Eigen soortenWereldwijd zijn er meer dan 7.000 verschillende soorten appels. De populairste soorten die in Nederland geteeld worden zijn Elstar, Jonagold, Goudrennette, Golden Delicious en Cox's Orange Pippin. Ze komen voornamelijk uit de Betuwe, in Gelderland.
Er is keuze genoeg met onze eigen Elstar, Jonagold, Jonagored, Cox (Orange Pippin), Golden Delicious, Goudreinet, Delcorf, Alkmene, Rubens, Junami en Kanzi. Hollandse appels worden in de late zomer en herfst geoogst. De Nederlandse Elstar is van september tot en met juni verkrijgbaar.
Er bestaan onzettend veel verschillende soorten appels. Wereldwijd bestaan er maar liefst 7.000 verschillende soorten appelrassen, gigantisch veel dus! Hieronder lichten we een aantal bekende appelsoorten toe.
Welke appel je het best uit de hand eet, hangt af van jouw persoonlijke voorkeur. Hou je van zoet? Ga dan voor Jonagold, Pink Lady, Golden Delicous of Royal Gala.
De vijf soorten appels die zorgen voor de lekkerste appeltaart zijn: Elstar, Goudrenetten, Jonagold, Granny Smith en Cox Orange. Bij het maken van een appeltaart is het namelijk belangrijk dat de appel niet te vochtig is, zodat de appel zijn stevigheid behoudt na het bakken.
Twee bestanddelen van appels die van belang lijken voor onze gezondheid zijn flavonoïden en fenolen – en de hoeveelheid daarvan kan per appelsoort flink variëren. Onder de gezondste appelsoorten bevinden zich Fuji, Red Delicious, Northern Spy, Gala, Honeycrisp en Granny Smith.
De Elstar is een kruising tussen de Golden Delicious en de Ingrid Marie. De appel is friszoet, sappig en de bite neigt naar krokant. Wil je een appelcake met een goede bite? Dan is de Elstar de juiste keuze.
De nieuwe Jazz-oogst is met € 2,19 (actieprijs) de duurste gangbare appel van dit moment, blijkt uit het prijsoverzicht.
Appels staan net als ander fruit in de Schijf van Vijf. Voor volwassenen geldt het advies om minimaal 2 porties fruit per dag te eten. Dat komt neer op 200 gram fruit of meer.
Elstar. Een appeltje van Hollandse bodem: de Elstar is een Nederlandse appelsoort. Neerlands trots is een kruising die sinds 1950 niet meer weg te denken is uit de schappen. Deze milde appel is vrij zacht van structuur en zoetzuur van smaak.
Greenstar – groene dresseerappel (vanaf oktober)
Greenstar is een grasgroene, friszure appel (kruising tussen Granny Smith en Delbare Estivale) waarvan het vruchtvlees niet verkleurt. Hij behoudt bovendien lang zijn knapperigheid.
Elstar werd oorspronkelijk gekweekt in Nederland. De eerste ontdekking is gedaan door Arie uit Elst. Vandaar ook de naam. De Elstar is nu overal in Europa verkrijgbaar.
Van midden september tot juni komt de Elstar uit Nederland. Onze telers leveren bijna allemaal al jaren aan Albert Heijn. De meeste Elstar groeit in Zeeland in het gematigde klimaat tussen de scheldes en in het bekende fruitteeltgebied de Betuwe.
Welke appels gebruik je voor appelmoes? De meest gebruikte appels voor het maken van appelmoes zijn Jonagold, Goudrenet, Elstar, Cox en Golden Delicious. Je kunt bij het maken van appelmoes kiezen voor een soort appels, maar een combinatie van meerdere appels is ook goed mogelijk.
Topaz. Topaz is heerlijke vaste, frisse, sappige appel. Qua uiterlijk lijkt de Topaz een beetje op de Elstar: hij heeft ook een donkerrode blos op zijn geelgroene wangen. Wat de soort zo bijzonder maakt, is dat Topaz bijna nooit last van ziektes heeft.
Rode appels: Braeburn, Gala en Red Delicious
Maar de Braeburn bevat te veel vocht, waardoor deze niet geschikt zijn om mee te bakken. Het vocht trekt in het gebak en daardoor lijkt het niet gaar. Gala appels zijn ook niet geschikt: de smaak is te vlak voor in een appeltaart of appelcake.
Het beste kun je gaan voor een zachte appel, die makkelijk uit elkaar valt tijdens het koken. Kies bijvoorbeeld de Goudreinet of de Elstar. Zorg dat je een zoetige appel gebruikt en geen zure.
net als andere basisproducten zoals rode paprika (41) en broccoli (34). Maar als het om fruit gaat, is de gezondste… de tomaat. Ja, botanisch gezien worden tomaten als fruit beschouwd. Ze scoren een 20 op de schaal van de CDC, net onder wortelen en vlak boven citroenen.
Appels zitten vol goede voedingsstoffen en zijn rijk aan antioxidanten. Van alle soorten fruit onttrekken appels het beste vet en overtollig vocht uit de ingewanden. Daarnaast zorgt de schil voor een schurende werking in de darmen, waardoor vet en afvalstoffen makkelijk kunnen worden afgevoerd.
Maar wat is de appel met het minste suiker? Na wat research bij een grote supermarkt blijkt dat er in de Granny Smith 10 gram suiker op de 100 gram in zit, Goudreinette idem dito, evenals Elstar en JonaGold. Kortom, we gaan ervan uit dat er 10 gram suiker 100 gram appel zit.
De appel moet niet te sappig zijn. Wanneer je een sappige appel gebruikt in een appelcake, zakt de cake in en wordt deze vochtig of klef. En dat wil je natuurlijk niet. Kies daarom voor een stevige en zoetzure appel, zoals de Jonagold, Elstar of Goudreinet.
Ook geschikt. Granny Smith, Cox, Gala en Golden Delicious zijn andere appelrassen die ook geschikt zijn om mee te bakken. Over het algemeen stevige friszure appels.
Appels geven een lekkere frisse bite aan je salade! Voor salades kan je het best de knapperige Junami of Fuji gebruiken. Deze appels zijn friszuur van smaak en lekker stevig. Maar ook de Rubens en Royal Gala doen het goed in salades.