Indien je veel stroom in de nachturen verbruikt, door bijvoorbeeld de wasmachine en droger 's nachts aan te zetten, kan het in je voordeel werken om een dubbele meter in huis te hebben. Indien je overdag veel stroom gebruikt, is een enkele meter een betere keuze.
Ben je in het bezit van een dubbele meter? Dan zie je dat in je meterkast beide stroommeters in werking zijn. Dan betaal je een piektarief (voor stroomverbruik overdag) en een daltarief (voor je verbruik 's nachts). Het daltarief is lager omdat 's nachts stroom goedkoper is.
Waar vind ik mijn meters? De meeste meters hangen in de meterkast in je gang of hal. De stroommeter hangt op ooghoogte, de gasmeter vaak op kniehoogte. Al hangt die laatste soms ook in de hal of onder de trap, vooral in oudere woningen.
Wilt u weten welk type slimme meter u in de meterkast hebt hangen? Op de pagina De meter en uw meterkast kunt u opzoeken welke meter u in de meterkast hebt hangen en kunt u de handleiding van de slimme meter downloaden.
Heb je thuis zonnepanelen geïnstalleerd, dan is het dubbeltarief altijd voordeliger. Doordat de zon voornamelijk schijnt tijdens de uren dat het normaaltarief geldt, behaal je dubbel winst. Ten eerste neem je tijdens deze uren minder stroom af, omdat je eerst gebruik maakt van de stroom die jouw zonnepanelen opwekken.
Zonnepanelen zijn namelijk dubbel geïsoleerd en dat betekent dat aarding niet nodig is. Wat ze je echter niet vertellen is dat het aarden van het montagesysteem wel verplicht is en dat is om de zonnepanelen van verschillende situaties te beschermen. Bij blikseminslag.
Bij een dubbeltarief betaal je overdag een hoger tarief. Dit heet het piektarief. 's Nachts en in het weekend geldt een lager tarief. Dit is het daltarief. Het daltarief geldt meestal van 23.00 tot 7.00 uur.
Wanneer we in jouw gemeente langskomen kan je opzoeken via onze planningschecker. Je geeft de EAN-code van je elektriciteitsmeter in om te weten wanneer we bij jou je digitale meter komen plaatsen. Die EAN-code vind je terug op je elektriciteitsfactuur. Heb je ook een aardgasmeter?
Wat is het verschil tussen een slimme meter en een digitale meter? Een slimme meter stuurt automatisch uw meterstanden door naar uw netbeheerder. Een digitale meter kan de meterstanden niet doorsturen.
Waar vind je het meternummer elektriciteitsmeter en gasmeter? Het meternummer elektriciteit en gas kan je op meerdere manieren achterhalen. De makkelijkste plek is op de energiemeter zelf. Hier staat die meestal op de onderkant, onder de wijzerplaat waar je jouw energieverbruik kunt aflezen.
Een enkele meter, ook wel traditionele meter genoemd, is een meter die maar één telwerk heeft waarmee de hoeveelheid gebruikte energie wordt getoond. Dit houdt in dat het alleen mogelijk is om energie geleverd te krijgen tegen één tarief.
De digitale elektriciteitsmeter bestaat in twee modellen: voor eenfasig (klein) en driefasig (groot) net. De technicus van Fluvius plaatst de digitale elektriciteitsmeters in een meterkast. Alle meters zijn wit en hebben een elektronische display.
Ongeveer een half miljoen Nederlanders hebben de slimme meter geweigerd. Acht procent van de niet-bezitters twijfelt daarnaast nog of ze er überhaupt een willen. Dit blijkt uit de Smart Home Monitor, een grootschalig onderzoek van Multiscope onder 4700 Nederlanders.
In 2023 verdwijnt het onderscheid tussen dag-, nacht- en uitsluitend nachttarief volledig. Er wordt voor de netkosten niet langer een korting toegepast voor het nacht- en uitsluitend nachtverbruik. Daarnaast worden de netkosten vanaf dan grotendeels aangerekend via een capaciteitstarief (kW).
De nieuwe leverancier krijgt altijd van de netbeheerder door dat er een dubbele meter in jouw woning aanwezig is. Hierdoor ontvang je in eerste instantie een bevestiging van de nieuwe energieleverancier voor een dubbel tarief, ook als je een enkel tarief aanvraagt.
Wat is dagstroom en nachtstroom? In de meeste provincies geldt van 7 uur 's ochtends tot 11 uur 's avonds dagstroom en daarna ga je over op nachtstroom. Ook in de weekenden en op feestdagen betaal je het daltarief, het weekend gaat op vrijdag in op het tijdstip dat normaal de nachtstroom ingaat.
Voor veel huishoudens is de communicatie functie van de digitale meter het grootste nadeel. De energiemeter zou gegevens over het verbruik automatisch door kunnen sturen naar de netbeheerder. Het uitzetten van de communicatiefunctie op de digitale meter is niet mogelijk.
Bij zonnepanelen is een slimme meter niet verplicht. Het is alleen wel een vereiste dat u een meter heeft die kan terugtellen, zodat ook het terugleveren van stroom geregistreerd wordt. Dit kan met een slimme meter. Een digitale meter kan, zoals eerder aangegeven, de geleverde energie niet meten.
Vanaf 1 juli 2019 worden er alleen nog maar slimme meters geplaatst en dus zullen de oude, terugdraaiende tellers stelselmatig verdwijnen. De plaatsing van een digitale meter weigeren is verboden. Je zal dus sowieso verplicht worden om een nieuwe digitale meter te laten plaatsen.
De klassieke watermeter kan enkel meten hoeveel water je verbruikt. Je moet zelf jaarlijks de meterstand doorgeven, of iemand in je huis laten die de meterstanden opneemt. De digitale watermeter stuurt de meterstand automatisch door. Je kan je verbruik dan zelf online opvolgen.
Let op: veranderen van elektriciteitsmeter kost ongeveer 500 euro.
Ja, er bestaat maar één digitale meter , maar u zal bij de installatie van de digitale meter kunnen kiezen tussen enkelvoudig tarief of dag-/nachttarief. Beide registratiesystemen en tarieven blijven gewoon bestaan.
Het enkeltarief is gunstig als u voornamelijk op werkdagen overdag stroom verbruikt. Ook is het afhankelijk van de tarieven van uw energieleverancier. Grofweg is het zo: als u meer dan de helft in de nachtelijke uren en de weekenden verbruikt, bent u voordeliger uit met dubbeltarief.
Vanaf 1 juli 2022, parallel met de invoer van het capaciteitstarief, zal het voordeel van het nachttarief helemaal verdwijnen. Dat geldt voor het onderdeel netkosten op de energiefactuur. De energieleverancier kan wel nog altijd beslissen om de werkelijke energiekosten aan een gunstiger tarief te verrekenen.
Heb je een dubbele meter maar wil je graag tegen enkel tarief verrekend worden? Dat kan. Nadat je de contractbevestiging hebt ontvangen kun je bij je leverancier aangeven dat je graag tegen enkel tarief verrekend wilt worden.