Het grote voordeel van leasen is het gemak en de zekerheid over de kosten. Je betaalt maandelijks een overeengekomen bedrag en hebt verder geen onverwachte kosten. Je hoeft bovendien niet in één keer een gat te slaan in je bankrekening. Verder worden veel zaken omtrent je leaseauto door de leasemaatschappij geregeld.
Als je geld moet lenen om een auto te kopen dan is private lease bijna altijd een betere deal. De rente die je betaalt over een lening maakt het goedkoper om te leasen. Maar als je het spaargeld hebt om de auto direct aan te kopen, dan ben je bij een nieuwe auto bijna altijd goedkoper uit als je hem zelf aanschaft.
Private lease is vaak goedkoper dan kopen met geleend geld. Het voordeel is beperkt als je al veel schadevrije jaren hebt. In een enkel geval is private lease ook goedkoper dan een nieuwe auto kopen met eigen geld.
Leasemaatschappijen nemen op grote schaal auto's af. Waar een consument één auto afneemt, gaat het bij leasemaatschappijen om enkele honderden auto's tegelijk. Dat zorgt wat betreft de aanschafprijs voor enorm schaalvoordeel dat je als particulier, hoe goed je ook kunt onderhandelen, niet voor elkaar kunt krijgen.
Er is geen inkomenseis vastgesteld. Voor hoeveel je per maand kunt leasen is het gehele financiële plaatje van belang: de balans tussen inkomsten en uitgaven. Het doen van een aanvraag voor private lease is bij de meeste leasemaatschappijen vrijblijvend en zonder kosten, dus je kan ook de proef op de som nemen.
Je betaalt bij hen iedere maand een vast bedrag, maar daarnaast betaal je zelf nog het onderhoud, de wegenbelasting en de autoverzekering. Ook doe je een aanbetaling en betaal je vaak een slotsom aan het einde van het contract. Je wordt dus eigenaar van de auto.
Leasen is meestal voordeliger dan de kilometers van je eigen auto declareren. De voornaamste kostenpost die je als leaserijder hebt, is de bijtelling: jaarlijks moet je een vast percentage van de nieuwprijs van je leaseauto bij je inkomen optellen en daar belasting over betalen.
Na de afgesproken leaseperiode lever je de auto in en worden de gereden kilometers en 'niet-acceptabele' schades verrekend. Dit zijn bijvoorbeeld krassen en deuken die niet gebruikelijk zijn voor een goed onderhouden leaseauto van een paar jaar.
Je moet bij financial lease altijd het openstaande bedrag (de schuld) aflossen. Kun je het contract niet meer betalen? Dan moet je het voertuig verkopen. Als het dan nog niet genoeg is zul je ergens het verschil moeten betalen.
Een auto leasen met de beste deal zal dus zeker mogelijk zijn door te onderhandelen met de leasemaatschappij over de voorwaarden en het contract. Je moet zeker niet meteen afgaan op het bedrag dat je zult zien in de private lease vergelijker. Het is het hoe dan ook de moeite waard om te proberen om te onderhandelen.
Het aantal private leaseauto's is in 2021 opnieuw gestegen. Waar de stand in 2016 nog op 64.000 private leaseauto's stond, stond de teller eind 2021 op 231.000 contracten. Inmiddels is 24% van het totale autoleasepark personenauto een private lease auto.
Dit zal voor sommige mensen voldoende zijn. Voor de meeste mensen niet. Gemiddeld rijdt een Nederlander 13.000 kilometer per jaar. Zeker als u uw auto ook voor woonwerk verkeer en vakanties gaat gebruiken rijdt u al snel meer dan 5.000 kilometer per jaar.
Maar het verschilt per situatie of het voordeliger is om een auto te leasen of te kopen. Private lease is niet zo duur als veel mensen denken. Volgens de ANWB komt dit doordat leasemaatschappijen auto's kunnen inkopen, onderhouden en verzekeren met hoge kortingen, omdat ze zoveel afnemen van partijen.
De markt voor gebruikte auto's heeft net als die voor nieuwe modellen te maken met krapte. Er is te weinig instroom en ook de import vanuit het buitenland neemt af. Hierdoor lopen de prijzen van gebruikte auto's flink op.
Voordelen geld lenen
Je bepaalt zelf hoeveel kilometer je per jaar rijdt. Ben je 35 jaar of ouder en/of heb je al wat meer schadevrije jaren opgebouwd? Dan is lenen vaak goedkoper dan leasen. Je bouwt schadevrije jaren op bij je autoverzekering (als je geen schades rijdt).
De kosten van private lease betaal je middels een vast bedrag per maand. Dit kan variëren van 279 euro tot 3125 euro. De prijs is voor een groot deel afhankelijk van het type auto dat je kiest.
Zodra de termijnen zijn afgelopen, bent u volledig eigenaar van de lease auto en kunt u de auto verkopen. Wilt u tussendoor de auto verkopen omdat u bijvoorbeeld een grotere nodig heeft voor uw werkzaamheden, dan kunt u ook dit contract afkopen of aflossen. Daarna bent u vrij om hem te verkopen.
Als je een leasecontract afsluit is dat voor een bepaalde tijd, vaak 1 tot 5 jaar. Standaard regel is dat je na deze periode de private leaseauto weer inlevert bij de leasemaatschappij. De gereden kilometers en 'niet-acceptabele' schades worden verrekend.
Het grote voordeel van leasing is dat je de niet-aftrekbare btw bij aankoop niet moet voorfinancieren. Je betaalt die nu immers via de maandelijkse leasefactuur en dat is financieel veel minder zwaar. De leasingmaatschappij staat in voor het beheer, de administratie en de kosten.
Ook wordt er in feite geen krediet verstrekt voor de auto, je betaalt als klant een vast bedrag per maand van het eigen vermogen. Hier komt verder ook geen rente aan te pas. Zodoende is private lease eerder een vorm van huren en niet een vorm van lenen. Strikt genomen is privé een auto leasen dus ook niet haram.
Alphabet Nederland wint de titel Beste Leasemaatschappij 2020 ook in de categorie Private Lease met rapportcijfer 8,9. De tweede plaats heeft IKRIJ.nl gewonnen en ALD Automotive pakt de 3e plaats.
Het antwoord op de vraag of Private Lease aftrekbaar is, is namelijk 'nee'. Het is niet mogelijk om de btw op de factuur terug te vorderen bij de fiscus. Daarnaast is het ook niet mogelijk om een privatelease-auto volledig op te voeren als kosten om zodoende de omzetbelasting te drukken.