Als je een uitbater bent van een gelegenheid die toegankelijk is voor het publiek, moet je verplicht een objectieve aansprakelijkheidsverzekering afsluiten bij een erkende verzekeringsmaatschappij.
De term 'objectieve aansprakelijkheid' betekent dat een slachtoffer van een brand of een ontploffing uw schuld niet hoeft te bewijzen. U moet de schadelijder dus steeds vergoeden, zelfs als u geen fout begaan hebt. Daarom bent u ook verplicht deze verzekering af te sluiten.
Heeft u een auto, motor, scooter, brommer of snorfiets? Dan moet u volgens de Wet aansprakelijkheidsverzekering motorrijtuigen (Wam) een WA-verzekering afsluiten. Dit kunt u doen bij de meeste verzekeraars. Als uw motorrijtuig schade veroorzaakt dekt een WA-verzekering deze in de meeste gevallen.
In theorie is de eigenaar van een gebouw altijd degene die aansprakelijk is voor de brandschade. Toch zijn er twee uitzonderingen op deze regel: De brand werd veroorzaakt door een derde of door een defect toestel. Het gebouw wordt bewoond door huurders.
Aansprakelijkheid vereist echter ook een subjectief element: de schuld. De fout moet nl. aan de schadeverwekker kunnen verweten worden; deze moet zich bewust (kunnen) geweest zijn van de draagwijdte van zijn daden. Naast het feitelijk gedrag, de ”objectieve' fout, is dus ook de ”subjectieve' toere- kenbaarheid vereist.
We spreken dan van wettelijke aansprakelijkheid: de wet bepaalt wiens schuld dit is en wie de schade dus moet vergoeden. Voorbeelden hiervan zijn de aansprakelijkheid van ouders voor gedragingen kinderen, evenals dat voor de gedragingen van huisdieren de bezitter of eigenaar in de regel aansprakelijk is.
De vereisten
Voor het slagen van een actie uit onrechtmatige daad moet aan vijf eisen zijn voldaan: onrechtmatigheid, toerekenbaarheid, schade, causaliteit en relativiteit.
De aansprakelijkheidsverzekering is niet verplicht. U mag dus zelf weten of u zich voor schade aan anderen wilt verzekeren. Nou zijn Nederlanders wel vaak oververzekerd, maar dit is er toch wel eentje in de categorie 'sterk aangeraden'.
Iemand kan aansprakelijk worden gesteld als diegene onrechtmatig gehandeld heeft, ook wel een onrechtmatige daad genoemd. Dit betreft situaties waarin de dader een fout heeft gemaakt waarin hij/zij iets had kunnen veranderen om het te voorkomen.
Wanneer je schade wil verhalen op een tegenpartij moet je iemand eerst aansprakelijk stellen voor de schade. Dit gebeurt altijd schriftelijk. De gegevens van de tegenpartij worden uitgezocht en de tegenpartij wordt officieel aansprakelijk gesteld. Het is belangrijk dat dit zo snel mogelijk gebeurt.
Vanaf 1 juli 2018 geldt de nieuwe wet Peeters-Borsus, waarbij alle ruwbouwaannemers verplicht worden een verzekering 10-jarige aansprakelijkheid af te sluiten.
Aansprakelijkheid uitsluiten: Aansprakelijkheid betekent dat een partij probeert een bedrag te verhalen, ofwel een vordering heeft. Door een exoneratiebeding op te nemen in een overeenkomst of in algemene voorwaarden kan aansprakelijkheid worden uitgesloten.
Wettelijke aansprakelijkheid: Aansprakelijkheid die in de wet staat. Schuldaansprakelijkheid: Aansprakelijkheid die door eigen handelen is veroorzaakt. Risicoaansprakelijkheid: Aansprakelijkheid voor schade die door een ander veroorzaakt wordt zonder dat die persoon zelf enig verwijt treft.
Voorbeelden van objectieve redenen zijn de gezondheid en veiligheid, de bescherming van de vertrouwelijkheid van bedrijfsinformatie, de integriteit van de overheidsdienst, het vermijden van een belangenconflict of de overtreding van het wettelijke voorschrift.
objectief wil zeggen dat je enkel de feiten vertelt: wat dus echt gebeurd is, geen twijfel mogelijk. je mening komt niet te pas. Als je je dan wel weer baseert op wat jij vindt, je mening dus (ookal vertel je extra dingen die wel echt gebeurd zijn) is het subjectief.
Geachte heer / mevrouw [achternaam tegenpartij], Op [datum] heeft u mij een brief doen toekomen waarin u mij aansprakelijk stelt voor de door u geleden schade. Middels deze brief laat ik weten dat ik de aansprakelijkheid voor uw schade niet erken.
In de wet is vastgelegd dat als een opdrachtgever werk laat uitvoeren door iemand met wie hij geen arbeidsovereenkomst heeft, hij op dezelfde wijze aansprakelijk is voor schade als wanneer het wel een werknemer was geweest.
Auto (uit)lenen of niet? Naast de kosten, zitten er nog andere nadelen vast aan het uitlenen van je auto. Als eigenaar van de auto ben je aansprakelijk voor alle schades en de meeste boetes die de bestuurder van de auto veroorzaakt.
Wie onverzekerd rondrijdt, kan de schade laten afhandelen via het Waarborgfonds Motorverkeer. Dat betekent niet dat er dan niets meer betaald hoeft te worden: het fonds zal de schadevergoeding op de onverzekerde verhalen. Zonder verzekering rondrijden is een misdrijf en kan beboet worden.
Dit is de persoon die verantwoordelijk is voor je lichamelijke en mentale schade. Denk aan letselschade, maar ook aan rijangst na het ongeval. Volgens de wet is de persoon die een onrechtmatige daad pleegt aansprakelijk en die moet dan dus de schade vergoeden.
Bij een aansprakelijkheidsverzekering met gezinsdekking is je kind automatisch meeverzekerd vanaf de geboorte. Je hoeft dan niks door te geven aan de verzekering .
Een WA verzekering en een aansprakelijkheidsverzekering zijn niet hetzelfde. Een WA verzekering is een verzekering voor uw voertuig en met een aansprakelijkheidsverzekering kunt u schade die u veroorzaakt aan iemand anders of de spullen van een ander verzekeren.
Voor de duidelijkheid, er is een wezenlijk verschil tussen verantwoordelijk zijn en aansprakelijk zijn. Iemand die verantwoordelijk is, is verplicht om iets wél of juist niet te doen. Degene die aansprakelijk is, kan worden vervolgd en beboet of moet de schade vergoeden als de verplichting niet wordt nageleefd.
Als je een verplichting niet nakomt ben je alleen aansprakelijk als je toerekenbaar niet nakomt; dus bij wanprestatie. Geef je een garantie af, dan ben je bij iedere niet nakoming aansprakelijk ; dus ook bij overmacht. Ook buiten je schuld ben je dan aansprakelijk als je niet tijdig of conform specificaties nakomt.
Deze voorbeelden kunnen ondergebracht worden in vier soorten aansprakelijkheden: contractuele aansprakelijkheid, wettelijke aansprakelijkheid, schuldaansprakelijkheid en wettelijke aansprakelijkheid.