Titanium is een scheikundig element met symbool Ti en atoomnummer 22. Het is een zilverkleurige glanzend overgangsmetaal, lage dichtheid gecombineerd met hoge sterkte. Het is goed bestand tegen corrosie in zeewater, koningswater en chloor.
Van titanium wordt vaak gedacht dat het niet kan roesten, maar ook titanium oxideert. Bij beschadigingen ontstaat een hele dunne en homogene -maar zeer goed gesloten- oxidelaag. Daardoor beschermt het het wel goed tegen corrosie.
Zijn bestand tegen zout, water, zweet en zuren. Oxideert niet in contact met zuurstof. Heeft een bijzonder hoog smeltpunt tussen de 1660 en 1800 ºC.
Qua kleur is titanium iets donkerder dan zilver, en volledig corrosiebestendig. Dit betekent dus ook dat het materiaal niet kan verkleuren! Het is wel mogelijk om titanium te verkleuren met behulp van elektriciteit. Dit proces heet anodiseren.
Titanium is nummer 22 in het periodiek systeem, met een atoomgewicht van 47.90 en herkent u door het symbool “Ti”. Titanium wordt gewonnen in de vorm van rutielkwarts en uit het mineraal ilmeniet. Rutiel wordt over het algemeen gewonnen in Australië, China, Canada en Amerika.
Het smeltpunt van titanium van 3034,4 graden Fahrenheit (dat extreem hoog is) maakt het productieproces energie-intensief, wat resulteert in een duur productie- en fabricageproces. (4) Kenmerken. Titanium staat bekend om zijn hoge sterkte-gewichtsverhouding.
Helaas is het ook erg kostbaar: de prijs voor een kilo titanium is zo'n 45 euro, meer dan tien keer zo duur als aluminium.
Titanium is een hard en duurzaam materiaal. Daarom komen er in titanium zelden hele diepe krassen. Lichte krassen kunnen met een droge zachte schuurspons of met een pennengum (de blauwe, harde gum) meestal gemakkelijk worden verwijderd van het gematteerde oppervlak.
Wist je dat een titanium ring zelfs nog sterker is dan een gouden trouwring? Weinig mensen weten dit, maar je ring van titanium zal veel langer krasvrij blijven dan een gouden ring en is gewoon veel sterker. Heb je toch kleine krasjes (haarkrasjes), dan kan je de ring weer laten opschuren of de ring zelf opschuren.
Ze zijn allebei sterk en duurzaam, en ze zullen niet roesten of aantasten na verloop van tijd. Als je iets zoekt dat hypoallergeen is, dan is titanium misschien de betere keuze voor jou. Als je iets zoekt dat minder snel een allergische reactie veroorzaakt, dan is chirurgisch staal misschien de betere keuze.
Het metaal titaan is uitstekend lasbaar waardoor het mede daardoor steeds meer aan populariteit is gaan winnen.
Titanium wordt ook wel in het Nederlands titaan genoemd. Het staat bekend om zijn uitstekende gewicht/sterkte verhouding. Bovendien is dit metaal zeer corrosiebestendig en anti-allergeen.
Onderzoekers van MIT hebben een van de sterkste en lichtste materialen ontwikkeld. Hiervoor is gebruik gemaakt van grafeen. Het materiaal is 20 keer lichter en 10 keer sterker dan staal. Grafeen is een carbon-soort en in een 2D-vorm het sterkste materiaal op aarde.
Eenvoudig gezegd is Titanium twee keer zo sterk als staal en drie keer zo sterk als aluminium voor een frame van hetzelfde gewicht. Stijfheid is essentieel voor efficiënte krachtoverbrenging, en de ratio stijfheid/gewicht van Titanium is superieur aan alle andere metalen.
Wat is het verschil met staal? Titanium is vooral erg goed bestand tegen corrosie. Het is in principe net zo sterk als staal maar heeft een veel lagere dichtheid, zodat je met minder gewicht dezelfde sterkte bereikt.
Titanium wordt zo door het lichaam geaccepteerd dat het botweefsel ermee vergroeit. Een allergische reactie ontstaat door ionenuitwisseling met de huid. Nikkel is hierdoor berucht, zelfs plastics kunnen irritaties veroorzaken. Titanium wordt daarentegen door het lichaam geaccepteerd als niet lichaamsvreemde stof.
Staal en Titanium: Uw stalen en titanium sieraden kunt u het beste schoonmaken met een sopje en met een zachte tandenborstel. Helaas zijn voor dit type sieraden geen speciale schoonmaakmiddelen. Wij kunnen u altijd adviseren over het onderhoud, gebruik en schoonhouden van uw sieraden.
Titanium, of titaan zoals dit metaal ook wel wordt genoemd, bezit een karakteristieke zilvergrijs-witte kleur. Titanium is een van de hardste (natuurlijke) metalen ter wereld. Hoewel zeker even sterk als staal en nog vele malen sterker dan goud, heeft titanium een uitzonderlijk licht gewicht.
Krassen en beschadigingen
Goud is van nature zacht maar ook op harde materialen als edelstaal, titanium en platina zullen bij dagelijks dragen krasjes komen. Dit is niet te vermijden. Op gouden ringen zullen er krassen optreden wanneer de ringen met hardere materialen in aanraking komen.
Titaan is een bijzonder en relatief licht metaal met een zilverachtige kleur dat bepaald niet schaars aanwezig is in de aardbodem. Sterker nog, het is op vier na het meest voorkomende element in onze aardkorst.
In lage concentraties komt titanium ook voor in steenkool, planten en dieren. Op commerciële schaal wordt titaan tegenwoordig verkregen door TiCl4 te reduceren met magnesium, een ingewikkeld en kostbaar proces dat in 1946 door William Justin Kroll is ontwikkeld.
Titanium is geen goede geleider van elektriciteit. Als de geleidbaarheid van koper wordt beschouwd als 100% zou titanium een geleidbaarheid van 3,1% hebben. Hieruit volgt dat titanium niet wordt gebruikt waar een goede geleidbaarheid een belangrijke factor is.
Titanium of titaan is een grijs metallisch overgangsmetaal dat in het periodiek systeem der elementen wordt aangegeven met het symbool Ti. Titanium wordt steeds meer gebruikt als modern alternatief voor gouden trouwringen, het is namelijk stukken goedkoper dan goud.