Een moestuin vraagt immers dagelijks om wat aandacht. Voor een echte beginneling is een lapje grond van zo'n 10 m² ruim voldoende. Als je ervan droomt om – bijna – het hele jaar door je eigen verse groenten te oogsten, dan moet je ongeveer 50 m² oppervlakte per persoon voorzien.
Vooral wanneer je over veel beplantbare grond beschikt, kan jouw groente- en fruitoogst met de juiste planning en voorbereiding het hele jaar door voor genoeg oogst zorgen om zelfvoorzienend te leven. Zodat dit ook jou gaat lukken, lees je hier veel nuttige tips, om een succesvolle zelfvoorzienende moestuin te creëren.
Een moestuin beginnen
Volgens Jelle Medema van Makkelijke Moestuin - een website waarop kennis gedeeld wordt over moestuinen en zaden - kun je met het kweken van je eigen eten behoorlijk wat geld besparen. Hij rekende uit dat een bak van 120 bij 120 centimeter per jaar al rond de 200 euro aan biologisch eten oplevert.
Het korte antwoord op de vraag: voor een moestuin van ongeveer 200 m2 heb je ongeveer 8 uur per week nodig. Maar eigenlijk kan je het niet zo kort en bondig beantwoorden, want hoeveel tijd je besteedt aan je moestuin hangt af van veel factoren, zoals de grondsituatie, beplanting, gewassen en je manier van tuinieren.
Bij een vegetarisch dieet dat net voldoende is om in leven te blijven, is is er in Nederland rond de 350 vierkante meter grond nodig om zelfvoorzienend te zijn. Hier is niet de oppervlakte van je huis meegerekend.
Een hanteerbaar gemiddelde van de opbrengst is 2 kilo per vierkante meter. Daarmee heb je voor een gezin van 4 personen theoretisch gezien 200 vierkante meter tuin nodig. Al kan het ook met iets minder meters: met een koude kas, serre of platte bak produceer je meer kilo's per vierkante meter dan vollegronds.
Een ander voordeel van het zelf kweken van groenten en fruit is dat het relatief goedkoop is. Het is slechts een kwestie van even investeren in de aanleg, maar al met al ben je hiermee een stuk goedkoper uit dan dat je het zou kopen bij bijvoorbeeld een groenteboer of bij de supermarkt.
De meeste groenten hebben opbrengsten die variëren van een tot vier kilo per vierkante meter. Als je er dus in slaagt om twee keer per jaar op 1 vierkante meter een gewas te telen, zit je dus op 35-40 vierkante meter per persoon. Reken voor een gezin met twee kinderen dus al snel op 120-130 vierkante meter.
Voor een vierkantemeterbak van 20 cm hoog gebruik je anderhalve zak bodemverbeteraar van 70 l en anderhalve zak potgrond voor universeel gebruik, ook van 70 l. Voor een vierkantemeterbak van 40 cm hoog gebruik je 2 zakken bodemverbeteraar voor moestuin van 70 l en 3 zakken potgrond voor universeel gebruik van 70 l.
Een moestuinbak moet ongeveer 20 cm diep zijn
Omdat je de bak straks gaat vullen met Makkelijke Moestuinmix, hoeft die niet al te diep te zijn. Deze mix geeft je planten namelijk precies wat ze nodig hebben en daarom is een laag van 20 cm mix voldoende.
Moestuinbedden zijn gemiddeld 120 cm breed. Je kunt zo overal makkelijk bij. Moestuinpaden zijn minstens 30 cm (de maat van je voeten) breed. Een breder pad (60 cm) voor jouw kruiwagen kan ook.
Extra tips voor de start van een moestuin
Start eerder met telen door de groenten binnen voor te zaaien. Houd het overzichtelijk door klein te beginnen. Geef groenten in pot water in een schaal onder de pot. Zaai nooit twee jaar achter elkaar een groente op dezelfde plaats.
Als je een klein moestuintje hebt van 1 x 2 meter, kost je dat een half uur tot een halve dag, afhankelijk van de kwaliteit van de grond. Ben je daarmee klaar, dan kost het planten, zaaien, onkruid wieden, water geven en oogsten hooguit nog 10 minuten per dag. Dat moet voor iedereen wel haalbaar zijn.
De Nederlandse landbouw behoort tot de productiefste ter wereld. Een hectare aardappels levert in goede jaren meer dan zestig ton op. Dat is genoeg om zo'n 750 mensen van aardappels te voorzien, dus ongeveer 15 vierkante meter per persoon (iets ruimer genomen).
In maart kun je de volgende gewassen al in de moestuin zaaien: spruitjes, raapstelen, radijs, rapen, snijbiet, spinazie, tuinkers, herfst- en winteruien, wortelen, kapucijners, doperwten, peultjes, postelein en prei. Tip: Sommige planten kun je beter wel, of juist beter niet naast elkaar zetten.
Doordat je in een moestuinbak duidelijk afgescheiden groenten kweekt heb je minder last van onkruid. Zaden waaien namelijk minder makkelijk in de bak en vaak maak je gebruik van schone, onkruidvrije moestuingrond. Het kweken in een moestuinbak scheelt je dus uren onkruid wieden.
Dure groentes
Of de prijs wordt bepaald door “zeldzaamheid” – groentes waarvan niet veel verkocht wordt en daarom worden ze ook weinig geteeld. Bijvoorbeeld: Peultjes, suikererwten, asperges, sjalotjes, gemengde snijsla, veldsla.
Met een moestuin heb je altijd verse groenten. Deze groenten zitten nog vol met vitamines en mineralen. Zelfgekweekte groenten en kruiden zijn hierdoor ook veel smaakvoller. Je kunt zelf kiezen voor onbespoten groenten en kruiden.
Wat als de wereld een behoorlijk klap staat te wachten? In welk land kun je dan het best vertoeven? Uit onderzoek blijkt dat landen als Nieuw Zeeland, IJsland, het Verenigd Koninkrijk, Tasmanië of Ierland zich daar het best voor lenen. En zoals je vast ziet hebben ze iets met elkaar gemeen: het zijn eilanden.
Inzaaien: Voor een optimaal gewas zaaien graanboeren 8–13 gram per vierkante meter graan. Bij deze zaaidichtheden is geen ruimte voor akkerkruiden. Als we akkerkruiden willen dan zaaien we 4-6 gram graan per vierkante meter. De wilde akkerkruiden kan je zaaien met 1 tot 2 gram per vierkante meter.