Na plaatsing wordt gewacht tot de ballon er spontaan uitvalt. Dan is er namelijk een paar centimeter ontsluiting en kunnen de vliezen worden gebroken. Meestal duurt dit ongeveer 12 uur maar soms kan het ook tot 48 uur duren.
Een ballonkatheter mag maximaal 48 uur blijven zitten.
Door de druk van het ballonnetje krijg je ontsluiting. Er komen dan ook vanuit de baarmoeder en de baarmoedermond natuurlijke hormonen vrij die de rijping versnellen. De katheter blijft 24 uur zitten. Je kunt gewoon rondlopen en douchen.
In de meeste gevallen verliest u de ballon binnen 24 uur maar het zou ook 48 uur kunnen duren. Wanneer de ballon er thuis spontaan uit valt mag u deze weggooien. De volgende ochtend komt u dan zoals afgesproken naar het ziekenhuis. Bij twijfel of vragen kunt u altijd naar de verloskamer bellen.
De ballon helpt je baarmoeder om hormonen aan te maken. De hormonen zorgen ervoor dat je ontsluiting krijgt en dat je baarmoedermond zacht wordt. De ballon blijft in je baarmoedermond zitten. Meestal controleert de verloskundige of gynaecoloog de volgende dagen of je baarmoedermond al open en zacht genoeg is.
Soms kan het dan nog even duren voordat je gaat bevallen. Het verloop van een inleiding kan erg verschillen qua duur. Als je baarmoedermond bij het inwendig onderzoek onrijp is, kan de inleiding enkele dagen duren. Als de inleiding start met het breken van de vliezen, dan wordt je baby vaak binnen 24 uur geboren.
Dit zorgt ervoor dat de urinekatheter op zijn plek blijft zitten. Door het plaatsen van de ballonkatheter gaat het lichaam het hormoon prostaglandine afgeven, dat voor rijping van de baarmoedermond zorgt. Het rijpingsproces kan ongemerkt verlopen of samengaan met contracties (weeën).
Het inbrengen van de ballon is niet pijnlijk. Het speculum onderzoek wordt door vrouwen vaak wel als onaangenaam maar niet heel pijnlijk ervaren.
Bij een tweede kindje kun je al een paar centimeter ontsluiting hebben voordat de bevalling überhaupt begonnen is. Het is vrij normaal dat je bij een tweede, door de voorweeën, al een week of wat rondloopt met bijvoorbeeld 2-3 centimeter ontsluiting.
Soms lukt het rijp maken van de baarmoedermond niet binnen een dag en kan dit meerdere dagen duren. De gynaecoloog of verloskundige bespreekt met u wat er dan gedaan wordt.Er kan bijvoorbeeld opnieuw een ballonkatheter worden ingebracht of er kunnen opnieuw medicijnen worden gegeven.
Bij een inleiding brengt men de weeën op gang en controleert men de conditie van moeder en kind. Het op gang brengen van de weeën gebeurt vaak door middel van een infuus.Je krijgt een naaldje in een bloedvat van je hand of onderarm en daarop wordt een dun slangetje aangesloten.
Hoe gaat vliezen breken? Dit is er nodig om je vliezen te kunnen breken: Je baarmoedermond staat 2 tot 3 centimeter open (ontsluiting). Je baarmoedermond is zacht.
Als u niet naar huis mag na het inbrengen van de ballon, wordt u op de afdeling verloskunde opgenomen. Het is wachten totdat u de ballon verliest. Wanneer dit gebeurt, betekent dit meestal dat er 2-3 cm ontsluiting is.
De constante aanwezigheid van het catheteruiteinde en het ballonnetje kunnen irritatie van de blaaswand geven. Soms reageert de blaas hierop met verkramping, dit geeft buikpijnklachten. Daarnaast kan de geïrriteerde blaaswand extra slijm gaan vormen als reactie op dit lichaamsvreemde object.
Je kunt al weken van tevoren 2-3 cm ontsluiting hebben zonder dat je echt weeën hebt, vaak heb je wel last gehad van voorweeën. Als de bevalling dan echt begint heb je al een voorsprong en hoef je die eerste 4 cm, die bij het eerste kindje soms zo lang duren, niet meer te gaan.
Na een inleiding in de avond bleken de baby's in een betere conditie ter wereld te komen. Er waren minder complicaties, zoals ademhalingsproblemen, en er vonden minder opnames van de baby's plaats ter observatie.
Als de ballonkatheter na het inbrengen nog niet het gewenste effect heeft gegeven, krijgt u de volgende dag een tablet met misoprostol. Dit neemt u via de mond in. De ballon blijft in principe tot 48 uur zitten.
Je verloskundige of arts meet tijdens een vaginaal toucher de ontsluiting. Met de wijs- en middelvinger voelt ze in je vagina hoeveel ruimte er is in de baarmoedermond. Afhankelijk van hoe ver de wijs- en middelvinger van elkaar geopend kunnen worden tijdens dit onderzoek, schat ze hoeveel ontsluiting er is.
De verloskundige regelt deze afspraak voor je. Wanneer de ballonkatheter er niet vanzelf uitvalt en je hebt tussentijds geen spontane weeën of gebroken vliezen gekregen dan zal ongeveer 24-36 uur na het plaatsen van de ballonkatheter de verloskundige bij je thuis langskomen.
Door het plaatsen van deze ballon zou ik hopelijk binnen een paar dagen ingeleid kunnen worden, mits deze voor minstens drie cm ontsluiting zou zorgen. Hoe lang dit ging duren, wist niemand. Bij sommige vrouwen valt de ballon er al snel uit en is er voldoende ontsluiting.Echter zou het ook een paar dagen kunnen duren.
Om te kunnen inleiden moet de baarmoedermond rijp zijn, dat wil zeggen dat de baarmoedermond al wat is verweekt en verstreken. Om dit te kunnen bepalen zal de gynaecoloog eerst een inwendig onderzoek doen. Een onrijpe baarmoedermond is een paar centimeter lang en voelt stug aan, er is nog geen ontsluiting.
'Zo'n snelle bevalling noemen we wel een stortbevalling', vertelt verloskundige en Ouders van Nu expert Karlijn Janssen. 'Er bestaat geen harde definitie voor, maar ik zou spreken van een stortbevalling als de bevallingsduur bij een eerste kind minder is dan zo'n drie tot vier uur', zegt ze.
Dansen, bewegen, wandelen
Bewegen is altijd goed, zowel in de zwangerschap als tijdens de bevalling. Tijdens de bevalling kan bewegen er zelfs voor zorgen dat de bevalling sneller gaat. Ga om de bevalling op te wekken wandelen, fietsen of zet een feel good muziekje op en ga lekker dansen.
De knip wordt gezet door een verloskundige of gynaecoloog en is bedoeld om het hoofdje van de baby sneller geboren te laten worden of om ernstig uitscheuren te voorkomen. De knip is meestal tussen de 2,5 en 7,5 centimeter groot.