Uit de zee komen de belangrijkste ingrediënten van de gastronomie van de Algarve, de vis en de zeevruchten. Tel daarbij de groenten en het fruit op die door de zon een heerlijke smaak hebben gekregen en u heeft alle ingrediënten voor een onvergetelijke gastronomische ervaring.
Eén van de bekendste gerechten is Cataplana de Marisco waarvan verse zeevruchten het hoofdingrediënt zijn! Het gerecht is een soort stoofpotje gevuld met wijn, tomaten, kruiden en allerlei soorten vis afhankelijk van wat er recent gevangen is.
Portugees ontbijt
De Portugezen geven niets om het ontbijt. Het ontbijt is iets wat je snel even tussendoor kan halen op weg naar je werk. Er zijn op straat dan ook heel veel kleine koffietentjes waar je echt heel erg lekkere koffie kan halen met een klein zoet broodje of de inmiddels hier ook bekende Pastel de Nata.
Tussen 13.00 en 15.00 uur wordt er uitgebreid geluncht. Rond 17.00 uur nemen de Portugezen een lanche. Dit is een tussendoortje wat bestaat uit een toast met boter, een taartje of brood met olijven. De meeste restaurants gaan pas vanaf 19.00/20.00 uur open dus dit is dan ook de tijd dat de meeste Portugezen gaan ...
Eten in een restaurant in Portugal is eigenlijk niet eens zo heel veel duurder dan zelf koken. Een driegangenmaaltijd voor 2 personen in een gemiddeld restaurant kost slechts €30. Bestel je de prato do dia in een typisch Portugees restaurant, dan ben je maar €8 kwijt.
Licor Beirão is een zeer beroemd drankje in Portugal, dat in bijna elk Portugees restaurant en café te vinden is. Het wordt gemaakt met een breed scala aan planten, zoals munt, kaneel, kardemom en rozemarijn, wat zorgt voor een complexe en zoete smaak.
Lunchen in Portugal
De Portugese lunch is een stevige maaltijd met drie gangen: een voorgerecht, hoofdgerecht en koffie na. De maaltijd begint vaak met een soepje, zoals caldo verde. Dit is een Portugese soep van groene kool, met aardappel en worst erdoor.
Van noord tot zuid zul je verschillende petiscos aantreffen: aan de kust is het vooral vis en in het binnenland juist meer vlees en kaas. Van schelpen en octopus, tot varkensoren en geitenkaas. Daarnaast staat Portugal bekend om zijn piri piri saus, sardientjespaté, patatas fritas en speciale kazen.
De Algarve staat bekend om haar bijzondere kust, met indrukwekkende kliffen en schitterende brede stranden. Maar ook verder heeft deze regio veel natuurschoon te bieden, zeker in de lente, als de hele Algarve prachtig in bloei staat. In maart bloeien al de eerste orchideeën, oleanders, camelia's en andere bloemen.
1. Ponta da Piedade: het mooiste stuk kust van de Algarve. Grillige rotsformaties in alle kleuren geel en oranje, een knalblauwe zee en prachtige uitzichten over de kust: Ponta da Piedade is misschien wel de mooiste plek in de Algarve. De rotsen liggen een paar kilometer buiten Lagos en zijn makkelijk te bereiken.
Een traditionele Portugese maaltijd bestaat uit vlees of vis gecombineerd met rijst of aardappelen en vaak een salade. Elke regio heeft zijn eigen lokale specialiteiten. In het noorden van Portugal wordt vooral vlees gegeten en in de kustplaatsen, waarvan het land er nogal wat telt, meer vis. Zo ook in Lissabon.
Het is niet verplicht om fooi te geven en vaak staan evt. servicekosten al op de rekening. Uiteraard zal het horecapersoneel een extra bijdrage enorm waarderen. Een extra fooi t.w.v. 5-10% op de rekening zal zeer worden gewaardeerd.
Het meest typische gerecht van Porto is de Francesinha. Deze oervader van de tosti is een behoorlijke stevige lunch kan ik je vertellen. Hij bestaat uit twee sneden brood die rijkelijk belegd zijn met meerdere soorten vlees. Meestal worden hier een stuk rundvlees, knakworsten en een plak ham voor gebruikt.
4) Portugese Sangria de espumante
Bij Sangria denk je misschien allleen aan Spanje. Maar dit licht-alcoholische zomerdrankje komt ook uit Portugal en zie je hier met rode wijn, rosé, witte wijn of espumante.
Het maximale alcoholgehalte in het bloed (BAL) in Portugal voor ervaren bestuurders is 0,5 gram per 100 ml bloed, wat betekent dat u met één gemiddeld glas wijn of één groot bier de limiet zou kunnen overschrijden, maar voor commerciële bestuurders of beginnende bestuurders met minder dan twee jaar rijervaring is het ...
Een kop koffie kost tussen de 1 euro (in een klein stadje weg van het toerisme) en de 2,50 euro (op een terras in een grote stad). Gebakjes zijn heerlijk en kosten vaak minder dan een euro.
Portugal neemt op de Cost of Living Index een plek in de middenmoot in. Leven in Portugal is net iets voordeliger dan in Spanje of Griekenland, en zelfs een stuk goedkoper dan in Duitsland, Italië, Nederland, Frankrijk of de Scandinavische landen.
Kleding en schoenen zijn doorgaans goedkoper dan in Nederland.