Voordat je geld kunt lenen, bekijkt de kredietverstrekker daarom of je de lasten van een lening kunt dragen. Daarvoor moet je informatie geven over o.a. je inkomen, je huishouden, je woonlasten etc. Ook telt mee of je al andere leningen hebt lopen. Er wordt navraag gedaan bij het BKR.
De bank zal je één of meer loonfiches vragen. Vermeld zeker ook andere inkomsten waarmee de bank rekening moet houden, zoals huurinkomsten, kinderbijslag, alimentatie, een vervangingsinkomen, enz. Je lasten: de bank moet nauwkeurig kunnen inschatten hoeveel je maandelijkse vaste uitgaven bedragen.
Gebruik een marktconforme, redelijke rente
Het rentepercentage mag niet meer dan 10 procent zijn. De rentepercentages vind je op de websites van kredietverstrekkers. In de rechtspraak is bepaald dat een redelijke of zakelijke rente maximaal 25% hoger of lager is dat de rente die een bank zou vragen.
Het is verstandig om niet meer te lenen dan wat je ook nog kunt terugbetalen als je nog maar 70% van je huidige inkomen te besteden hebt. Bekijk de mogelijkheden van geld lenen of sparen: Geld lenen kost geld. Naast dat de lening terugbetaald moet worden, betaal je ook nog een percentage aan rente.
Er is geen maximumbedrag verbonden aan een onderhandse lening. Bedenk wel dat je een marktconforme rente moet betalen, dus geld lenen kost ook onderhands geld. Maak daarom een goed financieel plan met verschillende scenario's (goed én slecht).
Er zijn verschillende redenen voor de bank om een lening te weigeren. Zij vinden bijvoorbeeld dat je inkomen niet hoog genoeg is om de lasten te dragen. Of je hebt een negatieve BKR-codering waardoor de banken jou als onbetrouwbaar zien. Er zijn verschillende zaken die ervoor zorgen dat een lening wordt geweigerd.
De bank heeft het recht om een leningsaanvraag te weigeren
Het is een pijnlijke ervaring die u maar moeilijk kunt aanvaarden maar de bank moet een lening weigeren wanneer die van mening is dat u niet voldoende terugbetalingsgaranties kunt geven.
Zeker wanneer u een woonlening wenst af te sluiten, is het moeilijk om te lenen zonder een eigen inbreng. Wie wil lenen voor een woning, moet vaak minstens 20 procent van de aankoopprijs zelf op tafel kunnen leggen. Banken vragen dat om hun eigen risico te beperken.
Een bankafschrift van een volledige maand laat ons zien dat daadwerkelijk dat inkomen wordt gestort wat u in uw aanvraag aangegeven heeft. Het laat ook zien wat het bedrag aan uw woonlasten is (huur of hypotheek) en of u bijvoorbeeld alimentatie betaalt en hoeveel. Kortom: het geeft uw inkomsten en lasten aan.
Een lening afsluiten doe je niet zomaar. Het is belangrijk een goede lening te vinden, met een lage rente en die goed bij jouw situatie past. De beste lening vind je gemakkelijk via Independer.nl. Je hoeft maar enkele vragen te beantwoorden en je vindt snel de beste lening.
De doorlooptijd bedraagt gemiddeld tussen een week en een maand. Hoeveel tijd er verloopt tussen uw kredietaanvraag, de uiteindelijke goedkeuring door de bank en het kredietaanbod dat u moet ondertekenen, verschilt per financiële instelling en per dossier.
Je hebt geen of weinig inkomen, maar wilt toch geld lenen? Er zijn een aantal manieren om dit voor elkaar te krijgen. Zo kun je bij vrienden of familie aankloppen, een minilening aanvragen, de gemeente om krediet vragen of een particulier bedrijf aanschrijven. Aan al deze mogelijkheden zitten voor- en nadelen.
Wanneer u een hypothecaire lening afsluit, zal de bank een hypotheek op uw woning laten vestigen. Dat wil zeggen dat uw woning dient als onderpand voor de lening. Zo is de bank zeker dat ze haar geld zal terugkrijgen wanneer u uw lening niet meer kunt afbetalen.
Helaas komen vele mensen pas te weten dat ze op de zwarte lijst staan nadat hun aanvraag voor een lening werd geweigerd. Om te checken of jouw naam op de zwarte lijst staat vermeld, kan je surfen naar de website van de Nationale Bank. Daar zie je overzicht van alle gegevens die op jouw naam staan geregistreerd.
Als u op de zwarte lijst staat, kunt u geen bijkomende lening meer afsluiten. U moet eerst de betalingsachterstand wegwerken en pas een jaar later wordt u definitief van de lijst geschrapt.
Kun je als Nederlander geld lenen in België? Geld lenen in België als je in Nederland woont, is bijna nooit mogelijk. Belgische kredietverstrekkers lenen je alleen geld als je in België woont en een Belgisch rijksregisternummer hebt. Dat laatste is de Belgische variant van het BSN-nummer.
Binnen twee dagen na ontvangst van de gevraagde documenten beoordelen we je aanvraag. Wanneer alles in orde is, maken wij de lening definitief en wordt het bedrag meteen op je rekening gestort. Je ontvangt het leenbedrag in één keer en kunt er direct gebruik van maken.
U komt erachter of u een positieve of een negatieve BKR registratie heeft door uw BKR-overzicht op te vragen. U kunt uw BKR overzicht online opvragen via de website www.bkr.nl. Hierbij kunt u inloggen met uw bankpas via iDIN.
Het belangrijkste nadeel van een lening, is dat het altijd geld kost. U betaalt namelijk rente over het bedrag dat u leent. Hoe hoger het rentepercentage van de lening, des te hoger de kosten. Geen enkele lening is gratis: het is belangrijk hier rekening mee te houden.
Bij onderhands lenen, leent u geld uit aan iemand. Krijgt u uw geld niet terug? Maak dan duidelijke afspraken over terugbetalen, bijvoorbeeld een betalingsregeling. Soms kunt u via de rechter uw geld terugvragen.
U kunt meerdere Persoonlijke Leningen laten samenvoegen tot één Persoonlijke Lening. U kunt ook meerdere Doorlopende Kredieten samenvoegen tot één Doorlopend Krediet. Heeft u zowel een Persoonlijke Lening als een Doorlopend Krediet? Ook die kunnen worden samengevoegd tot één overzichtelijke Persoonlijke Lening.