Houd de chocola bij je neus, en ruik de verschillende aroma's. Leg dan het blokje op je tong, en laat het langzaam smelten. Niet kauwen! Sluit je ogen en voel de cacaoboter smelten en de smaken loskomen in je mond.
De vruchten worden van de boom geplukt en opengebroken. De zaden van de vrucht zitten binnenin en zijn paars van kleur. Ze zitten omhuld door vruchtvlees in de harde schil van de vrucht. Het meeste vruchtvlees wordt verwijderd, een klein beetje blijft expres aan de zaden zitten.
Elke dag een klein stukje chocolade eten kan absoluut geen kwaad, als je verder gewoon een gezond eetpatroon hebt. Je krijgt dan namelijk evengoed al je goede voedingsstoffen binnen. Een nadeel is dat we na het eten van een klein stukje chocolade vaak zin krijgen in meer.
Knijp je neus dicht en neem een hapje. Laat het chocolaatje smelten in je mond en probeer de smaak te herkennen. Laat je neus nadien los en haal diep adem om de aromatische noten te kunnen herkennen. Beweeg het chocolaatje tot slot doorheen je mond en kauw.
Het wordt afgeraden om meer chocolade te eten om hart- en vaatziekten te voorkomen. Naast gunstige stoffen bevat chocolade namelijk ook veel verzadigd vet. Dit verhoogt het risico op hart- en vaatziekten juist. Ook zitten er veel calorieën in chocolade.
Bovendien is het ook van belang om te weten hoeveel chocolade je moet eten om enig effect te hebben: tussen de 100 en 200 gram per dag voor een gemiddelde persoon, om precies te zijn.
Wil je een gezond stukje chocolade eten, kies dan voor rauwe chocolade. In deze chocolade zit veel meer cacao dan in andere soorten chocolade. Daarnaast worden de bonen koud gemalen in plaats van gebrand; hierdoor blijven de gezonde stoffen beter bewaard.
“De kern van de chocolade komt dan eigenlijk vrij. Daar hoort het te ruiken naar cacao, dat gebrande, naar karamel… Melkchocolade ruikt zoetiger, naar zoete melk. Voordat je het proeft, weet je al dat je dat gaat proeven.
De winnaar: Chips kiezen we als winnaar, omdat chocolade een stuk meer suiker bevat. Qua calorieën loopt het bijna gelijk op. Ook het verschil in vet, vezels, eiwitten en koolhydraten is klein. Vergeet niet dat chips veel zouter is.
Pure chocolade is goed voor het hart. En onderzoekers weten nu eindelijk hoe dat komt. Pure chocolade bevat stofjes die slagaderen hun flexibiliteit teruggeven en voorkomen dat witte bloedcellen aan de wanden van bloedvaten blijven plakken.
Wat is melkchocolade en waarom is deze zo populair? Chocolade is een bekende en zeer geliefde lekkernij en verkrijgbaar in de varianten puur, melk en wit. Van deze drie is melkchocolade het meest populair.
Schommelende bloedsuikerspiegel
Je lichaam zoekt op dat moment weer naar nieuwe suikers om in balans te komen. Als je suikers en snelle koolhydraten blijft eten, zal je bloedsuikerspiegel blijven schommelen. Je blijft hierdoor het verlangen naar zoetigheid houden.
Een dodelijke afloop kan na opname van 90 tot 250 mg theobromine per kg lichaamsgewicht. Melkchocolade bevat gemiddeld 1.5 tot 2.2 mg theobromine per gram chocolade met andere woorden 40 tot 170 gram chocolade kan dodelijk zijn.
Chocolade maakt endorfine en serotonine (gelukshormoon) vrij in je lichaam. Daardoor verdwijnt alle stress en spanning als sneeuw voor de zon. Het bezorgt je lichaam en geest ook een ongelooflijke boost. De cafeïne in de chocolade zorgt dan weer voor een verstevigend en een afslankend effect.
Terwijl je weg droomt bij de gedachte aan een reep Tony's of Milka, heeft je lichaam eigenlijk echt behoefte aan magnesium. Volgens voedseldeskundigen heeft zo'n 80% van de bevolking een tekort hieraan. Magnesium ondersteunt het immuunsysteem, houdt het zenuwstelsel in balans en is goed voor de botten.
Veel vrouwen verlangen vooral naar chocolade. Dit komt omdat chocolade magnesium bevat. Dit is een stof waar veel vrouwen tekort aan hebben. Chocolade bevat ook fenylethylamine; een stofje dat een rol speelt bij het aanmaken van serotonine.
Maar waarom is deze geur dan zo speciaal? Volgens het onderzoek, dat gepubliceerd is the Journal of Agricultural and Food Chemistry, zitten in chocolade veelal dezelfde stoffen als in rozen. Zowel in cacaobonen als in rozen zit namelijk beta-jonon, wat voor de zoete geur zorgt.
Uit de metingen bleek dat de passagetijd in de darm mogelijk wordt vertraagd door pure chocolade, in vergelijking met de witte chocolade. De deelnemers rapporteerden een vastere consistentie van hun ontlasting na het eten van de pure chocolade, vergeleken met de witte chocolade.
Bananen bevatten in vergelijking met andere fruitsoorten meer calorieën en weinig vitamine C. Daarentegen bevatten bananen wel heel veel andere gezonde voedingstoffen, zoals vezels, vitamine B6 en kalium. Dat bananen meer calorieën bevatten, maakt het niet meteen een ongezonde keuze.
Chocolade met een gehalte van 85 procent cacao kan je al gezond noemen, maar 90 procent is eigenlijk beter. Het beste voor je lichaam is rauwe chocolade of rauwe cacaopoeder, omdat tijdens het branden van de cacaobonen meer dan de helft van de antioxidanten verloren gaan.
De eerste symptomen, hoofdzakelijk maagdarmklachten, treden meestal op 1 - 4 u na de inname van chocolade. De neurologische en cardiologische veranderingen zien we soms pas na 24 tot 36 uur. Bij inname van werkelijk grote hoeveelheden kan het zelfs na 12 -36u lijden tot het overlijden van de patiënt.
Ook wat betreft de calorieën is pure chocolade niet per se beter dan melkchocolade. Sterker nog: puur bevat vaak meer calorieën. Bij melk- en witte chocola is het suikerpercentage het hoogst met zo'n 50-60%. Pure chocola bevat circa 40% suiker.
Het cacaogehalte ligt tussen dat van witte en melkchocolade. Het is dus niet (on)gezonder dan andere chocoladesoorten.
Het korte antwoord: chocolade is in principe niet verslavend omdat er maar een heel kleine hoeveelheid stofjes in zitten die mogelijk verslavend werken. Het positieve gevoel dat chocolade opwekt, komt vooral door de smaak, structuur en het aroma en niet zozeer door een specifiek stofje dat in chocolade zit.