Als je weinig slaapt, kun je dus eerder last hebben van wallen door vocht. Bovendien worden de bloedvaten onder je ogen dikker als je erg moe bent. Dat komt doordat je lichaam de slaperigheid compenseert door meer cortisol aan te maken. Daar word je alert van, maar het zorgt ook voor wijdere bloedvaten.
Een goede nachtrust en een gezond en gevarieerd dieet kunnen wallen helpen voorkomen en deels verminderen. Indien je wallen hebt die zijn ontstaan door huidveroudering of genetische aanleg kun je ze helaas niet laten verdwijnen.
Hoe ouder je wordt, hoe slapper het bindweefsel onder de ogen wordt. Hierdoor kan de huid onder de ogen wat meer gaan hangen. En dan begint het vet uit de orbita en de oogkas naar beneden te zakken met wallen onder de ogen als gevolg. Een tweede mogelijke oorzaak voor wallen onder de ogen is een vochtophoping.
Als je oogleden droog zijn zou ik adviseren bijvoorbeeld vaseline te gebruiken. Dit is echt een kampioen vocht vasthouden en irriteert de ogen minimaal.
Er zijn drie verschillende soorten wallen onder de ogen en iedereen heeft er wel eens last van, al zie je het bij de één beter dan bij de de ander. Het eerste en meest voorkomende type wallen zijn de herkenbare en gevreesde paarse/blauwe kringen onder je ogen.
Het gaat vooral om de vitaminen B6, B12, C, en K en het mineraal ijzer. Je huid wordt bleker door een vitamintekort, waardoor je wallen en kringen ook extra zullen opvallen. Teveel zout kan ook zorgen voor een vochtophoping. TIP: Eet voedingsmiddelen die vitaminen B6,B12,C, en K bevatten, alsook veel kalium en ijzer.
Als je weinig slaapt, kun je dus eerder last hebben van wallen door vocht. Bovendien worden de bloedvaten onder je ogen dikker als je erg moe bent. Dat komt doordat je lichaam de slaperigheid compenseert door meer cortisol aan te maken. Daar word je alert van, maar het zorgt ook voor wijdere bloedvaten.
Bij donkere kringen zie je door de huid een grijze kleur van botvlies van de schedel en een blauwe kleur van de bloedvaten. Wallen onder de ogen geven over het algemeen geen lichamelijke klachten, maar kunnen wel schaamte opwekken. Wallen onder de ogen herken je aan een ophoping onder het oog.
Zout bevordert namelijk de vochtophoping (wallen) onder je ogen. Hydrateren. De beste tip tegen wallen is veel water of kruidenthee drinken.
De bekendste remedie tegen wallen en kringen zijn theezakjes (het liefst van kamillethee). Leg je gebruikte theezakjes in de koelkast en leg de gekoelde zakjes minimaal 10 minuten onder je ogen. Ook koude komkommerschijfjes, koele lepels en ijsblokjes helpen tegen de wallen en kringen.
Kies voor foundation en een dekkende concealer
Gebruik bij voorkeur een concealer met een rozige tint. Deze tint neutraliseert de blauwtinten van de kringen en wallen onder de ogen. Let op; je brengt eerst foundation aan en gaat pas daarna met concealer aan de slag.
Wat zeker ook helpt is hydrateren, in de kern niets anders dan voldoende water drinken. Zorg dat je echt de anderhalve liter water per dag tot je neemt. Doe je dat niet, dan worden de bloedvaten onder de ogen groter en dat geeft vaak de donkere kringen onder de ogen. Ook een washandje kan soms al wonderen doen.
Leg het watje daarna op je gesloten ogen voor ongeveer tien minuten. Als je dit regelmatig doet en daarna goed afspoelt met water, is de kans groot dat je snel resultaat ziet.
Er zijn ook huis-tuin-en-keukenmiddeltjes tegen wallen. Zoals gezegd helpt kou tegen zwellingen, dus leg 's ochtends een washandje met ijsklontjes of koude komkommerschijven op je ogen. Dit helpt, al is het slechts tijdelijk. Een bekend oma weet raad-middel is ook aambeienzalf, dat zwellingen doet afnemen.
Oorzaak wallen en donkere kringen
Wallen/ zakjes onder de ogen worden zichtbaar doordat het jukbeen net achter het onderooglid ligt. Vaak is dit volumetekort al van jongs af aan aanwezig, doordat het jukbeen in aanleg wat platter is. Dat is ook de reden dat jonge kinderen al veel last van wallen kunnen hebben.
Verdunning van de huid onder de ogen waardoor bloedvaatjes zichtbaar worden. Dit herkent u aan blauwrode soms paarse verkleuringen onder de ogen. Verslapping van de huid onder de ogen en daardoor wallenvorming. Ook deze vorm is zowel erfelijk bepaald als een gevolg van het ouder worden.
Donkere kringen onder de ogen zijn eigenlijk het zichtbare effect van bloedvaatjes die donkerder worden wanneer je lichaam niet genoeg zuurstof of vocht krijgt. Het is niet verwonderlijk dat de ogen als eerste worden aangetast: de huid onder de ogen is erg dun, omdat ze geen vetweefsel bevat.
Wallen behandeling met fillers
Dan kunt u de wallen behandelen met fillers. Met het hyaluronzuur wordt het volumetekort opgevuld waardoor de wallen niet meer zichtbaar zijn.
Een ooglidcorrectie is een medische ingreep, hierdoor kan het risico op complicaties niet volledig worden uitgesloten. De behandelende arts bespreekt dit uitvoerig tijdens de gratis intake. Mocht er sprake zijn van een complicatie, dan is deze in de meeste gevallen niet ernstig.
Als je hoofd vlak ligt tijdens het slapen kan er vocht opbouwen in de huid rond je ogen. Wanneer je zorgt dat je hoofd iets hoger ligt en je nek voldoende ondersteund wordt, kun je het ontstaan van zwelling verminderen.
De wallen ontstaan door een vetophoping onder de ogen. Vaak is dit erfelijk, waardoor de huid onder de ogen wegzakt. Op zich valt hier weinig aan te doen. De meest voorkomende oorzaken van wallen zijn externe factoren zoals roken, stress of slecht werkende nieren.