Zo heeft iemand met 85A in principe dezelfde maat als iemand met 80B, al is er toch sprake van verschillende BH's. Zo zorgen ze voor de juiste ondersteuning, bijvoorbeeld aan de hand van een BH maattabel. Die kan goed aangeven welke BH er bij je past.
Het verschil tussen een cup AA en A wordt meestal bepaald door de helft van het verschil tussen een cup A en een cup B. Omdat hierdoor het verschil tussen de cupmaten steeds kleiner wordt, kan dat het meten van een AA cupmaat lastiger maken.
Wil je dezelfde cup behouden als die van een 85B? Dan moet je kiezen voor 90A. Stel je draagt een bh in maat 75B.
Maat 75B bijvoorbeeld is praktisch hetzelfde als 70C of 80A. Deze bh's hebben dezelfde 'cupinhoud', de verhoudingen zijn alleen ietsje anders. Hoe groter de bandmaat (omvangsmaat) hoe groter de cup. Andersom geldt dit ook: Kies je een omvangsmaat kleiner dan wordt ook de cup kleiner.
Zo heeft iemand met 85A in principe dezelfde maat als iemand met 80B, al is er toch sprake van verschillende BH's. Zo zorgen ze voor de juiste ondersteuning, bijvoorbeeld aan de hand van een BH maattabel. Die kan goed aangeven welke BH er bij je past.
De kleinste cup is AA, waarop (in continentaal Europa) de maten A, B, C, D, E, ... volgen; elders hanteert men licht verschillende standaarden. Veel merken bieden 36 verschillende maatcombinaties aan.
De vuistregel is eenvoudig – Een maat in omtrek omhoog, een cupmaat omlaag. Een maat in omtrek omlaag, een cupmaat omhoog. Dit is wat wordt bedoeld met zustermaten - 85C is de zustermaat van 80D en 90B. Stel dat u maat 85C hebt.
De band moet zo strak zitten dat deze niet wegglijdt, ook niet tijdens het bewegen. Bijvoorbeeld als de armen omhoog gaan. Als de band insnijdt, is de maat te klein, indien de bh glijdt of omhoog gaat op de rug dan is de omvang te groot.
Om uw bh maat te meten meet u eerst, strak, onder de borsten, laat het meetlint op de rug op gelijke hoogte lopen (1). Dan meet u over het volste deel van uw borsten, hierbij moet het meetlint op de rug ook op gelijke hoogte lopen (2). Het verschil tussen deze twee maten geeft de cupmaat aan.
De D-cup van de maat 85 is even groot als die van de maat 90C.
Het echte verschil tussen de 'a' en de 'aa' is de beweging van je mond: actief of slap. Bij de 'aa' doe je je mond wijd open, bij de 'a' houd je je mond slap. En er is nog iets heel belangrijks wat je moet weten: de relatie tussen de spelling en de uitspraak. Want waarom klinkt de 'a' in dag anders dan de 'a' in avond?
Soms wordt er gezegd dat het niet dragen van een bh, ervoor kan zorgen dat je borsten langer stevig blijven. Dit is helaas niet het geval. Je kunt je borsten namelijk niet trainen zoals andere spieren volgens de experts. Het wel of niet dragen van een bh heeft ook geen invloed op de ontwikkeling van borstkanker.
1. De gemiddelde cupmaat in Nederland is cup D. Gemiddeld hebben vrouwen in Nederland cup D. Ook in Duitsland, de VS, Colombia en Venezuela is dit de gemiddelde cupmaat.
De bh's in 70A en 75A hebben niet dezelfde cupgrootte. De bh's 75A en 70B hebben wél dezelfde cupvolume.
Tiener bh's beginnen bij cup AA en gaan, afhankelijk van het merk, door tot cup B of cup C. Bij beginnende borsten of kleine borsten heb je misschien een cup AA nodig. Maar het kan ook zijn dat je een cup A of B nodig hebt. Bedenk dat maten heel dicht bij elkaar kunnen liggen.
De letter staat voor het verschil tussen borstomtrek op en onder de borst: AA: 11 cm en minder. A : 12-13 cm. B: 14-15 cm.
BH maten gaan over verhouding
De letter zegt niet iets over het volume van de borst maar het definieert de verhouding tussen de borst en de omvang. Zo is een 60D een stuk kleiner dan een 85D. Dat werkt zo: de 85 is 4 omvangsmaten groter dan de 60 en daardoor is de 85D ook 4 cupmaten groter dan de 60D.
Als je onderband te los zit ga je een cupmaat omhoog en een onderwijdte maat omlaag. Voorbeeld: als je huidige bh-maat B75 is, dan wordt je nieuwe maat C70 voor een strakkere band en A80 voor een lossere band.