De wezel is veel kleiner dan de fret. de wezel wordt normaal 20 cm. lang. En de fret wordt 30 tot 50cm.
Het lichaam is slank en langgerekt met korte poten en een korte staart. De rug is grijsbruin, de buik wit met een onregelmatige afscheidingslijn, in tegenstelling tot de hermelijn die een scherpe kleurlijn heeft tussen bruin (rug) en wit buik. Soms zijn de voetjes wit. Soms met een bruine keelvlek bij de mondhoeken.
De bunzing ( Mustela putorius ) is een klein behendig roofdier dat behoort tot de familie der marterachtigen (Mustelidae). Het is waarschijnlijk de wilde voorvader van het fret. De bunzing heeft een donkere vacht, met witte oorrandjes, een witte snuit, witte vlekken tussen de oren en ogen en een donker masker.
De wezel, de hermelijn en de boommarter zijn allemaal marterachtigen. Ze behoren dus tot dezelfde familie.
Een hermelijn is ongeveer anderhalf keer langer dan een wezel en tot wel zes keer zo zwaar. Een hermelijn is dus een beduidend forser dier, de kop-romp lengte van een volwassen hermelijn varieert van 16 tot 31 cm, tegenover zo'n 16.5 a 22cm lengte van de wezel.
Het verschil tussen een bunzing en fret zie je vooral in de lichaamsbouw en het gedrag. Een bunzing is gespierd en veel zwaarder gebouwd als een fret. Bunzings zijn vergeleken met fretten echte krachtpatsers. Fretten zijn kleiner en vooral slanker.
Een vrouwelijke fret noemt men een moertje en een mannelijke een ram. De vrouwelijke en mannelijke dieren zijn gemakkelijk uit elkaar te houden: de mannelijke fretten zijn een stuk groter, niet gecastreerde mannelijke dieren hebben duidelijke geslachtsdelen en ze ruiken sterk tijdens de bronstperiode.
Je hebt fretten in heel veel kleuren: licht of donker zwartbruin, met of zonder 'boevenmaskertje' over de ogen, met witte voetjes en een witte 'slab' op hun keel, maar ook kaneel- of zandkleurig, of helemaal wit (albino, wit met rode ogen). Mannetjes zijn groter dan de vrouwtjes.
Bovendien durven ook bruine ratten en wezels wel eens kippeneieren te stelen. Je hebt er dus alle belang bij om de kippen op een veilige manier te huisvesten. Gelukkig gaan de meeste van deze roofdieren vooral 's nachts op zoek naar voedsel waardoor er heel simpele en goedkope oplossingen voorhanden zijn.
De wezel (Mustela nivalis) is een roofdier uit de familie der marterachtigen (Mustelidae). De wezel is het kleinste roofzoogdier ter wereld. Een vrouwtjeswezel weegt slechts 35 gram, lichter dan een veldmuis. In België wordt het dier ook wel muishond genoemd.
De lange dubbeldeurs doorloop kooi is zeer geschikt voor het vangen van marterachtigen. Door de dubbele deuren zullen de marters de kooi makkelijker betreden wat het vangstresultaat verhoogt. In het midden van de val kan een eitje geplaatst worden. Zodra er beweging in het eitje komt zal de val dichtklappen.
De hermelijn lijkt erg op de wezel maar is duidelijk groter. Hij heeft een lange zware behaarde staart met een zwarte pluimpunt. De rug is grijs- of beigebruin en de buik wit.
Katten en fretten zullen nooit vriendjes worden. Ze gebruiken een andere (lichaams)taal waardoor ze elkaar niet begrijpen. In het beste geval tolereren ze elkaar, maar dit is zeker niet altijd het geval. Veel hangt af van het karakter van zowel de kat als de fret.
Honden. Fretten kunnen in principe goed met honden. Er zijn genoeg fretteneigenaren die hun hond gewoon laten loslopen met hun fretten. Fretten vinden het erg leuk om met de honden te spelen en spelen net als honden met hun bek.
Hoeveel kost een fret? Een jonge fret kopen of adopteren kost tussen 20 tot 50 euro of meer, afhankelijk van de kweekvariant. Een gecastreerde/gesteriliseerde en ingeënte fret kost tussen 60 tot 150 euro.
De poep van de wezel is het kleinst, die van de vos het grootst. Teken in het vakje de poep van de vos na, deze heeft niet alleen een puntje, maar is ook wat gedraaid en er zitten haren in van een muis.
Over het algemeen maakt een steenmarter geen geluid. Wanneer een marter angstig is of opgewonden, maakt hij grommende of schreeuwende en fluitende geluiden.
De steenmarter, bunzing, wezel en hermelijn, de meest voorkomende soorten uit de marterfamilie, zijn allemaal slimme roofdieren, maar die eerste steekt er toch met kop en schouders bovenuit.
Pluimvee met afgebeten kop is meestal wel een goede aanwijzing dat een vos op bezoek is geweest, maar dit kan soms ook een hond, kat, steenmarter of zelfs de kleinere bunzing geweest zijn. De laatste jaren is de populatie vossen en steenmarters sterk aan het uitbreiden.
Welke vogel eet een duif? De meeste in Nederland voorkomende soorten, zoals kerkuilen, ransuilen, steenuilen, torenvalken en buizerds zijn niet tot nauwelijks een bedreiging voor onze duiven. De havik, slechtvalk en sperwer zijn de soorten waaruit de meeste bedreiging voort komt.
Mogelijke doodsoorzaken zijn o.a.: Een bijtwonde van bijvoorbeeld een vos of marter. Lees hier hoe je je kippen kan beschermen tegen roofdieren. Hartproblemen, iets waar kippen vaker last van hebben dan men algemeen denkt.
Een fret geeft geuren af aan de omgeving, om zo zijn territorium te markeren. Dit wordt gedaan door zowel de moertjes als de rammen, al doen de rammen het frequenter. Als een fret in een onrustige omgeving woont met meerdere fretten, kan het zijn dat deze dieren extra gaan markeren.
De fret (Mustela putorius furo) is een langgerekt roofdiertje met een flexibel lijf en korte pootjes, dat tot de familie van de marterachtigen behoort. Het is de gedomesticeerde vorm van de bunzing. Bunzing en fret zijn onderling te kruisen, maar de kruisingen die dat oplevert, zijn ongeschikt als huisdier.