Angst is een emotie die je helpt te reageren op gevaar. Het lichaam raakt in opperste staat van paraatheid waardoor het hart sneller gaat kloppen, de ademhaling versnelt, de bloeddruk omhoog gaat en de spieren zich aanspannen.
Veel vaker hart- en vaatziekten bij mensen met een angst- of stemmingsstoornis. Mensen met een angst- of stemmingsstoornis (depressie, bipolaire stoornis) hebben een 50 tot 80% verhoogd risico om hart- en vaatziekten te krijgen. Zij overlijden gemiddeld 10-20 jaar eerder.
Beklemmend gevoel in de nek en borst
Door de sterk toegenomen druk in het lichaam, trekken ook de borstspieren zich samen. Hierdoor ervaren mensen met paniekaanvallen vaak een benauwd, beklemmend, stekend of branderig gevoel in hun borst, waardoor ze bang kunnen worden voor het krijgen van een hartaanval.
Ook gespannen, pijnlijke spieren in verschillende delen van het lichaam zijn veel voorkomende klachten en kunnen leiden tot bijvoorbeeld hoofdpijn, nekpijn of schouderpijn. U kunt daarbij prikkelbaar zijn, slecht geconcentreerd, snel afgeleid en verhoogd waakzaam. Mogelijk heeft u ok moeite met in slaap vallen.
Gevolgen angststoornis en je gezondheid
Te veel last hebben van angst kan ervoor zorgen dat je lichaam te vaak wordt blootgesteld aan stresshormonen, zoals adrenaline. Een te grote hoeveelheid stresshormonen op een constante basis zorgt voor overbelasting van jouw bijnieren.
hartkloppingen, zweten, koude rillingen, duizeligheid, beven. benauwdheid, een vervelend gevoel in de borst. tintelingen of een doof gevoel in handen en/of voeten. droge mond, misselijkheid, maagpijn, braken of diarree.
Door gesprekken, informatie en een online cursus kunt u de angst verminderen. Dagelijks genoeg bewegen, genoeg slapen en regelmatig leven zijn belangrijk. Als de klachten niet minder worden, kunt u kiezen voor cognitieve gedragstherapie. Bij deze therapie leert u anders te denken, waardoor de angst vermindert.
Stress, cafeïne, drugs en alcohol maken je angsten vaak erger. Daarom is het meestal beter om veel minder koffie en alcohol te drinken en geen drugs te gebruiken. Ook helpt het als je minimaal 30 minuten per dag beweegt.
In veel gevallen kun je te maken hebben met lichamelijke klachten, zoals trillen, buikpijn of hoofdpijn. Maar je kunt ook last hebben van piekeren, vervelende gedachten of gedragsmatige veranderingen. Denk hierbij aan verstijven, huilen, angstige situaties vermijden, opstandig worden en vragen naar geruststelling.
Bij angst gaat een signaal van de hypofyse naar de bijnieren waar stresshormonen als adrenaline en cortisol aangemaakt worden. Bij de groep mensen die verstart en vlucht wordt er meer cortisol aangemaakt.
Wanneer je die angst om ziek te worden hebt, dan heb je mogelijk last van hypochondrie. Allerlei gewone lichamelijke verschijnselen worden gezien als teken van een ernstige ziekte, zoals een steek, jeuk of kramp, terwijl er medisch niets te vinden is. Het is erg moeilijk om iemand met hypochondrie gerust te stellen.
Bij een paniekaanval kun je een snelle hartslag hebben, zweten, duizelig zijn en trillen. Het komt door moeheid, spanning of angst. Adem rustig: in 3 seconden in en langzaam in 6 seconden uit. Of ga even iets doen waardoor je minder let op je hart en ademhaling.
Vaak lijkt een hartinfarct opeens te ontstaan. Maar meestal zijn er al eerder vernauwingen in de bloedvaten rond het hart te zien. Je kan ook al langer klachten hebben. Soms gaat aan een hartinfarct een periode van pijn op de borst vooraf.
Langdurige stress zorgt ervoor dat uw hartslag omhoog gaat, uw ademhaling versnelt, uw spieren zich aanspannen en uw bloeddruk stijgt. Stress zorgt er ook voor dat uw bloed sneller stolt, waardoor er gemakkelijker bloedpropjes kunnen ontstaan.
Schade aan het hart, bijvoorbeeld door een hartaanval, herstelt de mens niet zelf en is dus blijvend. Het herstellend vermogen van hartspiercellen gaat al snel na de geboorte verloren, wanneer deze cellen overgaan naar hun volwassen vorm.
Iedereen is wel eens ongerust, maar als de angst zo constant is dat het u in uw functioneren hindert en u daardoor niet meer kunt genieten van het leven, hebt u wellicht een chronische angststoornis. Als u voortdurend zenuwachtig of gespannen bent, wordt het normale leven moeilijk en is ontspanning zowat onmogelijk.
Alles lijkt 's nachts erger doordat het deel in de hersenen waar onze emoties en gedachten gereguleerd worden, 's nachts óók minder actief wordt, anders zou je niet kunnen slapen. Dat zorgt ervoor dat de controle op angstgebieden een stuk minder is.
Kun je genezen van een angststoornis? Dat kan zeker! Een angststoornis is vaak te genezen door middel van een psychologische behandeling. De meest gebruikte behandelmethode is cognitieve gedragstherapie (CGT), maar er zijn meerdere behandelvormen mogelijk.
“Neuroticisme wordt beschouwd als de belangrijkste oorzaak voor angst- en stemmingsstoornissen. Mensen die neurotisch zijn ervaren vaker veel stress, wat kan leiden tot een verhoogde bloeddruk en hart- en vaatziekten”, schrijven ze verder.
Wanneer je lichaam zich in een gevaarlijke situatie bevindt, worden de neurotransmitters in dit deel van je brein actief. Dat zijn stoffen als serotonine, dopamine, en noradrenaline. Die stoffen maken je lichaam in bepaalde situaties alert en zorgen dat je direct kan reageren met een vecht- of vluchtreactie.
Afhankelijk van de ernst van die angstklachten, heeft een angststoornis invloed op de kwaliteit van je leven. Door een gegeneraliseerde angststoornis kun je slapeloosheid ervaren of vermoeidheid ontwikkelen. Of je angsten hebben zoveel invloed op je dagelijkse leven dat werken ook niet meer lukt.
Mensen met een gegeneraliseerde angststoornis (ook wel piekerstoornis genoemd) gaan gebukt onder overmatige bezorgdheid en angst. De angst en bezorgdheid kunnen het leven behoorlijk bederven en leiden tot depressie en eenzaamheid. Relativerende woorden van anderen helpen maar weinig.