De flat white bestaat uit een deel sterke espresso, een deel gestoomde melk en een laagje melkschuim. Zorg ervoor dat de flat white 2,5 keer zoveel melk bevat als espresso. Je hebt zo'n 50 ml espresso nodig en ongeveer 130 ml melk.
Voor de perfecte Flat White gebruik je 100 – 130 ml melk, verwarm deze maar zorg ervoor dat de melk niet te heet wordt! Gebruik eventueel een melkopschuimer. Om ervoor te zorgen dat het schuim fluweelzacht wordt en weinig belletjes bevat, kun je een met het melkkannetje een paar keer stevig op het aanrecht tikken.
Het grote verschil met de bekende latte is de verhouding tussen koffie, melk en schuim. Bij de latte, koffie verkeerd of café au lait drink je namelijk véél meer melk en zit er ook een dikkere schuimlaag op.
WAT IS EEN FLAT WHITE? In de meeste cafés en koffiebars is een flat white niets anders dan een kleine latte met iets minder melk. Net zoals bij een caffè latte gebruik je een dubbele espresso. De flat white wordt op twee manieren geserveerd: met vrijwel geen schuim of net met een hele toef schuim.
De flat white bestaat uit een deel sterke espresso, een deel gestoomde melk en een laagje melkschuim. Zorg ervoor dat de flat white 2,5 keer zoveel melk bevat als espresso. Je hebt zo'n 50 ml espresso nodig en ongeveer 130 ml melk.
De flat white heeft een sterkere smaak dan een cappuccino en een latte macchiato, doordat er gebruik wordt gemaakt van een dubbele ristretto in plaats van een enkele espresso. Daarnaast heeft een flat white een dunnere schuimlaag dan een cappuccino.
Pak bij je eerste bakje koffie niet meteen een espresso of een kopje zwarte koffie. Om te wennen aan de smaak kan je ook beginnen met een cappuccino, latte, een macchiato of een koffie verkeerd. Doordat deze koffiesoorten met veel melk of slagroom gemaakt worden is de smaak wat minder heftig.
Als je een sterkere koffiesmaak wilt, vraag je barista om een caffè macchiato. Maar als je een beetje koffie in de melk wilt, vraag dan om een cappuccino of een schuimige latte macchiato. Wil je iets dat er een beetje tussenin zit?
Het verschil zit vooral in de melk. Een flat white wordt doorgaans met minder melkschuim gezet. Bij een cappuccino wordt er meer melkschuim gebruikt en ligt deze normaal gezien mooi op de crema van je espresso, maar tegenwoordig wordt ook bij een cappuccino latte art gemaakt met het melkschuim.
Een latte macchiato en cappuccino bevatten ongeveer evenveel koffie, dus daar komt het verschil in calorieën niet vandaan. Überhaupt is zwarte koffie geen boosdoener tijdens je dieet: het bevat nagenoeg geen calorieën. Waar de calorieën wel vandaan komen, is de melk.
Americano. Een americano is een espresso met een klein beetje heet water. Door het water wordt hij zacht van smaak en is hij net iets minder sterk dan een espresso.
Daarnaast gebruikt je voor een latte macchiato meer melk dan voor een cappuccino. Vanwege de heerlijk dikke schuimlaag wordt een latte macchiato geserveerd in een doorzichtig glas: zo is de dikte van de schuimlaag extra goed zichtbaar.
Het fundamentele verschil met de Caffè latte is dat er bij de Latte macchiato een shot Espresso wordt toegevoegd aan de melk, daar waar bij de latte melk aan de koffie wordt toegevoegd; de nadruk ligt op de melk. De Latte macchiato veronderstelt ook de aanwezigheid van melkschuim, eerder dan gewoon warme melk.
Dat wordt echter wel vaak gedacht – alsof de melk een soort verdunmiddel is voor de cafeïne. Omdat koffiespecialiteiten dus gebaseerd zijn op een enkele espresso, kun je ervan uitgaan dat er in jouw latte macchiato, flat white of caffe latte evenveel cafeïne zit als in een espresso.
Door Nieuw Zeelanders wordt geclaimd dat de flat white is ontstaan toen er een mislukte cappuccino werd geserveerd. De melk was onvoldoende geschuimd voor de kenmerkende bolle kop van de cappuccino. Spottend werd het drankje toen de “flat” white genoemd.
Zwarte koffie blijft de meest gedronken koffiesoort van Nederland. Wel is er een verschil tussen mannen en vrouwen. Zo geven vrouwen bijvoorbeeld meer de voorkeur aan koffie met melk, zoals een Cappuccino of Latte Macchiato.
Espresso versus latte
“Daarmee bedoel ik dus koffie, espresso, americano … Eventueel met een wolkje melk, plantaardige drink of opgeklopt melkschuim. Lattés daarentegen zijn veel minder onschuldig, omdat er vaak wordt gewerkt met volle melk. Daarin zitten veel verzadigde vetten en veel calorieën.
Je kunt een Lungo zien als een 'uitgerekte espresso'. De bereidingswijze komt grotendeels overeen met die van een espresso, met dezelfde hoeveelheid koffie maar een grotere hoeveelheid water. Voor een Lungo koffie wordt meestal twee keer zoveel water gebruikt als voor een espresso.
Te heet water
Dit zorgt ervoor dat je koffie 'verbrand'. Hierdoor gaat je koffie dus bitter smaken. De gewenste aroma's en smaakstoffen van gemalen koffie worden het beste opgenomen door water met een temperatuur van 93-95°C. Water dat kouder is, neemt het aroma ook niet goed op en zorgt ook voor een nare bijsmaak.
- de koffie is verschaald: gebruik een ander maalsel of gebruik versgemalen koffie. - het water is chloorhoudend: gebruik gefilterd water of bronwater. - voer een ontkalking uit (met vloeibare ontkalker geschikt voor apparaten die in aanraking komen met voedingsmiddelen) om alle resterende bijsmaken te verwijderen.
Caffè latte maken. Voor het maken van een caffè latte begin je met het zetten van de espresso. Vervolgens warm je de melk op met stoom en schenk je deze op de espresso. De melk en koffie mengen zich volledig waardoor de koffiesmaak goed verdeeld is.
Bij een cortado wordt de espresso 'gesneden' door warme melk. Er gaat net zoveel als of soms net iets meer melk dan espresso in deze koffie. Deze melk heeft geen schuim; in tegenstelling tot een macchiato, waarbij schuim ondenkbaar is.