De traditionele Nederlandse kroket is de rundvleeskroket, dus gevuld met rundvlees.Daarnaast komen kalfsvleeskroketten en satékroketten ook vaak voor in Nederland. Wanneer je thuis zelf kroketten wil maken, kun je het beste runderpoulet of kalfspoulet gebruiken.
Kleinere kroketjes, meestal gemaakt van aardappelen of groenten, worden ook in andere landen gegeten als bijgerecht bij een uitgebreide maaltijd. De vleeskroket is gemaakt van een salpicon van vlees (een soort dikke ragout), die in koude toestand tot een rolletje wordt gevormd.
Een standaard rundvleeskroket bestaat uit water, vlees, vet, zout, uien, tarwemeel, paneermeel (voor het krokante korstje), gelatine, kippeneipoeder, kruiden en specerijen. Wat er verder nog in een kroket zit is geheel afhankelijk van de leverancier en het soort kroket.
Van de ragout worden balletjes gemaakt, die worden gepaneerd en gewalst tot kroketjes. Dan krijgen ze een douche van eiwit, dat is nodig om het tweede laagje paneermeel goed te laten plakken. Daar worden die kroketjes lekker knapperig van. Ze worden even afgeblazen en klaar is de kroket.
Volgens de verpakkingen zit er gemiddeld 10% vlees in de kroketten, maar in 13 van de 15 gevallen is een groot deel niet traceerbaar. In de Markant, Perfekt, Plus en Beckers rundvleeskroketten treft de Consumentenbond zelfs maar 1,5 gram vlees aan, in plaats van de 10,5 gram die het etiket belooft.
Draadjes of blokjes
Producenten Beckers en Mora geven de voorkeur aan draadjesvlees terwijl Van Dobben en Kwekkenboom kiezen voor blokjesvlees.
Er blijkt best een groot verschil te zitten in het aantal calorieën. Zo bevat een kroket volgens het Voedingscentrum zo'n 127 calorieën en een frikandel 200 calorieën. Ook de andere voedingswaarden van de snacks verschillen van elkaar. Een kroket bevat bijvoorbeeld 5,5 gram vet en een frikandel 14,6 gram vet.
In Nederland wordt paardenvlees in verschillende vormen verkocht: als paardenbiefstuk of paardenrookworst, maar ook verwerkt in bijvoorbeeld ingeblikt stoofvlees, en snacks zoals vleeskroketten, gehaktstaven en bitterballen.
De frikandel bevat gewoon vlees: kippenvlees, varkensvlees en heel soms wat paardenvlees. Het grootste deel van het vlees dat in de snack wordt verwerkt is zogeheten separatorvlees. Dat zijn kleine restjes die aan de botten blijven zitten nadat de filet, borst en andere grotere stukken van de kip zijn afgesneden.
Onze Kwekkeboom Rundvlees Croquetten krijgen een stevige ragout van 100% rundvlees. Stop dit in een krakende korst en je hebt een kwaliteitskroket met een flinke bite. Zo knapperig heb je een croquet uit de oven of Airfryer niet eerder gegeten!
Aantal kilocalorieën
Maar als we puur kijken naar de kilocalorieën die de producten bevatten, concludeert de voedingsdeskundige dat er in een broodje kroket minder kilocalorieën zitten. „Een broodje kroket bevat ongeveer 350 kilocalorieën en een broodje gezond, met ham, kaas, sla en mayo, kom je op 500 kilocalorieën.
Je kroket komt tijdens het frituren vanaf 110°C onder stevige druk te staan. Binnenin ontstaat er stoom (afhankelijk van het aantal toegevoegd vocht). De deskundig aangebracht korst zal die druk aankunnen als er genoeg vet zit in je ketel.
Rundvlees, in België ook wel rundsvlees genoemd, is de verzamelnaam van vlees van de koe, de stier of de os (gecastreerde stier). Ook kalfsvlees is rundvlees, hoewel het door de aparte kwaliteit in een andere culinaire categorie valt.
Er zitten 131 kilocalorieën in 1 stuk (70 gram) kroket. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'kroket'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.
Water, PANEERMEEL* (TARWEMEEL, zout, gist), rundvlees* (12%), TARWEBLOEM* , plantaardige oliën en vetten* , battermix* (TARWEMEEL, maïsmeel), rundvleesbouillon* (maltodextrine, zout, gistextract, rundvleesextract, palmolie, SOJASAUS (water, SOJABONEN, zout, SELDERIJ, koriander)), gelatine, zout, uienpoeder* , kruiden ...
In de moderne frikandel in Europa vindt men kippenvlees dat achterbleef op het karkas na het fileren (40%), ook wel separatorvlees genoemd, 25% is varkensvlees; sommige producenten voegen nog circa 5% paardenvlees toe. De rest is water, paneermeel, bindmiddel, kruiden, uien en smaakversterkers.
Op het pak met frikandellen staat een label met: 100% halal. Daarnaast staan de aanwezige ingrediënten waaronder kip. Wanneer het opschrift wordt weggehaald blijkt dat de snack niet alleen uit kip maar ook uit gevogelte-, varkens- en paardenvlees is gemaakt.
Behalve kip bestaat de frikandel nog uit mager varkensvlees, varkensspek en rundvlees (25 à 30 procent). Sommige producenten voegen daar nog een beetje paardenvlees aan toe, maar dat zit lang niet in elke frikandel.
Paarden mogen niet gekweekt worden voor de slacht. Alleen paarden die op één of andere manier economisch niet meer rendabel zijn, komen in het slachthuis terecht en hun vlees kan ter consumptie worden aangeboden.
We weten weinig over het leven en de slacht van deze dieren. Er zijn amper regels of controles. Uit undercoveronderzoek blijkt dan ook dat deze dieren vaak ernstig gewond en vermagerd naar het slachthuis worden gebracht. De Europese Commissie heeft de import van paardenvlees uit Mexico verboden.
Eigenschappen. Paardenvlees is zeer mager en rijk aan ijzer (myoglobine), waardoor het sneller verkleurt (tot bijna zwart). Een andere stof die veel voorkomt in paardenvlees is glycogeen. Door het hoge gehalte glycogeen is de smaak zoeter dan rundvlees en kan daardoor bij de bereiding wat sterker gekruid (peper) worden ...
De kroket, frikandel en bamischijf doen het als je kijkt naar de calorieën het beste. Het maakt wel veel verschil of je de snack eet met (wit) brood. Een broodje hamburger, broodje hotdog en de bamischijf bevatten de minste vetten. Een echte calorieënbom is de kapsalon met 1272 kilocalorieën.
Eet je een kroket, dan krijg je zo'n 214 kilocalorieën, 14 gram vet, 5,3 gram eiwitten en 16,8 gram koolhydraten binnen. Daarnaast bevat het ook 2,1 gram suiker en 20 milligram cholesterol. Ben je op dieet maar wil je toch een kroket eten? Dan is een groentekroket de beste keuze.