Het signaal dat gebruikt wordt voor mobiel internet via 3G, 4G en het toekomstige 5G is ook een elektromagnetische golf.
De risico's zijn nog onduidelijk: er is geen wetenschappelijk onderzoek dat bewijst dat de straling gevaarlijk is, maar er is ook geen onderzoek dat schadelijke effecten uitsluit. Dat wil zeggen: de effecten op de langere termijn. Want er is wel bewezen dat 4G straling op korte termijn niet schadelijk is.
Toestellen met 5G produceren dezelfde soort straling als toestellen met de oudere 2G, 3G en 4G. Het gaat om zogenoemde niet-ioniserende straling. Dat stralingstype ligt lager op het spectrum dan de ioniserende straling van röntgenstralen of radioactieve straling en heeft niet dezelfde gezondheidseffecten.
De belangrijkste vernieuwing is dat 5G op een veel hogere frequentie kan functioneren dan voorganger 4G. Een hogere frequentie heeft als voordeel dat je in dezelfde periode meer informatie kunt versturen en ontvangen. Het nadeel is dat het signaal minder krachtig is en slechter door vegetatie, muren of water beweegt.
De meeste waarden liggen tussen 0,1 W/kg en 1,5 W/kg. De officiële grenswaarde in Europa voor de SAR van een gsm is 2 W/kg. Het CE-teken is een bewijs dat een gsm is getest en voldoet aan de Europese veiligheidsnormen. In sommige landen wordt een bijkomend label gegeven aan mobiele telefoons met een lagere SAR-waarde.
Er zijn geen overtuigende bewijzen dat slapen met je mobiele telefoon naast je bed kanker veroorzaakt. Staat je gsm uit of staat hij in vliegtuigmodus, dan is er absoluut geen risico. Staat je gsm wel aan, dan maakt hij geregeld contact met een zendmast. Maar die straling is verwaarloosbaar.
Het is niet aangetoond dat blootstelling aan 4G en 5G van je mobiele telefoon ongezond is. Of dat je er kanker van kunt krijgen. Er wordt nog wel onderzoek naar gedaan. Het lijkt niet waarschijnlijk.
Als je op je smartphone via wifi verbonden bent geeft dat veel meer straling dan via mobiele data bij goed bereik. Dit komt doordat de mobiele verbinding (3G/4G etc.) wel een zendvermogen-regeling heeft en de wifi niet.
Wetenschappelijk onderzoek heeft onder die grens geen gezondheidseffecten gevonden. In Nederland is de sterkte van het elektromagnetische veld overal onder de grens. En dat blijft dus ook zo als er 5G is.
Er zijn verschillende soorten elektromagnetische straling. Elektromagnetische straling wordt veroorzaakt door: gsm-gebruik, wifi (draadloos internet), babyfoons, draadloze telefoons of andere draadloze apparaten, …
Draadloze Wifi-routers zenden elektromagnetische straling uit in een lage gigahertz-frequentie. Deze frequentie kan niet direct onze cellen verhitten en wordt daarom als niet zo gevaarlijk gezien.
“5G is absoluut veiliger dan 4G, maar het is aan de bedrijven zelf om de veiligheid van de toepassingen te waarborgen”, besluit Doorenspleet. “Security is niet iets wat je achteraf toevoegt.
Ter vergelijking: 4G haalt gemiddeld een downloadsnelheid van 20 megabit per seconde (Mbps).Wifi-netwerken zitten zo rond de 44 Mbps. Wat dat concreet betekent? Download je een HD-film van zo'n 650 MB dan duurt dat met 4G zo'n twee minuten, met wifi een minuut en met 5G maar een luttele 5 seconden.
4G zal nog minstens 10 jaar bestaan, dus 5G zal 4G niet snel laten verdwijnen. 4G technologie is daarnaast zeer stabiel. 5G is opwindend en in opkomst. Laten we het hebben over de voordelen van 5G en andere belangrijke overwegingen bij het plannen van uw 5G reis.
4G is een slimme keuze als je zuinig bent op je data. Met 4G verbruik je namelijk minder data in dezelfde tijd dan met 5G. Dat komt omdat je met 5G in 10 minuten meer websites kan bezoeken. Zo heb je met 4G misschien een kleinere bundel nodig voor je Sim Only abonnement dan wanneer je 5G zou hebben.
Wifi kan slapeloosheid veroorzaken
Wanneer u moeite heeft om in slaap te komen of s 'nachts regelmatig wakker wordt, kan dat te maken hebben met uw Wifi. Vooral mensen die Wifi gebruiken vlak voordat ze gaan slapen, hebben vaak klachten over hun slapen en lijden aan slapeloosheid.
Gammastraling heeft een hoger doordringend vermogen en kan dat wel. Bij inwendige besmetting zal alfastraling de organen juist wel bestralen en is dan erg schadelijk. De eigenschappen van bètastraling zitten tussen die van alfastraling en gammastraling in.
De straling die wordt gebruikt voor wifi heeft een lage frequentie (2,4 of 5 GHz). De sterkste WiFi-straling die wordt gebruikt bij draadloze netwerken is qua energie 100.000 keer zwakker dan zichtbaar licht! Veruit de meeste straling die door moderne technologie geproduceerd wordt is niet-ioniserend.
Voor zover bekend zijn elektromagnetische velden niet gevaarlijk voor de gezondheid van mensen.
De iPhone is getest en voldoet aan de geldende blootstellingslimiet voor radiogolven (RF-straling). Het specifiek absorptietempo (SAT) is de snelheid waarmee het lichaam radiogolven absorbeert.
UV-B wordt grotendeels tegengehouden, maar dringt toch door tot de aarde. Dit is de meest belangrijke veroorzaker van huidverbranding en -kanker. Deze straling kan dus heel gevaarlijk zijn! UV-A is daarentegen het minst schadelijke soort, maar ook een te hoge dosis UV-A kan zeer negatieve gevolgen hebben voor uw huid.
Gammastraling is de energiekste straling die er bestaat, radiostraling de zwakste. Eén gammafoton draagt miljoenen malen de energie van een foton zichtbaar licht.