EPS heeft een hoge isolatiewaarde (0.30 – 0.040 W/mK). EPS is goed bestand tegen weers- en temperatuursinvloeden, onderhoudsvrij en vermindert het transport van vocht naar de woning. Hierdoor behoudt EPS de isolatiewaarde gedurende de jaren omdat het isolatiemateriaal niet veroudert of verweert.
De weerstand van EPS isolatie bedraagt 30-70, terwijl de weerstand van XPS 80 tot 250 bedraagt. Ga je extreem vochtige ruimtes isoleren zoals badkamers, zwembaden of kelders, dan is XPS isolatie de beste keus.
Piepschuim isoleert uitstekend en wordt in verschillende vormen gebruikt: als korrels voor het vullen van een (spouw)muur of kruipruimte, maar ook als platen om het dak of de vloer te isoleren. Een kubieke meter piepschuim bestaat uit ongeveer tien miljoen kleine bolletjes.
EPS isolatie is vochtbestendig en rot niet. Zeer vormvast onder lichte belasting.
Bij gebruik in de spouw is de geschatte levensduur van de parels wel 100 jaar. Aan het gebruik van EPS parels als isolatiemateriaal kleven alleen maar voordelen. Het zijn kleine pareltjes die op moeilijk bereikbare plekken komt in de spouwmuur. EPS parels hebben zeer bijzondere eigenschappen.
EPS kan goed tegen vocht, is dampdicht en toch ademend. Je kunt het daarom eenvoudig zonder onderliggende folie op het dakbeschot aanbrengen. Let je wel op dat er geen koudebruggen ontstaan. Dit zijn openingen tussen de platen, waardoor warmte toch nog naar buiten kan.
Glaswol: goede isolatie voor een lage prijs
De open structuur van het materiaal zorgt er namelijk voor dat geluid minder weerkaatst en beter wordt gedempt. En met een lambdawaarde tussen de 0,033 en 0,040 levert het u een gemiddelde isolatiewaarde op. Ook voor thermische isolatie dus een prima materiaal.
Piepschuim is gemakkelijk aan te brengen, doordat het eenvoudig in elke gewenste vorm kan worden gesneden. Het is heel vochtbestendig en daardoor ongevoelig voor schimmelvorming.
EPS isolatieplaten zijn relatief goedkoop voor de isolatiewaarde die u haalt. De gemiddelde kosten per m3 voor EPS 100 bedragen 60,- excl. BTW per M3.
De beste vloerisolatie is nieuwe isolatie van het hoogste niveau. Op dit moment is PIR, de moderne variant van PUR schuim, vaak de beste isolatie voor de vloer. EPS en XPS, twee kunststof isolatie mogelijkheden, zijn het beste als je onder de vloer last hebt van vocht of water.
EPS (piepschuim)
EPS (geëxpandeerd polystyreen), ook wel bekend als piepschuim, tempex of hardschuim. Piepschuim wordt gemaakt van polystyreen. Dit valt onder kunststof.
EPS is vochtbestendig. EPS is rot- en schimmelvrij. EPS heeft een goede luchtdichtheid. EPS is drukvast en dus beloopbaar.
– EPS is geen dampopen isolatiemateriaal. Indien je dus EPS isolatieplaten in de spouwmuur plaatst, dan kan vocht van binnenuit niet ontsnappen via de muren, en heb je kans op vochtproblemen in de spouwmuur. Dit kan je vermijden door met EPS-parels te werken.
Zoals EPS 100 of EPS 150. EPS is zeer geschikt om te gebruiken onder betonvloeren, maar het kan ook toegepast worden als isolatie in de kruipruimte tegen de onderkant van de vloer.
Een van de nadelen van piepschuim is dat het niet milieuvriendelijk is, omdat het uit kunststof verkregen wordt. Daarentegen is EPS volledig recyclebaar en niet schadelijk voor de gezondheid.
EPS is op zich een milieuvriendelijk product. Het bestaat voor 98 % uit lucht en slechts voor 2 % uit polystyreen. Bovendien bevat het geen CFK' en geen giftige stoffen.
EPS-isolatieplaten
goedkoper dan isolatieplaten in PUR of PIR. licht en makkelijk hanteerbaar (EPS-platen laten zich makkelijk snijden of zagen) beloopbaar na de plaatsing. ongevoelig voor vocht (daardoor zijn EPS-platen rot- en schimmelvrij, ideaal voor vochtige ruimtes dus)
Een EPS-laag die evengoed isoleert als PUR moet namelijk veel dikker zijn, waardoor de vloer ineens een heel stuk hoger komt te liggen. En dat heeft dan weer een effect op deuropeningen en raamkozijnen die al geplaatst zijn, of op een toilet dat veel te laag zal komen te hangen ten opzichte van de vloer.
Bij het dubbel isoleren van een plat dak is deze methode echter allesbehalve aangeraden. De dakconstructie zit namelijk niet mee in de isolatieschil en staat dus bloot aan grote temperatuurschommelingen. Dat kan schade veroorzaken door het krimpen en uitzetten.
Om dit tegen te gaan kies je dan ook best voor een vochtregulerende isolatie zoals EPS-parels. Deze EPS parels zijn tegenwoordig de koploper als het aankomt op spouwmuren isoleren. PUR wordt steeds minder gebruikt. De muren langs de regenzijde worden ook best geïmpregneerd met een vochtafstotende laag.
Het is niet voor niets dat spouwmuurisolatie de kortste terugverdientijd heeft van alle isolatiemaatregelen. Een uitstekende investering in de woning dus. Bovendien is er nu ISDE-subsidie beschikbaar. Voor het na isoleren van de spouwmuur is dezelfde subsidie beschikbaar als voor het isoleren van een lege spouwmuur.