtijs bevat ongeveer 70 kcal en 1 bolletje roomijs ongeveer 100 kcal.
Afvallen en ijsjes eten
Wie willen afvallen en voor minder calorieën kiest, kan het beste gaan voor waterijs of sorbetijs. Een waterijsje bevat meestal zo'n 40 calorieën en een bolletje sorbetijs bevat ook 40 calorieën. Wie voor yoghurtijs kiest, gaat flink omhoog in het aantal calorieën: een bolletje telt 70 stuks.
Een dagkeuze is iets kleins buiten de Schijf van Vijf, waarvan je 3 tot 5 keer per dag iets kunt kiezen. Zoals een waterijsje. Een weekkeuze is groter. Deze kun je beter niet meer dan 3 keer per week nemen.
Ysco vanille light beker met stevia is een heerlijk bourbon ijs zonder toegevoegde suikers.
Te koop bij: Alle grote supermarkten zoals Albert Heijn en Jumbo.
Het is wel bekend dat in een gemiddeld softijsje iets minder vet en calorieën zit dan in roomijs. Dit komt omdat er bij het maakproces van softijs lucht wordt toegevoegd. Winnaar: Softijs. Natuurlijk hangt dit af van je portie.
Helaas mag je bij het volgen van het koolhydraatarm dieet geen traditioneel schepijs meer eten. Dus geen Ben & Jerry's, Häagen-Dazs of gewoon slagroomijs. Er zijn tegenwoordig wel veel suikervrije alternatieven te vinden in de supermarkt, zoals het ijs van de merken Breyers, Halo Top en Oppo.
Tanden zijn zo ontwikkeld dat ze ergens doorheen kunnen bijten. Maar bij het kauwen op een ijsklontje slaat het gebit er steeds tegenaan, tot het ijsklontje breekt. Hierdoor slijten je tanden en kiezen sneller, met tandpijn als gevolg. Maar ook kan het schade aan het tandglazuur of aan vullingen en kronen veroorzaken.
Ook ijs van Alpro is ideaal voor de veganisten onder ons. Minder suikers en verzadigde vetten dan 'gewoon' ijs en ontzettend lekker! De Mango en Karamel Macchiato Swirl bevatten zelfs maar 360 calorieën voor een hele bak!
Vitamines en mineralen
In ijs zit veel melk en room. Deze ingrediënten bevatten veel vitamine D, vitamine A, calcium, vitamine B2 en fosfor. Daarnaast ligt het aan de smaak van het ijs, welke extra vitamines je binnen zult krijgen. Vanille bonen bevatten bijvoorbeeld veel antioxidanten en wat magnesium.
Een volwassen vrouw heeft gemiddeld 2.000 kcal per dag nodig, een volwassen man 2.500. Werk je meer calorieën naar binnen dan je verbrandt, dan slaat je lichaam dat op als vet: je komt aan.
Waterijs blijft toch wel de minste calorieën bevatten en zijn op een warme dag meestal ook wel het meest verfrissends! Dus daar kan je onbezorgd een keertje van genieten, ook als je af wilt vallen! Bolletje met of zonder? Een bolletje schepijs bevat ongeveer 100 calorieën.
Eén bolletje is ongeveer 70 kcal. Ook 'ijs met minder suiker' bevat minder calorieën omdat suiker (gedeeltelijk) wordt vervangen door zoetstoffen. Let wel op! Light ijs bevat nog suiker en omgekeerd zitten er in 'suikervrij ijs' niet per se minder vetten.
Yoghurt kun je drie maanden in de vriezer bewaren. Yoghurt is een bedervelijk melkproduct. Let daarom altijd op de tenminste houdbaar tot datum.