Ze houden dus van warmte. En wordt het te koud, dan kunnen de knoppen en de bloemen eraf vallen.Dat komt doordat de wortels dan niet meer actief zijn. Zeker als de orchidee te nat wordt gehouden, op de tocht staat of te weinig licht heeft, gaat de bloei niet meer zoals het hoort.
Een uitgebloeide Phalaenopsis kan je snel opnieuw in bloei krijgen door de bloemstengels net boven het derde oog af te snijden en de plant enkele weken op een iets koelere plaats te zetten (tussen de 15 en 18°C).
Zorg ervoor dat de omgevingstemperatuur van uw orchidee altijd minimaal 16°C is en voorkom tocht. Bij lagere temperaturen worden de wortels inactief en vallen de knoppen eraf. Door ethyleen kunnen knoppen geel kleuren, afvallen en bloemen verdrogen.
Vanaf het moment van het afknippen van de takken zal het zo'n 100 dagen duren tot de orchidee weer opnieuw bloeit.
Knip de stengel dan tot boven het 2e oog af. Wanneer de stengel helemaal verkleurt, is hij aan het afsterven en kan je hem volledig afknippen. Hieruit ontstaan nieuwe bladstengels. Plaats uitgebloeide planten enkele weken in een koudere omgeving geplaatst van zo'n 12 à 15 °C, zo stimuleer je nieuwe bloei.
Hoeveel water je de plant geeft is afhankelijk van het jaargetijde. In de zomer geef je hem één keer in de 5 tot 7 dagen en in de winter één keer in de 10 dagen. Dat kan je doen door hem te vernevelen. De orchidee is in staat om zowel via de bloem, blad als wortel het vocht op te nemen.
Zet je orchidee niet vlak boven de verwarming en let ook op met tocht. Hier kan de kamerplant niet goed tegen.
Je orchidee komt niet meer in bloei: mogelijk heeft ze te weinig licht, een tekort aan voeding, of heb je ze al jaren niet meer verpot. Gele of bruine vlekken op de bovenste bladeren: je orchidee heeft een zonneslag. Verhuis ze naar een plek met veel licht maar uit de directe zon.
Geef liefst vroeg op de dag water. Nog beter is het om de pot gedurende 5 tot 10 minuten in een emmer water onder te dompelen. Vervolgens kan uw orchidee gerust zeven dagen zonder water.
De meeste orchideeënsoorten bloeien één keer per jaar zo'n zes tot tien weken. De bekende Phalaenopsis (ook wel vlinderorchidee of maanorchidee genoemd) is een uitzondering. Deze orchidee bloeit zo'n twee tot zes maanden en soms wel twee tot drie keer per jaar!
De luchtwortels van een orchidee hebben eigenlijk niet echt een functie. Je zou ze dus kunnen afknippen, maar noodzakelijk is het niet. Je kunt ze ook gewoon terug in de grond stoppen.
De Phalaenopsis orchidee is zeer gemakkelijk te verzorgen maar let er wel op dat ze de juiste hoeveelheid water en licht krijgt en in een voldoende vochtige omgeving staat. Onder de juiste omstandigheden kan een orchidee langer dan 2 maanden bloeien.
Je kunt een nieuw aangeschafte orchidee op water zetten, maar ook orchideeën die al enige tijd in huis staan te schitteren zijn geschikt. Sommige plantenliefhebbers zetten zelfs orchideeën die al een tijd meegaan op water om ze een nieuw leven in te blazen.
Waarom krijgt mijn orchidee slappe bladeren? De oorzaak van waarom je orchidee slappe bladeren krijgt komt in de meeste gevallen door uitdroging. Dit zie je regelmatig gebeuren bij onder andere Phalaenopsis-orchideeën. Deze uitdroging kan veroorzaakt worden door te weinig of juist te veel water geven.
Nooit potgrond gebruiken, dat overleeft je orchidee niet. Gebruik speciale orchideengrond. Een orchidee moet via de wortels lucht binnen krijgen, dus de grond waarin de orchidee staat moet open en luchtig zijn. Gewone potgrond is veel te dicht en dus kan de orchidee niet meer 'ademen'.
Bij het begin van de nieuwe groei kun je je orchidee verpotten. Gebruik hier luchtige grond voor, het liefst speciale orchidee potgrond. Gewone potgrond is namelijk veel te dicht, daar kan de orchidee niet in ademen.
Vooral tijdens de bloeiperiode houden orchideeën wel van wat extra voeding. Geef bijvoorbeeld één keer per twee weken wat vloeibare orchideeënmeststof. Of leg wat meststofstaafjes bij de wortels. Meststoffen zorgen voor een betere weerstand, waardoor de plant nog langer doorbloeit en je vermijdt zo bladvergeling.
De Orchidee heeft veel licht nodig, maar plaats de plant niet in de volle zon. Zij groeit het beste bij een temperatuur van 18 - 22 graden Celsius. Geef 1 à 2 keer per week water of zet de plant 1 à 2 keer per week in emmer lauwwarm water. Laat de Orchidee daarna goed uitlekken.
De tak met de uitgebloeide bloemen knip je af aan de onderkant van de bloemstengel. De Oncidium zet je na de bloei op een koelere plaats, maar wel eentje waar licht is (geen direct zonlicht) en je blijft de uitgebloeide Oncidium één keer per maand (orchideëen)voeding geven.
De wortels zijn onderdeel van de longen van een orchidee: via deze zogenaamde luchtwortels haalt de plant adem. Als zijn wortels onder water staan stikt de orchidee als het ware. De wortels sterven af en gaan rotten, waardoor de plant minder goed kan ademen.
De Orchidee is geen giftige plant, al wordt het niet aangeraden om een hap te nemen van de bladeren. Let dus wel een beetje op met kinderen en huisdieren. Het sap van de Orchidee kan wellicht voor wat huidirritatie zorgen, maar niets ernstigs. De Orchidee is een redelijk makkelijke plant om in huis te hebben.
Nederlands meeste populaire orchidee, de Phalaenopsis, kan het langst bloeien van allemaal. Niet voor niets is dit orchideeëngeslacht zo populair! De meeste Phalaenopsis-orchideeën die je in de winkels kunt krijgen, bloeien meestal tussen de 2 tot 4 maanden.
Zet je orchidee niet in de volle zon. Het kan wel, maar is niet optimaal voor de plant. Het beste is de namiddagzon. Heb jij je orchidee dus in de vensterbank staan, kijk dan eens of dit wel de beste plek is.
Om orchideeën opnieuw in bloei te krijgen is het meestal nodig om te snoeien. Na de bloei is het best om hiervoor de oude tak terug te knippen tot boven het derde oog. Hieruit zal een nieuwe scheut verschijnen.
Het kweken van een orchidee kun je net als bij veel andere bloemen en planten op twee verschillende manieren doen; door te zaaien of te stekken.