Spanjaarden zijn het gezondste volk ter wereld. Dat blijkt althans uit de Bloomberg Health Index. Die index is gebaseerd op onder meer levensverwachting, risico's op ziekte, roken, ondervoeding en de beschikbaarheid van schoon drinkwater. Nederland staat op plek 15.
Hoewel eten en drinken meer in de Spaanse cultuur verweven is dan in de Nederlandse, zitten ook Spanjaarden niet dagelijks aan de vette hap. Soepen, salades en andere gezonde gerechten maken evengoed deel uit van het Spaanse dieet. Sterker nog, de Mediterraanse keuken is een van de gezondste ter wereld!
De Spanjaarden zijn gepassioneerd, gezellig, positief en gul! Wanneer u als buitenlander eenmaal opgenomen bent in de “familie” van een Spanjaard, wees daar trots en vooral zuinig op. Zij zullen u altijd willen helpen en overal voor uitnodigen want dit is een band voor het leven.
Hoe is dat voor de gezonde levensverwachting? In de Europese Unie was de levensverwachting bij geboorte in 2016 gemiddeld 81,0 jaar. Spanje (83,5 jaar) en Italië (83,4 jaar) kennen binnen de EU-28 de hoogste levensverwachting.
Waar wonen de kleinste mannen ter wereld.
De kleinste mannen ter wereld wonen in het Aziatisch Oost-Timor. Dit is een eiland tussen Indonesië en Australië. De Oost-Timorese man wordt gemiddeld 160cm. Dat is 23 centimeter kleiner dan de gemiddelde Nederlandse man.
Van 2017 tot aan 2019 is het aantal sigarettenrokers in Spanje gestegen naar 23,3% van de bevolking. Uit een onderzoek is ook gebleken dat 17% van de jongeren tussen 15 en 25 jaar dagelijks sigaretten rookt en 18% slechts sporadisch. De gemiddelde leeftijd waarop iemand begint met roken is in Spanje 17 jaar.
De Spaanse mentaliteit komt tot uiting in een ietwat explosief, luid karakter, maar in positieve zin. Spanjaarden kunnen genieten van kleine dingen, waarderen kleine genoegens en grijpmomenten. Hun definitie van geluk komt zelfs tot uiting in de maaltijden die ze eten, b.v. weekenddiners zijn een soort ritueel.
Het merendeel van de Spanjaarden gaat op een doordeweekse dag slapen tussen de 23 en 1 uur, erg laat gezien de tijden van andere Europeanen. 7% van de Spanjaarden geeft aan later dan 2 uur naar bed te gaan, een percentage wat twee keer zoveel wordt tijdens het weekend en op feestdagen.
Ze zijn zelfverzekerd en ambitieus
Ze hebben zelfs geen probleem met de meest uitdagende taken en ze hebben terecht het gevoel dat ze de wereld verdienen. Ze zitten echter niet alleen maar te wachten tot er goede dingen met hen gebeuren. Spaanse vrouwen zijn ook erg ambitieus.
Daarom zegt men tegenwoordig in Spanje nog steeds 'Jesús' als iemand niest al mag je ook het woord 'salud' (gezondheid) gebruiken als je niet zo gelooft in het duivel-verhaal. Wist je trouwens dat als je niest in het Nederlands en Vlaams 'hatsjoe' zegt en dat dit in het Spaans 'Achu' of 'Achís' is?
Het Spaanse ritme in een notendop: de meeste Spanjaarden starten hun werkdag om 10 uur en werken tot 14 uur. Dan begint de lunchpauze tot rond 17 uur. Daarna gaan ze weer aan de slag tot ongeveer 20 uur. 9 – 14 uur: De kinderen zitten op school en jij op je werk.
In Spanje zijn er veel wandelroutes, fietsroutes en mountainbike routes etc. te vinden. Spanjaarden uit de steden trekken er in het weekend vaak op uit om te gaan wandelen, fietsen of hiken. Je vindt ze daarom in het weekend vaak in de natuur van Spanje.
