koud (bijvoeglijk naamwoord, bijwoord) 1met een lage temperatuur (tegenstelling: warm (1)): ik werd er koud van ik rilde2onnodig: wat een koude drukte! 3onverschillig: dat laat mij koud4dood: iem. koud maken5(Nederland) nauwelijks: hij was nog maar koud binnen of …
Kou (ook koude) is een relatief begrip met betrekking tot temperatuur. Als iets een lagere temperatuur in vergelijking andere temperaturen heeft, is het ten opzichte van de vergeleken temperatuur koud.
Standaardtaal in het hele taalgebied zijn in elk geval uitdrukkingen met het persoonlijk voornaamwoord het: Ik heb het koud, ik heb het warm, ik krijg het koud, ik krijg het warm.
Te weinig vitamine B12
Rode bloedcellen verspreiden zuurstof door je lichaam. Als je te weinig rode bloedcellen hebt, heb je het sneller koud. Dit wordt ook wel bloedarmoede genoemd. Door meer vitamine B12 in te nemen kun je dit probleem verhelpen.
Wanneer je lichaam in een koudere omgeving verblijft, vernauwen de bloedvaten in je handen en voeten zich namelijk, waardoor daar minder bloed doorheen stroomt. Doordat er minder bloed naar je handen en voeten wordt gepompt, verliest de rest van je lichaam minder waardevolle warmte.
Dikwijls zijn koude voeten een uiting van een verminderde circulatie, waarbij je kunt kijken naar het aanbod van de slagaderen, maar ook naar de afvoer via de aderen. Zo komen koude voeten veel voor bij ouderen met bijvoorbeeld een verslechterde hartfunctie, of vernauwingen in de slagaders.
De 'normale' lichaamstemperatuur van de mens is gemiddeld 36,7 graden. Stijgt deze temperatuur naar 38 graden? Dan begint de koude koorts.
Als je koorts hebt is het simpelweg te laat om het immuunsysteem door een koude douche te versterken. Dan kun je beter niet douchen. Bij verkoudheid zonder koorts is het aan te bevelen om een douche te nemen op een comfortabele temperatuur.
Douchen is toegstaan bij koorts, maar neem geen koud bad of een koude douche. Je lichaam zal dan juist harder gaan proberen om je lichaamstemperatuur hoog te houden. Een koud bad of een koude douche werken dan averechts.
Een koude rilling is het onwillekeurig en oncontroleerbaar snel afwisselend spannen en ontspannen van de lichaamsspieren waarbij veel energie wordt verbruikt. Iemand die een koude rilling heeft voelt zich plotseling koud en gaat rillen, een belangrijke manier van warmbloedigen om de lichaamstemperatuur te verhogen.
Kunnen koude handen en voeten kwaad? "Meestal niet. Zeker als het buiten koud is, is het een normale lichaamsreactie. Bij ongeveer 5 procent van de gezonde bevolking is het mechanisme van het sluiten van de kleine bloedvaatjes overactief of overgevoelig.
Vermijd koude, vochtige plekken waar het tocht. Draag warme kleding (ook binnenshuis), bij voorkeur thermische kleding. Vermijd een opgerolde, voorovergebogen houding.
Bij het fenomeen van Raynaud krijgt u aanvallen van koude, gevoelloze vingers of tenen. Ze zijn eerst wit, dan paars en rood. Ze gaan tintelen en gloeien. De aanvallen komen door tijdelijk minder bloed in vingers of tenen.
Organen/spieren werken minder goed door de kou
Zolang uw lichaam tussen de 35,5 en 37,5 graden is, is er niets aan de hand. Wanneer dit onder de 35 graden komt, is er sprake van onderkoeling. Met name de nieren, het hart, de stofwisseling en de spieren krijgen het zwaar te verduren.
Dit kan te maken hebben met hormonen, lichaamsgewicht, lichaamslengte, sporten en nog veel meer. Neem bijvoorbeeld gewicht. Bij lichaamstemperatuur spelen warmteproductie en isolatie van spieren en vet een belangrijke rol. Doordat vet isoleert, hebben extreem zware mensen het vaak eerder warm.
Uw matras heeft invloed op de temperatuur tijdens het slapen. Er zijn bepaalde matrassen die juist warmte vasthouden zoals traagschuim matrassen en polyether matrassen. Als u het snel warm heeft in bed kunt u beter kiezen voor een kernmateriaal dat goed ademt zoals koudschuim en Talalay® latex.
Wanneer je bloedsomloop niet optimaal is, kost het je lichaam meer moeite om het warme bloed tot in de uiteinden van je lichaam te pompen. Het gevolg: koude voeten en koude handen. Een slechte bloedcirculatie komt vaak, maar zeker niet altijd, door een ongezonde leefstijl.
Drink genoeg
Als je lichaam voldoende vocht heeft is het makkelijker om warm te blijven. Drink een warme vloeistof dat werkt het beste. Thee, koffie, choco. Vermijd alcohol, dat zorgt er voor dat je lichaam sterker doorbloed wordt en dus ook sneller afkoelt.
Overgevoeligheid voor kou is een pijnlijke reactie van met name de vingers op een temperatuur die normaal niet pijnlijk is. Dit noemen we ook wel koude-intolerantie. Koude-intolerantie komt vaak voor bij mensen die een ongeval of operatie van de arm of hand hebben gehad, waarbij een zenuw of een bloedvat is beschadigd.
Perniones zijn wintertenen of -voeten. Perniones is een abnormale reactie van de kleine haarvaatjes in de huid op koude. De grotere vaatjes in de lederhuid gaan vernauwen om de warmte in de huid vast te houden. De kleine haarvaatjes gaan echter verwijden, in plaats van vernauwen, waardoor de huid blauwrood gaat zien.
Wat zijn de oorzaken van het 'blauwe tenen' syndroom
Oorzaken van het blauwe teen syndroom zijn: Verslechterde bloedcirculatie. Verminderde uitstroom van veneus bloed. Afwijkingen in de bloedcirculatie.
Oorzaken wintertenen
Bij wintertenen werkt deze beschermende reactie niet helemaal goed waardoor er door een aanhoudende vaatvernauwing te weinig zuurstof in het bloed ontstaat (hypoxemie). Hierdoor kan het zijn dat de tenen rood of paarsblauw kleuren en kunnen de pijnklachten ontstaan.
Een warm bad is goed bij griep kunnen we wel zeggen. Het is een weldaad voor je lichaam in het griep- en verkoudheid seizoen door de temperatuur van het water en eventuele aroma's. Blijf alleen nooit langer dan 20 minuten in het warme water liggen als je je niet zo goed voelt. Tien minuten is eigenlijk al voldoende.