Presentaties zijn er in soorten en maten. De toespraak voor een jubilerende collega vraagt een andere voorbereiding dan een productpresentatie of een lezing over actuele ontwikkelingen in jouw vakgebied. Elke presentatievorm stelt andere eisen aan je rol als spreker en aan de inhoud van je betoog.
Elke presentatie kent drie vaste elementen: een begin, een einde en een deel daartussen – oftewel een inleiding, een kern en een slot. Deze opbouw is ook wel bekend als de basisstructuur.
Een goede presentatie bestaat uit een aantal componenten; de inhoud van een presentatie, structuur, communicatie, vormgeving en techniek. Met de juiste mix van al deze aspecten, heb je het meest krachtige instrument beschikbaar voor het geven van een presentatie. Een presentatie die jou helpt je doel te bereiken.
De presentator is tijdens een presentatie hoofdzakelijk aan het woord en is bezig met het zenden van zijn boodschap. En geeft eventueel ruimte aan zijn publiek voor vragen. Professioneel presenteren betekent veel meer dan even wat sheets laten zien.
De naam zegt het al, een interactieve presentatie of interactieve PowerPoint is gericht op interactie tussen de presentator en het publiek. Op die manier kun je het publiek op een actieve manier betrekken bij de presentatie en komt de informatie beter over.
Wat is een PowerPoint-thema? Een -thema is een vooraf gedefinieerde set kleuren, lettertypen en visuele effecten die u op uw dia's kunt toepassen voor een gecombineerd, professioneel uiterlijk. Met behulp van een thema geeft u uw presentatie een harmonieus uiterlijk met minimale inspanning.
Het eenvoudigste (en meest tijdsbesparende) voor een mooie presentatie, is vooraf een geschikt sjabloon kiezen. Zowel PowerPoint, Prezi als Canva bieden sjablonen aan met slides die tabellen, foto's, grafieken,...bevatten. Dan begin je niet van scratch maar heb je al een goede basis voor een mooie presentatie.
Het nut van meer interactie tijdens je presentatie
Door interactief te presenteren, voelen jouw luisteraars zich betrokken, onthouden ze de informatie en argumenten beter en ontvang je direct feedback waarmee je verder kunt.
Een videopresentatie is een communicatiemethode waarmee informatie gedeeltelijk of geheel met behulp van video wordt gedeeld. Oftewel, het proces bestaat uit het gebruik van video om een boodschap of presentatie te delen.
In een presentatie communiceer je jouw gedachten en ideeën naar een publiek. Om een doeltreffende presentatie te geven is het noodzakelijk om deze stap-voor-stap voor te bereiden. Het is belangrijk om daarbij na te denken over je doel en de middelen die je tot je beschikking hebt.
Een pitch presentatie moet kort en krachtig zijn. Je wilt je publiek in weinig tijd veel vertellen en overtuigen. Je hebt maar één kans en dus is het erg belangrijk om een memorabele indruk achter te laten met je pitch presentatie.
Inleiding presentatie
Een goede inleiding zorgt ervoor dat je publiek zin krijgt in je presentatie. Zorg er daarom voor dat je met je intro duidelijk maakt wat je wilt bereiken en de interesse opwekt.
Presentatieangst laat alle andere prestaties verbleken.Het roept onzekerheid op, een gebrek aan zelfvertrouwen. Allemaal negatieve gevoelens die het gevoel van eigenwaarde enorm naar beneden halen. De presentatieangst wordt heel erg groot gemaakt en de andere prestaties juist heel klein.