Een flinke bemesting met compost of verteerde stalmest is voldoende om aan de behoefte van een aardappelteelt te voldoen. Aardappels hebben een relatief hoge kalium behoefte. Een te hoge stikstof bemesting kan averechts werken, doordat het loof zich te sterk ontwikkeld ten koste van de knollen.
Paardenmest is een warmere meststof dan koemest: er wordt bij de vertering van de meststof veel warmte afgegeven. Daarom wordt paardenmest vaak in de plantgaten gedaan van planten die graag warme voeten hebben om te groeien zoals komkommer maar ook tomaten, paprika en aubergines.
Koemest heeft wel degelijk kwaliteit voor de tuin. Paardenmest echter is nóg beter. Dat bevat meer stro en weet de meststoffen beter te binden. Bovendien is een goed opgezette paardenmesthoop rijk aan wormen, die zorgen voor een geweldige structuur- en humusverbetering van de grond.
Paardenmest is een uitstekende bodemverbeteraar, want deze mest is rijk aan vezels en structuur. Toch heeft paardenmest een 'slechte' naam. Zeer 'verse' paardenmest zit namelijk bomvol onkruidzaden. Lastig als u uw sier- of moestuin ermee wilt bemesten.
Hierdoor komt de stikstof uit verse paardenmest niet beschikbaar voor de planten in de moestuin. Paardenmest is dus pas zinvol om in de moestuin te gebruiken nadat de mest goed verteerd is. Verteerde paardenmest heet ook wel champignonmest. Paardenmest wordt namelijk vaak gebruikt om champignons op te telen.
Alle gronden, ook humusrijke en veengronden, hebben regelmatig wat mest of compost nodig. Hoeveel dan? Als richtlijn kan aangehouden worden zo'n 300 liter per 100 m2 per jar. Dat mag ook wel 600 liter om het andere jaar zijn, maar niet een keer in de bijvoorbeeld 5 jaar een grote hoeveelheid geven.
Sommige particuliere paardenhouders laten de mest ophalen door een vriendelijke boer in de buurt. Vaak is dit tegen betaling. Maar sommige boeren halen kosteloos de mest op omdat ze de vaste mest gebruiken als bodemverbeteraar voor hun landbouwgrond.
Een paard mest ongeveer 15 keer per dag. Mest jouw paard nou vaker of juist minder vaak is dat geen reden tot paniek zolang dit maar normaal is voor jouw paard.
In plaats van oude stalmest kunt u ook gedroogde koemest of een gemengde organische mest gebruiken. Voorjaar: Maak in het voorjaar de grond los met een riek en hark deze dan aan. Na de oogst: Strooi na de eerste oogst nog wat bloedmeel om voldoende stikstof in de grond te krijgen.
De composthoop slinkt naar mate de tijd vordert. In de zomer verkrijg je in drie maanden goede compost en in de winter moet je ongeveer 6 maanden aanhouden.
Als je de mest op een bult legt zal het vanzelf beginnen te verteren. Dat kun je op koude dagen goed zien door de warmte die er af komt. Goed verteerde paardenmest kun je, afhankelijk van de omstandigheden, pas na een jaar verwerken.
Organische meststoffen zijn veruit het beste, maar waarom organisch. Organische mest van Ecostyle gebruik ik al tientallen jaren omdat het puur organisch is en veel meststoffen zijn ook nog eens verrijkt met micro-organisme die het bodemleven stimuleren.
In paardenmest zitten onder andere stikstof, magnesium, fosfaat en kalium en daar zijn planten en bloemen dol op. Verder heeft paardenmest een hoog waterbindend vermogen, hierdoor zal de grond minder snel opdrogen. Ook het zuurgehalte van de bodem wordt verminderd.
In de moestuin (volle grond)
Aardbeien wortelen graag in een luchtige, humusrijke en vochthoudende grond. In de meeste gevallen doe je er daarom goed aan om bij het plantklaar leggen van de grond een extra hoeveelheid DCM Gedroogde Koe-Kippen-Paardenmest in te werken.
Want paardenmest en koemest zijn twee waardevolle organische meststoffen die uw planten precies geven wat ze nodig hebben. Namelijk uitermate belangrijke, maar o zo vaak ontbrekende voedingsstoffen.
Gecomposteerde kippenmest is een uitstekende meststof voor groenten, kruiden, bomen en andere gewassen. Het levert stikstof, fosfor en kalium en verbetert de bodem op verschillende manieren.
Een pony of paard produceert op jaarbasis resp. 29,3 en 53,7 kg stikstof en resp. 11,7 en 22,4 kg fosfaat. Afhankelijk van de frequentie van mesten, soort strooisel en aantal uren weidegang zal een pony/paard tussen de 4,4 en 15 m³ stalmest produceren.
Compost is in principe voor elke plant te gebruiken. Echter moet je wel uitkijken met planten die houden van zure grond (bijv. conifeer). In tegenstelling tot wat vele mensen denken is compost niet zuur.
Moestuin: Bemest met een mulchlaag van compost vanaf oktober (kleigrond) tot maart (zandgrond), ook bij fruit. Aan het eind van de winter kun je bemesten met een gemengde organische mest voor de moestuin. Ook kun je groenbemesters zaaien.
Het hangt af van uw wensen. Maar gemiddeld betalen onze klanten 60 tot 140 per maand. Bij u kan dit bedrag meer of minder zijn. “Mest is maatwerk.
Hoe en wanneer mestonderzoek? Het is verstandig om bij paarden ouder dan drie jaar twee tot drie keer per jaar mestonderzoek te doen (maart, juni, september) en ze één keer per jaar, in het najaar (oktober/november), standaard te ontwormen met een middel dat ook tegen lintwormen werkt.
Paardenmest opslaan volgens huidige wet- en regelgeving
Zorg ervoor dat uw mestopslag voldoet aan: 100% vloeistofkerende of vloeistofdichte vloer. Opstaande randen en drempels waardoor mestvocht niet in de bodem kan wegvloeien. Op ten minste vijf meter afstand vanaf oppervlakte water, zoals een sloot.
Bereken uw eigen gebruiksruimte De gebruiksnorm is normaal 170 kilogram per hectare per jaar. Heeft u derogatie? Reken dan met 230 of 250 kilogram. Volgens de berekening mag u een bepaalde hoeveelheid stikstof uit dierlijke mest gebruiken.
Op grasland mag tussen 16 februari t/m 31 augustus drijfmest uitgereden worden op alle grondsoorten. Vaste mest mag daarnaast op zand- en lössgrond van 1 februari t/m 15 september worden uitgereden. Op klei- en veengrond mag er vaste mest vanaf 1 februari t/m 30 september worden uitgereden.
Maak van composteren een regelmatig terugkerend tuinklusje en probeer zoveel mogelijk materiaal te recycleren. De composthoop is de afvalbak van je tuin. Alle onkruid, bladeren, grasmaaisel en etensresten komen erop terecht. Het afval ondergaat een omzettingsproces en wordt als meststof weer hergebruikt in de tuin.