Evenwicht verbeteren door bewegingBijna elk vorm van lichaamsbeweging verbetert uw evenwichtsgevoel, simpelweg omdat de meeste oefeningen een goed evenwicht vereisen. Een van de belangrijkste redenen waarom ouderen vaker vallen, is dat ze steeds minder bewegen omdat ze bang zijn om te vallen.
Je evenwicht is heel goed te trainen met simpele oefeningen, eventueel met accessoires. En dat kan ook gewoon thuis, bijvoorbeeld om je werkdag achter het bureau even te onderbreken. Je evenwicht is jouw coördinerend vermogen. Hiermee ben je in staat het zwaartepunt van je lichaam onder controle te houden.
Gelukkig kun je je spierkracht en evenwicht makkelijk trainen met balansoefeningen. Balansoefeningen helpen je om je stabiliteit te verbeteren en je evenwicht te bewaren. Je houdt jezelf makkelijker in balans en verkleint daarmee de kans om je evenwicht te verliezen en te vallen.
Door de kamer lopen met ogen open en ogen dicht. Trap op- en aflopen met ogen open en ogen dicht. Al lopend een balletje opgooien en opvangen. Spelletjes doen waarbij bukken, uitstrekken en mikken met een balletje voorkomen.
Door verder voldoende te bewegen, het evenwicht te versterken met oefeningen en samen met de huisarts te kijken of het medicijngebruik aangepast kan worden, kunnen duizeligheidsklachten verminderen. Hierdoor is het goed mogelijk om te leven met een evenwichtsstoornis.
Meestal verdwijnt een ontstoken evenwichtsorgaan vanzelf en is een behandeling niet nodig. Genezing kan enkele weken duren.
Er wordt vaak pijn in de nek/ het achterhoofd gevoeld, met uitstralende pijn achter de ogen. Iemand staat onvast op de benen, heeft een licht gevoel of onstabiel gevoel en wil het liefst gaan zitten. Iemand kan gevoelig zijn voor kou, rillingen ervaren en spanning in de hals voelen. De klachten kunnen chronisch worden.
Ons evenwichtssysteem is sterk verbonden met het gevoelssysteem. Daardoor kunnen evenwichtsklachten of ontsteking van het evenwichtsorgaan vaker voorkomen in periodes van stress. Of bij personen die altijd hoge eisen stellen aan zichzelf.
De evenwichtsoefeningen zijn ontwikkeld om uw hersenen te trainen, zodat u de balans weer terugvindt. Voer de oefeningen voorzichtig uit, zeker de staande oefeningen. Zorg dat er iemand bij u staat die u kan opvangen, mocht u dreigen te vallen.
Evenwichtsstoornissen worden vaak genoemd als 'duizelig zijn' en komen veel voor. Veelvoorkomende klachten bij een evenwichtsstoornis zijn: duizeligheid, een licht gevoel in het hoofd en het gevoel alsof alles draait of u zelf draait.
Verminderde spierkracht of verminderde lichamelijke conditie kan bij ouderen een verlies van evenwicht geven, al dan niet gepaard met een gevoel van duizeligheid. Spanningen en angst kunnen een licht gevoel in het hoofd geven. Ook door somberheid of vermoeidheid kunt u zich duizelig of zweverig voelen.
Duizelig? Een vitamine D tekort is ook in verband gebracht met duizeligheid. Uit verschillende onderzoeken is namelijk naar voren gekomen dat bij patiënten met terugkerende BPPD (benigne paroxysmale positioneringsduizeligheid) sprake was van een vitamine D tekort.
Een licht gevoel in het hoofd kan komen door bijvoorbeeld snel opstaan, heftige emoties, angst, stress of medicijnen. Sta langzaam op uit uw stoel of bed. Wordt u duizelig, ga dan zitten en doe uw hoofd tussen uw knieën. Of ga bewegen, bijvoorbeeld een paar keer op uw tenen staan.
De ogen zijn belangrijk voor de oriëntatie in de ruimte. Met gesloten ogen is lopen of stilstaan moeilijker. De ogen spelen dus een grote rol bij het evenwicht. Als er uitval is van een of beide evenwichtsorganen bent u meer afhankelijk van uw ogen.
Duizeligheid vanuit de nek, kan komen doordat er te veel spierspanning is opgebouwd in de nekregio. Ook kan het niet goed bewegen van de nekgewrichten een oorzaak zijn. Vaak zien we bij deze duizeligheid dan ook een combinatie met nekklachten en/of hoofdpijnklachten.
Zo'n aanval van duizeligheid duurt vaak een paar uur. Er zijn geen medicijnen die helpen tegen de duizeligheid. Heeft u ook hoofdpijn? Neem direct een pijnstiller als de aanval begint, zoals paracetamol.
Als één evenwichtsorgaan uitvalt, neemt het andere evenwichtsorgaan de functie niet over. Uw hersenen proberen het verlies wel op te vangen door bijvoorbeeld meer gebruik te maken van uw ogen, uw spieren en het gevoel in uw voeten. Het verlies kan echter nooit helemaal opgevangen worden.
Cinnarizine en flunarizine
Als de duizeligheid ontstaat door verstoring van het evenwichtsorgaan, kan cinnarizine of flunarizine de duizeligheid soms verminderen.
De testen van het evenwichtsonderzoek
Met een infraroodbril wordt gezocht naar abnormale bewegingen die zich ter hoogte van de ogen zouden voordoen in rusttoestand. De ogen worden geobserveerd terwijl uw hoofd of het lichaam in verschillende posities worden gebracht om zo houdingsgebonden evenwichtsklachten na te gaan.
In een anamnese gesprek en een neurologisch onderzoek zal de neuroloog erachter proberen te komen waar de duizeligheid vandaan komt. De diagnose zal worden besproken en uitgelegd. U krijgt ruimschoots de gelegenheid vragen te stellen. Het voorgestelde behandelplan is afhankelijk van de oorzaak van uw duizeligheid.