Je baby mag pas mee op de fiets als hij 6 maanden oud is en een goede spiercontrole heeft. Hij moet zelf zijn hoofd goed hoog kunnen houden. En liefst zelf van een kruiphouding rechtop kunnen gaan zitten.
Vanaf wanneer mag een baby in een fietsstoel? Een baby mag in een fietszitje als het voor enige tijd zelfstandig rechtop kan blijven zitten. Gemiddeld is dit rond de 9 maanden. Er is geen verschil op welke leeftijd een baby in een voorzitje en op welke leeftijd een baby in een achterzitje mag.
Als je baby zelf kan gaan zitten, kun je hem in het voorzitje van je fiets gaan vervoeren. Ouders vragen zich vaak af wanneer dat moment dan is. Dit is ergens tussen 8-12 maanden. Rond 8 maanden kan een baby als hij neergezet wordt zitten met een rond gebogen rug en gestrekte benen.
Hoe lang je kan fietsen met je baby verschilt enorm van baby tot baby. Sommigen houden het de eerste keer al een half uur vol, terwijl andere al na 5 minuten beginnen te huilen. Het is dus verstandig om het fietsen langzaam op te bouwen, en steeds langere afstanden af te leggen.
Wil je veilig fietsen met je baby, kies dan voor een fietszitje dat aan de Europese norm voldoet (NEN-EN 14344). Je weet dan zeker dat het zitje veilig is. Het zitje moet aan de stuurpen of balhoofdbuis worden bevestigd. Zitjes die aan het stuur zelf worden bevestigd, zijn ongeschikt voor aluminium sturen.
Het eerste halfjaar kan je baby nog niet zelf zitten. Hij ligt eerst heerlijk bij je op schoot. Na een maand of twee vinden baby's het leuk om zich aan je vingers op te trekken tot een half zittende of zittende positie. Na vijf of zes maanden lukt het baby's soms om even rechtop te zitten.
Baby goed aankleden
Kleed je baby goed aan wanneer jullie er op de fiets op uit gaan. Jij krijgt het waarschijnlijk niet snel koud omdat je druk aan het trappen, opletten en sturen bent. Maar je kleintje zit maar voorop en voelt de frisse lucht. Een sjaal is ook in de lente en herfst niet overdreven.
' Vanaf drie maanden is een baby in de Maxi-Cosi of babyschaal in de fietskar te vervoeren. Bij zo'n jonge leeftijd is wel een kar aan te bevelen waar het zitje opgehangen is (Chariot Couger, Chariot Captain en Burley d'Lite) of een kar die weinig trilt (Weber Ritschi).
Tussen de 7 en 13 maanden leren de meeste baby's om zelfstandig te kunnen zitten. De rug- en nekspieren zijn dan sterk genoeg om zijn lijfje omhoog te houden. Je baby kan zich op dat moment vanaf de buikhouding opdrukken tot zit.
Zolang je kind nog niet zelfstandig kan zitten, kan je met de baby gaan fietsen door een autostoeltje te gebruiken. Het autostoeltje kan met een speciale drager bevestigd worden op de fiets. Het stoeltje wordt zo bevestigd dat je baby jou aankijkt. Verder kun je een autostoeltje bevestigen in een fietskar of bakfiets.
Gebruik de Maxi-Cosi niet als stoeltje thuis of als je op visite bent. Een baby is pas te groot voor het autostoeltje als de bovenkant van zijn hoofd boven de rugleuning uitkomt, hij meer dan 13 kilo weegt of groter is dan 83 cm (dat is circa 15 maanden oud).
Je baby kan gedurende één minuut los zitten (zonder steun van de armen). Hij kan zitten met een rechte rug en gestrekte benen en heeft hierbij een actieve balans. Hij trappelt graag met zijn benen als je hem overeind houdt door hem onder je armen te dragen. Wees voorzichtig, het is te vroeg om hem te laten lopen.
Elektrische fiets met kinderzitje voor
Op de meeste elektrische fietsen kun je op de bagagedrager een kinderzitje monteren. Zeker de elektrische moederfiets is hier uitermate geschikt voor. Op dit type e-bike kun je ook aan de voorkant een zitje monteren.
Op vrijwel de meeste modellen fietsen past een Bobike kinderzitje, inclusief elektrische fietsen, speed pedelecs of fietsen met trapondersteuning.
Veel baby's beginnen rond de 8 weken te babbelen en bewust geluidjes te maken. De meeste baby's tussen de 7 en 12 maanden benoemen hun ouders als “mama” of “dada”. De eerste woordjes (anders dan mama of dada) leren de meeste baby's rond 19 maanden.
Naar achteren tijgeren op de buik: dit leren baby's gemiddeld tussen de 7 en 8 maanden. Naar voren tijgeren op de buik:baby's leren gemiddeld tussen de 8 en 9,5 maanden om naar voren te tijgeren op hun buik door zich met de armen voort te trekken en met de benen af te zetten.
De meeste baby's beginnen trouwens pas met kruipen als ze zelfstandig kunnen zitten. Vanaf dat moment zijn de spieren sterk genoeg om voldoende rompbalans op te bouwen en dus om te kruipen. Toch kan niet iedere baby zitten voor hij kan kruipen.
Om kinderen te vervoeren, is een fietskar achteraan veiliger dan een fietsstoeltje. Maar het allerveiligst is nog de bakfiets. Dat blijkt uit crashtests van de Duitse automobielclub ADAC. De Duitse automobielclub ADAC liet zowel een fiets met aanhangkar als een fiets met kinderstoeltje crashen tegen een obstakel.
Wanneer u de bekleding van de babyschaal opheft, zal u bovenaan en onderaan gaten in de schaal zien. Door deze gaten haalt u de riempjes door. Het is belangrijk dat u de schelp vastmaakt aan een vast gedeelte van uw fietskar (frame) en niet enkel de zitting.
Vanaf 3 maanden kan een kind in een Maxi-Cosi in een geveerde houder in de bak van de bakfiets. Veel ouders denken dat een Maxi-Cosi van zichzelf veilig is, maar die biedt geen bescherming tegen trillingen. Ze zijn ontworpen voor een auto met vering.
De meeste baby's gebruiken 'mama' of 'dada' als naam voor hun ouder rond de leeftijd van 7 tot 12 maanden. De eerste woordjes (anders dan 'mama' of 'dada') zeggen veel baby's rond 19 maanden. Tegen de tijd dat je kind 2 jaar is, zegt hij zinnen van 2 tot 4 woorden.
Je kind begint de eerste woordjes te zeggen als het één tot anderhalf jaar oud is. Als je kind vier jaar wordt, kan het al (eenvoudige) zinnetjes maken. Wanneer je dagelijks veel aandacht besteedt aan praten met je kind en luisteren, dan leert het steeds beter praten.
Lekker spelen met je baby
Lawaai maken doet je baby nu graag, dus doe zelf even je oren dicht en geef hem wat pannen en deksels. Hij zal kraaien van plezier. Andere leuke spelletjes: kiekeboe, verstoppertje met speelgoed en bouwen. Samen spelen met je kind stimuleert zijn ontwikkeling.
Kan Yepp Mini op elke fiets? Ja, de Yepp Mini fietsstoeltjes (zowel de 'gewone' Mini als de Nexxt) passen op elke fiets, behalve op fietsen met een Ahead-stuurpen. Hiervoor is een aparte adapter verkrijgbaar.
Het beste voorzitje voor de elektrische fiets
En niet voor niets. Dit voorzitje heeft een compact, duurzaam en elegant ontwerp. De Yepp Mini is goed verstelbaar, veilig en comfortabel.