onafgebroken (bn) : aan één stuk door, aaneengeschakeld, aanhoudend, achtereen, constant, dag en nacht, de klok rond, doorlopend, non-stop, ononderbroken, onophoudelijk, onophoudend, permanent, voortdurend.
Mensen, maar ook dieren, hebben een zogenaamde biologische klok. Dit is een interne klok die aangeeft wanneer we willen slapen, wakker worden of eten. Deze klok wordt aangestuurd door de hypothalamus, het regelcentrum in de hersenen dat achter de ogen zit.
Het 12-uurssysteem is een manier van tijds-aanduiding. Omdat een gewone analoge klok met de kleine wijzer maar 12 uren aangeeft, zal de kleine wijzer voor een dag van 24 uur dus twee keer rond moeten. Zo heb je dan een 1 uur 's nachts en een 1 uur 's middags.
Hoe komt het toch dat je door je wekker heen slaapt? Waarschijnlijk doordat je nog in een diepe slaapmodus bent. Een wake up light, ook wel lichtwekker genoemd, kan je hierbij helpen.
Te weinig slapen, te vaak wakker worden of te lang wakker zijn. Overdag erg moe en slaperig zijn. Slapen op een ongewoon tijdstip, bijvoorbeeld pas heel laat of vroeg. Last hebben van slaapwandelen, nachtmerries, angstaanvallen, tandenknarsen, onrust in de benen.
De kenmerken van slaapproblemen
Moeite om in slaap te vallen. Regelmatig wakker worden 's nachts en dan moeilijk doorslapen. Te vroeg wakker worden in de ochtend. Vermoeid opstaan.
Het is mogelijk dat als je bijzonder moe bent, de behoefte van je lichaam aan slaap de biologische klok overstemt, zegt hij. Of soms, als je nerveus bent om op tijd wakker te worden, kan stress ervoor zorgen dat je eerder wakker wordt dan je zou willen, zegt Allada.
Via zandlopers en allerlei andere mechanismen werd uiteindelijk het mechanische slingeruurwerk uitgevonden. Vanaf dat moment was de tijd met enige nauwkeurigheid te meten. De uitvinding van de mechanische klok wordt toegeschreven aan de Fransman Gerbert (later paus Silvester II), die leefde rond de 10e eeuw.
Hoe werd tijd vroeger berekend? Door de zon, de maan en de sterren te bestuderen, bepaalden mensen vroeger welk moment van de dag het was en in welke tijd van het jaar ze leefden. Dat was bijvoorbeeld handig voor de landbouw; om op de juiste tijd te kunnen zaaien en oogsten.
In de nacht van zaterdag op zondag is de klok een uur teruggezet, en daarmee is de zomertijd voorbij. De zomertijd is ooit bedacht om mensen meer gebruik te laten maken van het beschikbare daglicht en te laten besparen op elektrische verlichting.
Slimme horloges houden je slaap bij met behulp van twee onderdelen: de bewegingssensor en de hartslagsensor. De resultaten van beide componenten worden gecombineerd, waardoor de smartwatch je nachtrust een score geeft. Hierdoor weet je hoe goed je hebt geslapen volgens het horloge.
Uw biologische klok (ook wel bioritme genoemd) in de hersenen regelt onder andere uw slaap-waakritme of slaapcyclus: dit betekent wanneer u in slaap valt en weer wakker wordt. Wanneer deze klok ontregeld is, raakt uw slaap-waakritme verstoord.
Biologische klok resetten
Elke morgen op precies dezelfde tijd opstaan, óók in het weekend; overdag niet slapen; zoveel mogelijk het normale eetpatroon aanhouden en elke anderhalf uur een paar minuten naar buiten doet al wonderen.
Het mechanisme wat verantwoordelijk is voor dit ritme wordt de biologische klok of circadiane klok genoemd. De hoofd- of masterklok bevindt zich in onze hersenen en wordt gevormd door een kleine groep zenuwcellen in de hypothalamus die hun dagelijks ritme opleggen aan de rest van ons brein en lichaam.
Wanneer iemand depressief is, kan hij maar met moeite uit bed komen. Uit nieuw hersenonderzoek blijkt dat depressie het waak- en slaapritme verstoort en dat is tot op celniveau zichtbaar: de klok loopt niet gelijk.
Het ideale slaapritme is zeker persoonsgebonden. Toch wordt in het algemeen een normaal slaapritme naar voren geschoven dat in wezen voor iedereen goed is: 7 tot 9 uur slaap, waarbij we op een min of meer vast uur gaan slapen en op een vast uur opstaan.
Mensen met een laat chronotype – avondmensen – hebben een tragere klok en gaan van nature dan ook later naar bed. Als avondmensen vroeger naar bed gaan liggen zij waarschijnlijk een hele poos naar het plafond te staren.
Slaap je te weinig, dan heeft dat bijvoorbeeld impact op je organen. En dat niet alleen, langdurig slaaptekort geeft ook meer kans op obesitas, de ziekte van Alzheimer, hart- en vaatziekten, depressiviteit, concentratieproblemen en meer.
Om goed voor je bioritme te zorgen is het belangrijk dat je elke dag rond dezelfde tijd naar bed gaat en voldoende slaapt. Je lichaam volgt een 12 uur nacht en 12 uur dag ritme. Eigenschappen van de nacht zijn, niets eten, donker, kou(der) en rust. De eigenschappen van de dag zijn andersom.
Parasomnie is een verzamelnaam van klachten en verschijnselen van ongewenst gedrag tijdens uw slaap. U doet iets onverwacht, het lijkt of u wakker bent. Denk bijvoorbeeld aan tandenknarsen, praten in uw slaap, bedplassen of slaapwandelen.
De perifere klokken volgen het ritme van de hoofdklok maar kunnen ook door externe factoren zoals de blootstelling aan licht, slaap, voedselinname en fysieke activiteit beïnvloed worden.
Je biologische klok verandert naarmate je ouder wordt. Tieners hebben meer slaap nodig (8 tot 10 uur), omdat hun lichaam druk is met ontwikkelen. Geen wonder dat ze betere cijfers halen als ze op latere tijdstippen toetsen maken. Volwassenen hebben gemiddeld genoeg aan 7,5 uur slaap per nacht.
Zorg voor ritme
Ga elke dag op dezelfde tijd naar bed en sta op dezelfde tijd op, ook in het weekend! Door een patroon met regelmaat weet uw lichaam waar het aan toe is en kan daardoor op een vast tijdstip signalen afgeven waardoor u `s avonds makkelijker in slaap komt en in de ochtend frisser wakker wordt.
Iedereen wordt even snel oud, maar niet iedereen veroudert even snel. Hiermee bedoelen we dat de chronische leeftijd in jaren kan afwijken van hoe oud het lichaam is, de leeftijd van het lichaam noemen we de biologische leeftijd.