Sperziebonen zijn erg rijk aan voedingsstoffenVitamine A, vitamine B1 en B6 zijn daarnaast in kleine hoeveelheden terug te vinden in sperziebonen. Magnesium, fosfor, calcium en kalium zijn mineralen die van nature in sperziebonen zitten. Ook zitten er kleine hoeveelheden zink, koper en ijzer in deze groente.
Waarom zijn sperziebonen goed voor je gezondheid:
Sperziebonen zijn rijk aan folaat (vitamine B11). Folaat helpt in je lichaam bij de aanmaak van cellen en weefsels, waaronder rode en witte bloedcellen. Daarnaast draagt folaat bij aan je hersen- en zenuwfuncties die betrokken zijn bij het leer- en concentratievermogen.
Wat is het voedingsadvies voor sperziebonen? Voor volwassenen geldt het advies om 250 gram groente per dag te eten. Niet één groente bevat alle voedingsstoffen uit groente die je nodig hebt.
Andere eetbare peulvruchten zijn volgens de plantkunde bijvoorbeeld: bruine, witte en zwarte bonen, kapucijners, borlotti, limabonen, kidneybonen, sojabonen, snijbonen, peultjes, tuinbonen, sperziebonen en sugarsnaps. Het Voedingscentrum raadt ,in de Nieuwe Schijf van Vijf, aan deze iedere week te eten.
Omdat het een broertje is van de sperzieboon mag worden aangenomen dat de snijboon ongeveer dezelfde eigenschappen, vitamines en mineralen bevat. Uit onderzoek is gebleken dat de groene boon niet alleen antioxidanten als vitamine C en betacaroteen bevat, maar ook een hoge concentratie van het mineraal mangaan.
De kern van de zaak
Het blijkt dat regelmatig genieten van groene bonen in feite geweldig is voor uw gezondheid . Groene bonen zitten boordevol vitamine K en C, foliumzuur, vezels, mineralen en krachtige plantencomponenten en bieden verschillende essentiële voedingsstoffen in elke portie.
Groenten zijn onmisbaar in een gezond eetpatroon. U kunt er ook vrijwel niet teveel van eten. Toch moet u bij sommige rauwe groenten, als sperziebonen, wel opletten als u ervan eet. Een aantal exemplaren bevatten namelijk natuurlijke gifstoffen of bacteriën, waarvan u er beter niet teveel binnen kunt krijgen.
Volgens Greger hebben we twee porties bladgroenten nodig per dag en hoe donkergroener ze zijn, hoe beter. Een voorbeeld hiervan is dus spinazie, maar ook rucola, bietenbladeren, boerenkool en postelein. Voor twee porties moet je 150 tot 200 gram rekenen, naast een portie kruisbloemige- en twee porties overige groenten.
Als bonen beginnen te bederven, zie je misschien bruine vlekken of merk je dat ze zacht en slijmerig aanvoelen . Ze kunnen slap aanvoelen en een zure, rotte geur hebben. Vocht is meestal de grootste bedreiging voor de versheid van groene bonen.
Een normale portie bedraagt ongeveer 250 gram sperziebonen per persoon.
Het is het beste om uw verse sperziebonen in de koelkast te bewaren , anders bewaart u sperziebonen in de vriezer als u wilt dat ze langer houdbaar blijven. U kunt ook ongewassen en ongeblancheerde sperziebonen in de koelkast bewaren tot ongeveer zeven dagen voordat u uw sperziebonen in de vriezer moet bewaren.
Wortel is een uitstekende bron van vitamine A.Groene bonen zijn een geweldige bron van vitamine C. Zowel groene bonen als wortels bevatten veel voedingsvezels en kalium. Wortel heeft meer bètacaroteen en alfacaroteen dan groene bonen, maar groene bonen bevatten meer luteïne + zeaxanthine dan wortel.
Als je 250 gram komkommer eet dan heb je bijna 20% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine K binnen, een belangrijk stof die helpt je bloed gezond te houden. Daarnaast bevatten komkommers ook vitamine B en C, en mineralen als koper, fosfor, foliumzuurm, kalium en magnesium.
Uien bevatten antioxidanten en stoffen die zorgen voor ontstekingsremming, afname van triglyceriden en verlaging van het cholesterolniveau – allemaal factoren die kunnen bijdragen aan afname van het risico op hartziektes.
Textuurveranderingen: slijmerige textuur en zachtheid
Als de bonen slijmerig of plakkerig aanvoelen, is dat een duidelijk teken van bederf. Een slijmerige textuur duidt vaak op bacteriële groei, wat kan leiden tot voedselgerelateerde ziekten als het wordt geconsumeerd.
1. Bonen. Bonen zijn ongelooflijk voedzaam en een bijzonder goede bron van eiwitten ( 5 ). Er is aangetoond dat eiwitten de niveaus van insuline-achtige groeifactor 1 (IGF-1) verhogen, een belangrijk hormoon dat de groei bij kinderen reguleert ( 6 , 7 ).
Een giftig stofje
Tuinbonen, sperziebonen, snijbonen, haricots verts, peultjes, doperwten en sugar snaps: alle peulvruchten bevatten de stof lectine. Dit stofje is giftig voor het menselijk lichaam. Je kunt er misselijk door worden, van braken, en maagpijn of diarree door krijgen.
Voorbeelden van voedingsmiddelen die rijk zijn aan vitamine K en die u moet beperken of vermijden als u bloedverdunners gebruikt, zijn spinazie, sperziebonen, boerenkool, aubergine, snijbiet en broccoli. Neem daarnaast geen supplementen die grote hoeveelheden vitamine K bevatten (meer dan 100 microgram/dag), zoals sommige calciumsupplementen.
Volwassenen hebben tussen de 250 en 300 gram groenten per dag nodig. Aangezien je overdag hoogst waarschijnlijk nog wat aan groente binnen krijgt is deze zak van 500 gram sperziebonen perfect voor twee maaltijden.
Voedingswaarde: Portiegrootte: 1 kopje; Calorieën: 240; Fruit en groenten: 1 portie; Vet: 6 g; Vezels: 11 g Groene bonen zijn een zeer goede bron van vezels, foliumzuur, kalium en vitamine A en een goede bron van vitamine C en K.
Van rauwe of onvoldoende verhitte peulvruchten kun je last krijgen van je darmen. De verschijnselen van een lectinevergiftiging zijn buikpijn, misselijkheid, koorts en lichte diarree. Deze klachten komen vaak binnen 3 uur.
Hoe gezond zijn peulvruchten? Peulvruchten verlagen je LDL-cholesterol, wat helpt om je bloedvaten gezond te houden. Peulvruchten zijn rijk aan eiwitten, en afhankelijk van de soort ook een bron van vitamine B1 en ijzer. Daarnaast bevatten peulvruchten veel vezels.
Sojabonen staan bovenaan de lijst met een van de hoogste eiwitgehaltes onder bonen. Met ongeveer 36 gram eiwit per 100 gram zijn ze een uitstekende keuze voor degenen die hun eiwitinname willen verhogen. Sojabonen vormen ook de basis voor veel vleesvervangers en sojaproducten zoals tofu en tempeh.