Papier wordt van origine gemaakt van vezels (ook wel cellulose genoemd) uit hout van bomen. Dit hout kom uit zogenoemde productiebossen, ook wel houtakkers genoemd. Dit zijn gecertificeerde en duurzaam beheerde bossen waar het hout wordt geoogst: een duurzame, hernieuwbare grondstof voor vele producten.
De houtvezel is de belangrijkste grondstof voor papier en karton. Houtvezels kunnen worden verkregen uit hout en oudpapier. Inmiddels is oudpapier de belangrijkste bron voor nieuw papier en karton. 86% van het in Nederland gemaakte papier en karton bestaat uit oudpapier.
De grondstof voor papier bestaat uit pulp. Dit zijn meestal houtvezels die zijn bewerkt en aangevuld met bindmiddelen en hulpstoffen om ze geschikt te maken voor de papierproductie. Er kunnen ook andere vezels worden gebruikt of toegevoegd, zoals vezels uit textiel of gras.
De meest gebruikte vulstoffen zijn krijt (calciumcarbonaat) en chinaklei (kaolien). Om de vulstof aan de vezels te doen hechten dient een toegevoegd retentiemiddel. Om papieren minder doorzichtig te maken kan titaandioxide worden toegevoegd aan het papier.
Om papier en karton te kunnen produceren, is cellulose een belangrijke grondstof ofwel basisingrediënt. Zoals je misschien wel weet, wordt papier gemaakt van 'houtpulp'. Dit is een ander woord voor cellulose. Overige synoniemen voor cellulose zijn: 'pulp', 'papierpulp' en 'papiervezel'.
Pulp vormt de basis van papier en kan op twee manieren aangemaakt worden: Naald- of loofboomhout wordt versnipperd en vermalen tot losse vezels. Door toevoeging van water ontstaat pulp. Bij het winnen van de vezels (die voornamelijk uit cellulose bestaan) uit hout komt lignine vrij.
Papiervisjes zijn kleine langwerpige insecten die tot de groep Franjestaarten behoren, een groep van primitieve ongevleugelde insecten. Papiervisjes hebben hun naam te danken aan de visachtige manier waarop ze voortbewegen en het voedsel waar ze van leven, namelijk papier.
Papier en karton hebben een natuurlijke oorsprong, gemaakt van hout van bomen. En steeds vaker ook van alternatieve (agrarische) vezels, zoals suikerbiet, grassen of paprikaplanten.
China geldt als het land waar papier zoals wij dat kennen werd uitgevonden.
Een (optische) witmaker (opwitter) wordt gebruikt om het papier witter te maken. Het effect van een opwitter is dat straling uit het onzichtbare ultraviolette deel van het spectrum wordt omgezet in zichtbaar blauw licht. Een blauwe toon in wit geeft een gevoel van verhoging van de witheid.
De papierindustrie is de op vier na grootste energieverbruiker ter wereld. Niet alleen omdat er bomen worden gekapt om papier te maken, maar ook omdat er fossiele brandstof en chemische stoffen nodig zijn om papier te produceren.
Papier is wanneer het materiaal een gewicht heeft van 16 gram per m2 tot 179 gram per m2. Karton is wanneer het materiaal een gewicht heeft van 180 gram per m2 tot 600 gram per m2. Dik Karton noemen ze het wanneer het boven de 600 gram per m2.
Volgens veel bronnen is T'sai Lun de uitvinder van papier zoals we dat nu kennen. In 105 voor Christus ontdekte hij dat je papier kunt maken door vezels van verschillende producten, zoals boomschors, oude lappen en visnetten met water te mengen en te laten drogen.
6.700 bomen
Maar de website papierenkarton.nl schat dat één boom ongeveer 60.000 A4'tjes kan leveren. (Met de terechte toevoeging: 'Let wel, dit is een heel algemeen rekenvoorbeeld en geldt voor papier dat is gemaakt van verse houtvezels. ') Voor 400 miljoen printjes zijn dus bijna 6.700 bomen nodig.
Het woord papier verwijst naar de papyrusplant. Aan de waterkant van rivieren in het Midden-Oosten, zoals de Nijl, groeit de papyrusplant. Het 'papier' van de plant werd eerst door de Babyloniërs gebruikt, daarna door de Egyptenaren en vervolgens door Grieken en Romeinen.
Daarnaast wordt papier behandeld met vele chemische stoffen, die niet bedoeld zijn voor consumptie. Ook de inkt op bijvoorbeeld krantenpapier is niet eetbaar. Het is dus geen goed idee om papier te eten.
Nieuw papier wordt gemaakt van cellulose (pulp), een belangrijk bestanddeel van hout. Zowel gerecycled papier als nieuw papier heeft water en energie nodig voor de productie.Dat zorgt voor milieubelasting. Het kost evenveel energie om papier te maken van oudpapier als van hout.
Zo lusten verschillende vogels waaronder de gierzwaluw, wespendief en grauwe vliegenvanger graag een wesp. Maar ook kikkers, spinnen en andere insecten zoals libellen doen zich graag tegoed aan een stekelige maaltijd.
Wespennesten van sociale wespen worden gemaakt van een soort papier. De wespen kauwen hout kapot, vermengen dit met speeksel en er ontstaat een soort van papier maché. De werksters gaan vervolgens voor de koningin verder aan het nest bouwen, en voorzien de raten van prooi.
Wilde dieren zijn alle dieren die van nature in het wild voorkomen, behalve productiedieren, honden en katten.
Linnenpersing wordt gemaakt van ECF (Elementary Chlorine Free) pulp. De kleur van dit papier is helderwit en oogt daardoor erg fris. Kleuren komen hierdoor extra mooi uit. Linnenpersing is ongestreken, dus perfect beschrijfbaar en bestempelbaar.
Blauw: papier en karton
Oud papier en karton kom je veel tegen bij bedrijven.
Papier of plastic? Papier lijkt een milieuvriendelijker verpakkingsmateriaal dan plastic. Een kilo papier veroorzaakt minder broeikasgassen dan een kilo plastic en de grondstof (hout) is bovendien hernieuwbaar. Maar voor papier heb je wel productiebossen nodig en die nemen veel ruimte in.