Het Groene Boekje schrijft voor dat namen van feestdagen en feesten altijd een hoofdletter krijgen.
De goede schrijfwijze is dus Pasen. Ook de volgende feestdagen schrijf je met een hoofdletter: Kerstmis, Nieuwjaar, Pinksteren, Goede Vrijdag, Hemelvaart, Oud en Nieuw, Loofhuttenfeest, Suikerfeest, Bevrijdingsdag, Moederdag, Sinterklaas, Koninginnedag, Valentijnsdag.
Namen van feestdagen, (religieuze) feesten en gedenkdagen krijgen een hoofdletter. Behalve voor Hemelvaart en Hemelvaartsdag geldt dat bijvoorbeeld voor: Pasen, Kerstmis, Suikerfeest, Offerfeest, Chanoeka, Moederdag en Nieuwjaar.
Schrijf woorden waarmee we de tijd indelen, zoals dagdelen, dagen, maanden en seizoenen, klein. Ze worden als soortnamen beschouwd.
De correcte spelling is Pasen, met een hoofdletter.
Officiële namen van feestdagen, zoals Pasen, schrijven we met een hoofdletter. Samenstellingen met namen van feestdagen schrijven we klein: paasfeest, paasvakantie, paasmaandag, paasbloemen.
Officiële namen van feestdagen, zoals Kerstmis, schrijven we met een hoofdletter. Niet-officiële en informele namen, zoals kerst, schrijven we met een kleine letter. Samenstellingen met kerst schrijven we klein: kerstavond, kerstbal, kerstdag, kerstfeest, kerstkaartje, kerstvakantie.
Als we verwijzen naar de feestdag, krijgen Hemelvaart en Hemelvaartsdag een hoofdletter. Officiële namen van feestdagen schrijven we met een hoofdletter. Mijn nichtje doet haar eerste communie met Hemelvaart. Hemelvaartsdag valt dit jaar op donderdag 9 mei.
Niet alle eigennamen worden met een hoofdletter geschreven: namen van (cultuur)historische perioden (middeleeuwen, barok) krijgen een kleine letter, evenals de namen van de maanden en de dagen van de week (maandag, januari). In andere talen gelden voor dergelijke eigennamen soms andere conventies.
De namen van de maanden worden klein geschreven.
Maanden, weekdagen en feestdagen
De namen van de dagen van de week en van de maanden van het jaar worden met een hoofdletter geschreven. Dat geldt ook voor feestdagen. De namen van seizoenen worden niet met een hoofdletter geschreven.
Samenstellingen met Nieuwjaar krijgen een kleine letter: nieuwjaarsbrief, nieuwjaarsdag, nieuwjaarswens. In de nieuwjaarswens Gelukkig nieuwjaar schrijven we nieuwjaar met een kleine letter.
De correcte spellingen zijn Valentijnsdag en valentijn. Officiële namen van feestdagen, zoals Valentijnsdag, krijgen een hoofdletter. Niet-officiële en informele namen, zoals valentijn, krijgen een kleine letter. Samenstellingen met namen van feestdagen schrijven we klein: valentijnsdagcadeau, valentijnskaart.
Dit gaat over een langere periode en wordt dus niet gezien als een officiële naam van een feest, dus geschreven met kleine letters. Zonder hoofdletter: kerstfeest, eerste kerstdag, tweede kerstdag, kerstavond, kerst, kerstontbijt, kerstviering, kerstboom, kerstversiering, advent, adventsperiode.
Het Groene Boekje schrijft voor dat namen van feestdagen en feesten altijd een hoofdletter krijgen. Je schrijft dus Pasen en niet pasen. Maar let op: als het gaat om informele aanduidingen van diezelfde feestdagen, schrijf je een kleine letter. Dus schrijf je geen Tweede Paasdag, maar tweede paasdag.
(2) Vrolijk Pasen! Ook als de wensformule in een zin gebruikt wordt met een onbepaald lidwoord ervoor, is de onverbogen vorm het gebruikelijkst. (3) Mijn ouders wensten me een vrolijk Pasen. Vergelijkbare voorbeelden zijn zalig(e) Pasen en zalig(e) Kerstmis.
Goede Vrijdag is een dag uit de Goede Week, de week voor Pasen. Op deze dag herdenken christenen de dood van Jezus aan het kruis.
De namen van de dagen van de week worden klein geschreven.
Schrijf je de maand oktober/october met een c of met een k? En is de kleine letter juist of moet het een hoofdletter zijn? De juiste spelling van de tiende maand is oktober, met een k en een kleine letter.
De afkortingen van de maanden bestaan meestal uit de eerste drie letters van de naam: januari wordt jan, februari wordt feb, enz. Na die drie letters mag een punt worden gezet, maar verplicht is dat niet. Van enkele maanden bestaat ook een alternatieve, vierletterige afkorting.
In het Latijn heette de dinsdag dies Martis: de dag van Mars, de oorlogsgod. woensdag: genoemd naar Wodan, de Germaanse oppergod. Bij de Romeinen was woensdag de dies Mercurii: de dag van Mercurius, de god van de handel en winst.
Franse is een afleiding van de aardrijkskundige eigennaam Frankrijk. Aardrijkskundige namen én hun afleidingen schrijf je altijd met een hoofdletter.
Historische gebeurtenissen krijgen een hoofdletter.
Nog een aantal officiële benamingen die we met een hoofdletter schrijven zijn: Aswoensdag, Bevrijdingsdag, Boekenweek, Chanoeka, Driekoningen, Goede Vrijdag, Hemelvaart, Hemelvaartsdag, Koninginnedag, Koningsdag, Lichtfeest, Lieve-Vrouwedag, Loofhuttenfeest, Moederdag, Offerfeest, Pesach, Prinsjesdag, Rozenkransfeest, ...
Hoofdletterregels feestdagen
Samenstellingen of afleidingen van het woord krijgen een kleine letter. Zo schrijven we eerste kerstdag en tweede kerstdag met een kleine letter. Ook kerstavond, kerstochtend, kerstontbijt krijgen geen hoofdletter.
De correcte spelling is Vaderdag, met een hoofdletter. Officiële namen van feestdagen, zoals Vaderdag, schrijven we met een hoofdletter. Samenstellingen met Vaderdag schrijven we klein: vaderdagcadeau.