Anders dan in Nederland eten ze in Spanje alle gerechten los van elkaar. Bij Spaans eten is dat dus beduidend anders dan wat wij gewend zijn. Waar wij Nederlanders de aardappels, groenten en vlees of vis tegelijk op één bord doen, eten de Spanjaarden doorgaans eerst de rijst of aardappelen.
Een typisch Spaans ontbijt bestaat uit koffie (café con leche of café cortado) met wat gebak (churros en croissants zijn het populairst), koekjes (Maria galletas), cake (meestal bizocho), geroosterd brood (diverse tostadas), sandwiches (bocadillos), of aardappelomelet (Tortilla Espanola).
In de zomermaanden blijven in Spanje veel winkels dicht tijdens de siësta (doorgaans tussen 14 en 17 uur). Grotere supermarkten en horeca-gelegenheden blijven vaak wel open gedurende de heetste uren van de dag.
Nederlanders zijn positiever over Spanjaarden dan Spanjaarden zelf. Dat concludeert het Spaanse onderzoeksbureau ELCANO op basis van een enquête onder 1600 Spanjaarden en 400 Nederlanders. Waar Spanjaarden zichzelf beoordeelden met een 5,3 geven de Nederlanders de Spanjaarden een 7,1.
Spaanse mannen zijn wereldkampioen levensgenieters en zijn vooral geïnteresseerd in vijf dingen: seks, voetbal, eten, alcohol en gokken (niet noodzakelijkerwijs in die volgorde). De belangrijkste zorg voor een Spanjaard is om een goede tijd en levenslust te hebben.
Ik heb het vermoeden dat voor een gemiddelde Spanjaard, lawaai maken gelijk staat aan plezier maken. Spanjaarden houden van een feestje, blijven laat op, zijn gepassioneerd en expressief. Wellicht ook een stukje geschiedenis die zijn sporen heeft nagelaten, anarchisme, een erfenis na Franco, vrij en open te zijn.
Bijna kwart bevolking EU rookt dagelijks
Van alle inwoners van de EU van 15 jaar en ouder in 2012 rookte 23 procent dagelijks. Het laagste percentage rokers was te vinden in Zweden (13 procent).
Dat kan, al is het niet erg waarschijnlijk. Ruim de helft van de rokers die blijven roken gaat dood aan de gevolgen ervan, een kwart sterft voor het pensioen en rokers gaan gemiddeld tien jaar eerder dood dan niet-rokers. Dat is een gemiddelde, en niet iedereen die rookt, gaat dus voortijdig hieraan dood.
Er waren zes groepen: zware rokers (15 sigaretten of meer per dag), rokers die zich matigen (die minstens 50 procent minder sigaretten per dag zijn gaan roken dan de zware rokers), lichte rokers (1 tot 14 sigaretten per dag), rokers die gedurende het onderzoek stopten, mensen die voor de start van het onderzoek al ...
De Spanjaarden houden van lekker eten. Dat is een belangrijk onderdeel van hun cultuur en dagelijkse leven. In Spanje wordt maar liefst vijf keer per dag gegeten, waarvan twee keer per dag een warme maaltijd.
Het avondeten valt voor Nederlandse begrippen wel heel erg laat: pas rond 21:00 of 21:30 beginnen Spanjaarden aan het avondeten. In het weekend en in de zomer gebeurt ook met regelmaat dat men pas na 22:00 uur gaat eten.
De reden daarvoor is niet de relaxte levensstijl van Spanjaarden, maar wel de tijdzone waarin ze leven. Het land bevindt zich namelijk in de verkeerde tijdzone en dat voor al meer dan zeventig jaar. Neem er een kaart bij, dan zie je dat Spanje op dezelfde breedtegraad ligt als Groot-Brittannië, Portugal en Marokko.
Spanjaarden zijn terecht erg trots op hun cultuur, land, regio en taal. Dat mag ook wel met die heerlijke paella, de Spaanse Cava en (de meeste) van de bovenstaande gewoonten. Pas daarom op met wat je zegt tegen een Spanjaard over hun land, want vaak houden ze niet van negatieve uitspraken over hun land.